Öngyilkos lett egy honvéd Szolnokon

Lőgyakorlat közben saját fegyverét fordította maga ellen egy szentesi katona múlt kedden.

Lándori Tamás
2017. 11. 20. 7:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lőgyakorlat közben saját fegyverét fordította maga ellen egy szentesi katona múlt kedden Szolnokon – tudta meg lapunk egy magát megnevezni nem kívánó honvédségi informátortól. Úgy tudjuk, a férfi a helyszínen meghalt. Csütörtöki értesülésünkkel haladéktalanul megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot (HM), a tárca azonban nem reagált. Arról is érdeklődtünk, igaz-e a híresztelés, miszerint a honvédség állományával foglalkozó pszichológusok korábban már felhívták a figyelmet: a katonák leterheltsége, alulfizetettsége és nehéz munkakörülményeik miatt megnövekedhet az öngyilkosság veszélye a köteléken belül.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó egyenruhás úgy tudja, az elmúlt egy évben legalább három-négy „befejezett” öngyilkosságot hajtottak végre magyar honvédek szolgálatteljesítés közben; ebből egy vagy két eset Koszovóban történt. A Kfor-missziót a legtöbb katona igyekszik elkerülni, annak révén ugyanis csekélyebb anyagi juttatásra lehet szert tenni, mint a déli határszakasznál – magyarázta az informátor, hozzátéve: országon belül a családdal való kapcsolattartás is sokkal könnyebb. Ezért próbálnak sokkal többen utóbbi feladatra jelentkezni, míg a koszovói munkára úgy kell összefogdosni az embereket.

Ennek megoldása gyanánt a honvédség állítólag letiltotta a Tatán szolgáló katonákat a déli határszolgálatról, hogy így biztosítsanak elegendő jelentkezőt Koszovóba, ahol több száz fős kontingenssel képviselteti magát hazánk. A tárca erre vonatkozó kérdésünkre sem válaszolt.

– Az állandó ellenőrzés alatt élő katonák esetében sokkal nehezebb felismerni, ha öngyilkosságot fontolgatnak – nyilatkozta néhány éve a Vasárnapi Híreknek Győrffy Ágnes, a Magyar Honvédség katonapszichológusa, aki szerint „a fegyver jelenléte önmagában nem növeli az öngyilkosság esélyét, hiszen a fegyver használata rendkívül kontrollált folyamat”. A pszichológus akkor arról is beszélt, hogy nem is a szakmai terhelés – előléptetés, konfliktus a felettessel vagy épp egy tűzharc – növeli jelentősen a rizikót, sokkal inkább az, ha előbbi mellett párhuzamosan magánéleti problémák is nyomasztják a katonát, például anyagi nehézségek vagy párkapcsolati gondok.

Hozzátette: sokan máig azt gondolják, hogy aki a problémáival szakemberhez fordul, azt őrültnek fogja bélyegezi a környezete; és még inkább így van ez egy olyan testületben, mint a honvédség, ahol a pszichikai alkalmasság hiánya leszereléshez és vele az anyagi biztonság és a hivatás elvesztéséhez vezethet. Pedig ha időben kezelik azokat, akik súlyos gondokkal küzdenek, a hátrányos lélektani folyamatok megfordíthatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.