Szembeszállt a kormánnyal a magyar falu, ahol nem kell adót fizetni

Megcsinálta a szerencséjét Drávaszerdahely, de a kabinet keresztbe tett a településnek. A polgármester azonban nem adja fel.

Kovacsik Ágnes
2017. 11. 21. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amióta Gyuri a polgármester, megszépült Drávaszerdahely: felújították a hidakat, járda épült, rendbe tették a buszmegállókat, bekamerázták a települést” – meséli Erzsike, aki megérkezésünkkor épp a kultúrház körül tüsténkedik, ő takarítja ugyanis az épületet. Mivel egyetlen embert sem látok a falu főutcáján, Erzsikéhez fordulok segítségért, hogy mutassa meg, hol van a kocsma, hátha népesebb a kihalt Kossuth utcánál. „Az itt nincsen” – rázza a fejét az ötvenes éveiben járó asszony, én pedig csodálkozva kérdezem, hogy akkor hol gurítanak le egy felest a falubeliek, de csak a vállát vonogatja; annyit azonban elárul: „a kocsmában biztos nem, az most konditerem”.

Elvétve egy-egy autó is elsuhan a főúton, egy traktor a szántóföldre igyekszik. A baranyai falu nagy része dolgozik, még a mozgóboltos is, aki végigkürtöli a falun, hogy itt jár. Vannak, akik nem vesznek árut a suhanó pultból, Erzsike sem. Inkább a kultúrház mellett, az önkormányzat tulajdonában lévő boltban költik el a pénzüket, hiszen azt a polgármester a falubeliek boldogulására hozta létre, hogy olcsóbban vásárolhassanak, de az üzlet csak délután háromkor nyit.

A település egyébként a hétvégén azzal vonta magára a figyelmet, hogy a polgármester megüzente a külügyminiszternek, ez a falu nem akar részt venni a nemzeti konzultációban. A település első embere az erre fordított egymilliárd forintot ablakon kidobott pénznek tartja. Alpár György szerint épp olyan felesleges azt kérdezni, hogy megvédjük-e a határainkat, mintha arról kérdezné a falubelieket, hogy felkeljen-e holnap a nap. Noha a konzultációs ív kérdéseivel egyetért a település vezetője, úgy véli, fel sem kellett volna tenni őket. Igazán akkor telt be a pohár a polgármesternél, amikor Szijjártó Péter telefonon jelentkezett, hogy elmondja, mire is kell felkészülni a Soros-tervet illetően. Alpár válaszként azt üzente: „a drávaszerdahelyiek boldogabbak lennének, ha akkor telefonáltál volna, amikor az állam elvett 11 milliót az itteniektől”. Nem sokkal azután, hogy a polgármester a Facebookon kinyilvánította nemtetszését, Németh Szilárd, a Fidesz nemrég újraválasztott alelnöke vádolta meg azzal, hogy migránsokat akar beengedni a településre. Alpár György szerint felfoghatatlan, hogy „ha egy libaszaros kistelepülés vezetőjeként véleményt nyilvánít, annak migránsozás lesz a vége. Később majd Soros-bérenc leszek, vagy épp libsi?!” – mélázott el a kérdésen.

A település központjától néhány háznyira László lécekkel zárja le a kapu réseit, hogy a gyermekei kedvence, a kis tacskó ki ne szökjön. „Amikor a gyerekek meglátták a házat, örömükben ugráltak” – meséli a háromgyermekes édesapa. A család két héttel ezelőtt egy harkányi albérletből költözött Drávaszerdahelyre egy kertes, majdnem száz négyzetméteres házba. László mindennel elégedett, támogatást is kaptak az önkormányzattól, hogy ideköltöztek. Ráadásul a párnak az is vonzó volt Drávaszerdahelyen, hogy nem kell se kommunális adót, se szemétdíjat fizetni.

Tavaly még a kutyák csipelése, a szennyvíztisztítás is ingyenes volt, a gyermekek étkeztetését is állta az önkormányzat, ráadásul a családok iskolakezdési támogatást kaptak. Mondhatni tejben-vajban fürödtek. De a jóból is megárt a sok – gondolhatta a jelenlegi kormányzat, és keresztbe tett a gazdagnak mondott településnek.

Évekkel ezelőtt ugyanis a most kétszáz fős ormánsági település véletlenül csinálta meg a szerencséjét. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. ugyanis a horvát határ mellett fekvő Drávaszerdahelyen létesített egy telephelyet. A cég iparűzési adója miatt vaskos összeg, több mint 30 millió forint üti az önkormányzat markát, ám hiába fial az aranytojást tojó tyúk, az állam rátette kezét az önkormányzat bevételére: szolidaritási hozzájárulás néven – a magas iparűzési adó miatt – 11 millió forintot von el a falutól az idei évtől kezdve. De a polgármester nem aggódik, van terve a jövőre nézve.

„Már tudom, hogyan szerezzük vissza azt a 11 millió forintot” – mondja Alpár György. Többet nem árul el, bár hozzáteszi: a képviselő-testület már áldását adta, de még tanácsot kér a jogászoktól és a helyiektől is, hogy biztosan mindenki jól járjon a projekttel.

A polgármester nem először találja szembe magát a Fidesszel, ám az első konfrontáció után, amiért párttagként szóvá tette, hogy a Baranya megyei közgyűlésben sógorok és rokonok ülnek, kiebrudalták a Fideszből. Alpár ezt nem bánja, ahogy azt sem, hogy a kezdetek kezdetén SZDSZ-es polgármesterként védte a helyiek érdekét. Mint mondta, most már jobboldali érzelmű függetlennek tartja magát, akit a pártok folyamatosan keresnek, de erről is csak szűkszavúan nyilatkozik, részletekbe nem bocsátkozik.

Az öltöny-nyakkendős politikusokról is megvan a véleménye: olyan, mintha burokban, és nem Magyarországon élnének, csak mosolyognak, csapkodják a parlament asztalát. Magáról pedig azt állítja, teljesen mindegy, melyik pártba lépne be, sohasem fog a saját lakosaival szembemenni, mert itt él közöttük, ők választották meg.

A drávaszerdahelyi polgármester évek óta szerencsésebbnél szerencsésebb projektekkel hívta fel magára a sajtó figyelmét. Tíz évvel ezelőtt, amikor még anyagi gondokkal küzdött a település, örökbe adta a falut egy Amerikából hazaköltözött nyugdíjasnak. Akkoriban alig volt egy fitying az önkormányzat kasszájában, Szigeti Sándor pedig egymillió forintért örökbe fogadta a települést. A lakosok vendégséggel hálálták meg az adományt, sőt abban az évben Drávaszerdahely tiszteletbeli lakójává választották Sanyi bácsit, de azóta nem látták.

Nemrég pedig települési testtömegcsökkentési programba kezdett a polgármester. Hiába van ugyanis kocsma felirat a település központjában, már évek óta edzőteremként funkcionál. Mindez azért, hogy a falubeliek mozogjanak, és leadják a felesleges kilókat.

Beszélgetésünk során egy másik oldalát is megismerjük Alpár Györgynek: az éneklő polgármesterét. A település vezetője ugyanis elmerült a mulatós zene világában, és már több cd-t is kiadott. Sőt, első lemezét azért énekelte fel, hogy a bevételt járdaépítésre költsék, de totális kudarc lett, egyáltalán nem fogytak a cd-k. Ám ő nem adta fel, és a Nagyon babával és Ha bezár a hivatallal már mondhatni be is futott, némi ismertségre tett szert, és még haknizni is hívják a polgármesterek.

„Bár azok után, hogy ennyi rosszat mondtam a Fideszről, a kormányközeli városvezetők biztosan nem hívnak” – nevet egy nagyot Alpár György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.