Bírósági végzés mondta ki: nem szabálysértés a potya parkolás

Törvénytelenül szabott ki helyszíni bírságokat Budapest VI. kerületének önkormányzati rendészete.

Molnár Richárd
2017. 12. 20. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KRESZ jelzőtáblákat felsoroló pontja alapján szabott ki – parkolási díjfizetés elmaradása miatt – törvénytelenül helyszíni bírságokat Budapest VI. kerületének önkormányzati rendészete – értesült a Magyar Nemzet. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya úgy tájékoztatott, csak idén 14 esetben született peren kívüli végzés az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Terézvárosi Polgármesteri Hivatal rendészeti osztálya által kirótt bírságok hatályon kívül helyezéséről, amelyeket „várakozási övezetben díjfizetés nélküli várakozásért” indokkal szabtak ki. Azt azonban egyelőre nem sikerült megtudnunk, hányan fizették be a helyszíni bírságot anélkül, hogy tisztában lettek volna annak jogellenes voltával.

Egy birtokunkba került, idén októberben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon született végzés szerint egy magánszemélyre idén 10 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. A bírságon szereplő tényállás – a szabálysértési törvény alapján – a KRESZ 17. paragrafusa első bekezdésének E/2-es pontjára hivatkozott. Az értelmetlen mondat így szól: „Várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik, szabályt sértve várakozott díjfizetés elmulasztása.” A mondattal, azon túl, hogy meglehetősen furcsa, más baj is van. Ugyanis a hivatkozott KRESZ-bekezdés konkrét pontja a parkolási táblákat mutatja be illusztrációkkal. Így azokat is, amelyek alapján a parkolás feltételekhez, például a nap egy adott időszakában díjfizetéshez kötött. Csakhogy a végzés indoklása alapján a szabálysértési törvény egyetlen törvényi tényállásban sem rendeli büntetni a díjfizetés nélküli várakozást, tehát az nem szabálysértés. A végzés hozzáteszi, hogy a parkolási díjfizetés valójában egy polgári jogi jogviszony, amit az önkormányzat közterület-felügyelője önhatalmúlag a szabálysértéssel büntetendő cselekmények közé vont. Az indoklás szerint a meg nem fizetett parkolási díj polgári jogi igény alapját képezheti a parkolási társaság oldaláról, amely a gyakorlatban egy fizetési meghagyás kibocsátásával „realizálódhat”. A végzés azt is kimondja: azzal, hogy valaki nem fizetett parkolási díjat, annak „társadalomra veszélyességéről semmiféleképpen sem lehet beszélni”.

Megkérdeztük Terézváros önkormányzatát is a hasonló peren kívüli végzésekről, illetve a kiszabott bírságok mértékéről. Hassay Zsófia, a kerület polgármestere (Fidesz–KDNP) lapunknak azt válaszolta, az utóbbi hónapokban hét darab ilyen végzést küldtek meg a részükre. Hozzátette: az önkormányzat egyetlen bírósági eljárást sem kezdeményezett e jogsértés elkövetése ügyében (ilyen eljárásokat a kormányhivatalok indíthatnak, és ha a bírságot nem fizetik meg, emiatt az illetékes hatóság kéri a bírság elzárásra való átváltoztatását – a szerk.).

Hassay szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hozott végzések egy-egy konkrét ügyhöz kapcsolódnak, nem tartalmaznak rendelkezést a hasonló ügyekre. „Önkormányzatunk a mai napig nem kapott konkrét, hivatalos állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy a kialakított eljárásrend jogszabálysértő lenne” – írta a polgármester, és kiemelte: az önkormányzatnak nem keletkezett bevétele díjfizetés nélküli várakozás miatt.

Ennek oka, hogy a KRESZ megsértéséből származó szabálysértési bírságok teljes mértékben a Magyar Államkincstárat gazdagítják az önkormányzatok helyett, holott például a VI. kerületben magát a bírságolást az önkormányzati rendészek végzik. Arra nem kaptunk adatokat a kerülettől, hány alkalommal bírságoltak, és mekkora bírságot róttak ki parkolási díjfizetés elmaradása miatt az elmúlt évben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.