Fideszes győzelem a solymári időközin

Az ellenzéki összefogás lényegesen javított a 2014-es eredményén, de ez sem volt elég a győzelméhez.

Hajdú Péter
2017. 12. 10. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki összefogás ellenére a Fidesz–KDNP jelöltje, Dalos Attila nyerte Solymáron az időközi önkormányzatiképviselő-választást. Az önkormányzati választáson átlagosnak számító, 40 százalékos részvétel mellett Dalos Attila 225 szavazatot kapott (56,8 százalék), a függetlenként indult Kárpáti Zsuzsanna 169-et (42,7 százalék). A Magyar Munkáspárt jelöltje, Pálmai Ferenc összesen 2 voksot szerzett. Mindez azt jelenti, hogy bár a független jelölt mögötti ellenzéki összefogás nem tudott nyerni, lényegesen javított a korábbi eredményen, hiszen korábban kétszer ekkora különbséggel tudott győzni a Fidesz.

Ősszel meglepően rövid idő alatt született meg a solymári ellenzéki összefogás. A KDNP-s Gaal Gergely szeptember 18-án tette le országgyűlési képviselői esküjét, miután a párt őt jelölte a júniusban elhunyt Rubovszky György képviselői helyére. Az esküvel párhuzamosan Gaal lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, ezért kellett megtartani most az időközi választást.

November 13-án az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az LMP közleményben jelentette be, hogy mindannyian Kárpáti Zsuzsanna független képviselőjelöltet támogatják. Két hét múlva pedig a Momentum helyi politikusa, Szemző Áron közölte a Facebook-oldalán, hogy pártja szintén Kárpáti mögé áll, aktivistáik ráadásul segítenek a jelölt plakátjainak kihelyezésében is. Az LMP és a Momentum döntésének jelentőségét az adja, hogy míg helyi szinten az MSZP, a DK, az Együtt és Párbeszéd sokszor bizonyította együttműködési készségét, addig az LMP és a Momentum országos szinten – listás és egyéni választókörzeti – különállást hirdetett. Viszont az is igaz, hogy a két párt a 2018-as országgyűlési választás kapcsán képviseli ezt az irányvonalat, az önkormányzati választások esetében ilyen kijelentést nem tettek.

Kárpáti Zsuzsanna, a baloldal közös független jelöltje korábban úgy nyilatkozott: Solymár jobboldali község, de így is esélyesnek tartja magát, hiszen a függetlensége miatt nincs rajta semmilyen politikai bélyeg. Elmondta, hosszú ideje a településen él, fotósként dolgozik, és helyben mindenki ismeri. Azt ígérte, a választás után sem lép be egyik pártba sem, és ezt tisztázta a támogatóival is.

A közös ellenzéki jelölt esélyeit elméletben tovább növelte, hogy a Jobbik nem indított önálló jelöltet a solymári körzetben, bár nem is jelentette be, hogy támogatja Kárpáti Zsuzsannát. Azonban számolni kellett a kormánypártok helyi népszerűségével. A 2014-es önkormányzati választáson a Fidesz és a KDNP által is támogatott Gaal Gergely 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), az MSZP–DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig 36 voksot szerzett (10,3 százalék). Vagyis az ellenzék együtt sem volt versenyben a kormánypártokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.