Bene Krisztián harmadszor is bűnös – megint 9 évet kapott

A megismételt másodfok ítélete sem jogerős, a lúgos támadás ügye harmadfokon, a Kúrián zárulhat majd le.

Lándori Tamás
2018. 02. 22. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden kétséget kizáróan Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója követte el az elmúlt évek egyik legaljasabb bűncselekményét, a hírhedt lúgos támadást, amellyel a férfi szétroncsolta volt barátnője, Renner Erika nemi szervének szöveteit, egy életre tönkre téve nemi életét. Így döntött a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, a megismételt másodfokú tárgyalás eredményeként. A határozat ugyanakkor nem jogerős.

A bűnösség kérdésében hasonló eredményre jutott korábban az elsőfokú, illetve az első körös másodfokú tanács is. A törvényszék 2016 májusában maradandó fogyatékosságot előidéző testi sértésért négy, a táblabíróság pedig tavaly márciusban életveszélyt okozó testi sértésért kilenc évre ítélte az orvost, mielőtt a Kúria – a bizonyítás néhány hiányossága miatt – új másodfokú tárgyalást rendelt el. Ez utóbbi fejeződött be csütörtökön reggel.

Bene Krisztiánt ismét kilenc évre ítélték, továbbá végleges hatállyal eltiltották az orvosi szakma gyakorlásától.

Ezen kívül több százezer forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezték Benét, továbbá negyedmilliós kártérítéssel tartozik Renner Erikának az eltulajdonított tárgyakért. A nem vagyoni kárért külön polgári per folyik, a sértett abban huszonöt millió forintot követel.

A most megállapított tényállás szerint a vádlott a támadással életveszélyt okozó testi sértést valósított meg. A járulékos cselekményekkel – a lakásba behatolással, a sértett értékeinek, telefonjának, számítógépének eltulajdonításával, valamint a lakás bezárásával – kapcsolatban a táblabíróság magánlaksértés, okirattal visszaélés, készpénz-helyettesítő eszközzel visszaélés és személyi szabadság megsértése bűncselekményét állapította meg. Mivel utóbbiak tekintetében az új másodfokú ítélet is jelentősen eltért az elsőfokú döntéstől, ismét megnyílt a lehetőség a harmadfokú eljárásra. 

Bene Krisztián végig tagadta a bűncselekmény elkövetését. 

– A vádlott alibije azonban teljes mértékben megdőlt,

a védelem tanúi egymással és önmagukkal is ellentmondásba kerültek – jelentette ki Ujvári Ákos, a bírói tanács vezetője, összevetve azzal, hogy Renner Erika a szavahihetőségét megőrizte.

Ujvári hozzátette, az ügyben rendkívül kevés közvetlen bizonyíték volt a tanács előtt, főleg közvetett bizonyítékok álltak rendelkezésre. Kiemelt helyen értékelte például a bíróság azt, hogy az áldozat elkábítását az elkövető szakszerűen beadott injekcióval, orvosi altatószerek testtömeghez pontosan kiszámolt koktéljával hajtotta végre – amire laikus aligha lett volna képes.

A büntetőeljárás szabályai szerint a közvetett bizonyítás akkor eredményes, ha kizár minden más lehetőséget – magyarázta a bíró. Úgy látja, a nagy számú közvetett bizonyíték, és a legfontosabb közvetlen bizonyíték – a lépcsőházi szemtanú vallomása – ezt a kétséget kizáró eredményt hozza.

A perben felmerült főbb érveket alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Enyhítő körülményként nevezte meg Ujvári Ákos a bűncselekmény óta eltelt időt – ez csaknem öt év. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg Bene és védője felmentés, de legalább enyhítés érdekében tett ugyanígy. Szekér Gyula védő újfent tett egy kísérletet arra, hogy a bíróság a jogerős ítéletig szüntesse meg a vádlott előzetes letartóztatását. Az ítélőtábla az indítványt elutasította.

Az ítélethirdetés után újságírók azt szerették volna megtudni Renner Erikától és ügyvédjétől, Gál Andrástól, hogy milyen ítélettel lennének elégedettek. Renner azt hangsúlyozta, hogy kevésbé érdekli a büntetés, sokkal fontosabb számára a bűnösség bírói megállapítása, és az az üzenet, hogy egy ilyen tettet nem lehet megúszni. \"Az ítélet nem nekem, hanem inkább a társadalomnak szól\" – fogalmazott. Gál András emlékeztetett, álláspontja végig az volt, hogy a bűntett helyes minősítése eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérlete, ezért ennek megállapítására számít a tavaszra várható harmadfokú eljárás végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.