Közel egymilliárdot fizetett a kormány Tiborcz lámpabizniszeiért

Több önkormányzat önrészét is a Miniszterelnökség biztosította.

MN
2018. 02. 19. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár hetek óta tart az Elios-botrány az OLAF jelentése miatt, a kormány eddig egyetlen szóval sem jelezte, hogy a magyar adófizetők pénzéből is ráköltöttek csaknem egymilliárd forintot tizennégy gyanús közvilágítási projekt finanszírozására. Azonban a 24.hu most azt írja: a Miniszterelnökség több önkormányzat önrészét is kifizette.

Vagyis a portál szerint nem kell idegeskedniük azoknak a polgármestereknek, akik megkötötték az Elios Innovatív Zrt.-vel a túlárazott szerződéseket, mert a kormány már időben kifizette az önkormányzatok helyett a számlát, azaz helyben csak helyzetbe kellett hozni a miniszterelnök vejének cégét.

Az állam a projektek többségének önrészét fizette ki: úgy tudják, a Miniszterelnökség a központi költségvetés terhére összesen 881 millió forintot fizetett ki az önkormányzatok helyett.

A 24.hu információi szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség 2014 márciusa és 2015 júliusa között az úgynevezett EU Önerő Alapból 14 olyan projektet támogatott, amelynek a 85 százalékát finanszírozták uniós forrásból, a fennmaradó költségrészt pedig a kedvezményezett önkormányzatoknak kellett vállalniuk.

Az EU Önerő Alap az európai uniós forrásból megvalósított fejlesztésekhez szükséges önrész kifizetéséhez nyújt támogatást önkormányzatok, önkormányzati társulások számára. A pénzt minden évben a költségvetési törvényben különítik el, és az önkormányzatok pályázati úton nyújthatják be rá igényüket.

A 24.hu még olyan esetet is talált, amelynél a Miniszterelnökség már akkor átvállalta az önkormányzat önrészét, amikor az Elios még bele sem kezdett a munkába. Kalocsán például csak 2015-ben tudták végrehajtani a lámpacseréket, de a város 2014 nyarán már megkapta az 567 millió forint összköltségű beruházás ráeső 15 százalékát, 86 millió forintot.

A városban, ahol Angeli Gabriella MSZP-s önkormányzati képviselő szerezte meg az Elios-dokumentumokat, azért késett a kivitelezés, mert a város háromezer hagyományos lámpáját a helyi szolgáltató, a Démász már korábban takarékos lámpatestekre cserélte, és 2013-ban, amikor meg kellett volna kötni az Eliosszal az újabb közvilágítás-modernizálási megállapodást, még nem járt le a szolgáltató céggel fennálló törlesztő szerződés.

A jelek szerint azonban a városnak így is gyorsan ki kellett fizetni a Tibocz-cég későbbi költségeit, mert 2014 áprilisában OTP-hitelt vett fel – több más uniós projekt mellett – a LED-es lámpacsere finanszírozására. De a városnak nem kellett sokáig nyögnie a banki hitelt, mert júniusban már meg is érkezett az önrésztámogatás Lázáréktól.

A 2013. február 12–14-én meghirdetett 17 darab, 15 százalékos önrészt előíró KEOP-pályázat nyertesei közül csupán a két szekszárdi és a váci projekt nem részesült költségvetési támogatásban, kifizették viszont Kalocsa mellett Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Zalaegerszeg 2-2, valamint Keszthely, Tapolca, Mezőhegyes, Hévíz és Balatonfüred Elios-számláját.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az OLAF úgy látja, üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A hivatal 13 milliárd forintos uniós támogatás megvonását javasolta a föltárt visszaélések miatt.

Az OLAF – a 24.hu által idézett jelentés szerint – 35 EU-s közvilágítási projektet vizsgált meg. Mindegyikben felmerült a visszaélés gyanúja, de 17 pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Az Elios Innovatív Zrt. egy időben Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekeltségében állt, és akkor is tagja volt az igazgatóságban, amikor nem volt tulajdonos. Tulajdonrészét a becslések szerint nagyjából hárommilliárd forintért adhatta el 2015-ben.

A korábbi napokban felröppent a hír, hogy Tiborcz István elutazott Magyarországról, ugyanis állandó lakhelyén, a Fejér megyei Csabdiban nem látták azóta, amióta kirobbant az Elios-botrány. Merész Mártonnak, a 168 óra fotósának azonban sikerült lefényképeznie Orbán Viktor vejét a miniszterelnöki évértékelőn, aminek fontos részleteit az alábbi cikkben olvashatja:

Az OLAF-jelentéssel és Tiborcz Istvánnal foglalkozó összes cikkünket ide kattintva olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.