Tiborcz-ügy: egy kaptafára csalták el a pályázatokat

Harangozó Tamás megszerezte az OLAF-vizsgálat kalocsai összefoglalóját, amely kísértetiesen hasonlít a szolnokira.

MN
2018. 02. 16. 13:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) közvilágítás-korszerűsítési pályázatok ügyében lezajlott vizsgálatának egy újabb dokumentumát hozta nyilvánosságra az MSZP: a kalocsai polgármesternek címzett levelet, amelyben kísértetiesen hasonló módon írják le a csalást, mint a korábban már nyilvánosságra hozott szolnoki dokumentumban: már a pályázat kiírásánál ott voltak azok az emberek, akik az Elios Innovatív Zrt. győzelmében voltak érdekeltek, és be is avatkoztak. 

A szolnoki és a kalocsai pályázat egyszerre zajlott, és a módszer is ugyanaz volt: 2013. február 11-én volt az EU-s pályázat leadási határideje, de három nappal korábban az irányító hatóság módosította a pályázat egyik mellékletéhez tartozó Excel-táblát. Ez a módosítás tette lehetővé, hogy a megtérülés számításánál a korábbi 50 ezer helyett 100 ezer órás üzemidőt számoljanak a ledes világítótestekre. Ez műszakilag nincs megalapozva, de csak így jött ki a projekt 15 éves megtérülése.

Az úgynevezett indikatív ajánlatot – amely alapján be kellett lőni, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni a korszerűsítés – Kalocsán ugyanúgy késve, hiánypótlásként adták be, mint a szolnoki pályázat esetében, ugyanaz a három cég szerepelt benne, és ugyanúgy egy ember írta őket: egy matematikai módszer segítségével a gyengébb ajánlatok minden részletükben 5, illetve 7 százalékkal magasabb árat tartalmaztak, mint a legjobb.

A pályázat egyik mellékletének, a lámpák javasolt számáról és költségeiről szóló táblázatnak az egyik társszerzője Mancz Ivette volt, az Elios közvilágítási igazgatója, vagyis a későbbi kivitelező adta meg az önkormányzat nevében azt is, pontosan mire pályáznak. Mancz adott ajánlatot annak a társaságnak a nevében is, amely a projekt zárását végezte, vagyis még az ellenőrzés is körön belül maradt.

Kalocsán is felbukkan még egy személyi összefonódás: Hamar Endre egy időben Tiborcz István üzlettársa, az Elios társtulajdonosa volt. Cége, a Sistrade Kft. pedig a közbeszerzés kiírásához szükséges műszaki dokumentációt és az engedélyes terveket készítette, vagyis gondoskodott róla, hogy a tender pontosan úgy legyen kiírva, ahogy az Eliosnak megfelelő.

Az OLAF – a 24.hu által idézett jelentés szerint – harmincöt EU-s közvilágítási projektet vizsgált meg. Mindegyikben felmerült a visszaélés gyanúja, de tizenhét pályázatnál egyenesen úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki. Az Elios Innovatív Zrt. egy időben Tiborcz István, a miniszterelnök veje érdekeltségében állt, és akkor is tagja volt az igazgatóságban, amikor nem volt tulajdonos. Tulajdonrészét a becslések szerint nagyjából hárommilliárd forintért adhatta el 2015-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.