Rossz néven keresték Ghaith Pharaont a magyar hatóságok

„Elalibizték” Pharaon ellenőrzését, bár pontosan tudhatták, hogy hívják az üzletembert – mondta a képviselő.

Hutter Marianna
2018. 02. 21. 8:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valamilyen rejtélyes oknál fogva rossz nevet használtak a magyar hatóságok, amikor a nemzetközi körözés alatt álló szaúdi milliárdos után kutakodtak. Bár a tavaly januárban elhunyt üzletember teljes neve Ghaith Rashad Mahmoud Pharaon volt, őt mégis „Mustapha” néven keresték a hazai körözési nyilvántartási rendszerben 2014-ben, amikor tartózkodási engedélyt igényelt” – erről beszélt lapunknak korábbi iratbetekintése nyomán az LMP-s Demeter Márta.

A képviselő ezt újabb jelnek tartja, hogy „elalibizték” Pharaon ellenőrzését a magyar hatóságok, hiszen pontosan tudták, hogy hívják az üzletembert, mégis más néven keresték. Arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a magyar szervek a hazai körözési rendszerben kutakodtak utána, addig nem sikerült észrevenniük őt az Interpol adatbázisában.

Pharaon annak ellenére találkozhatott Orbán Viktorral, vehetett ingatlant a miniszterelnök szomszédságában, és kaphatott hazánkban tartózkodási engedélyt, hogy az Interpol és az FBI is körözte. Emellett Pharaon nemcsak, hogy ötször járt Magyarországon anélkül, hogy a hatóságok letartóztatták volna, de ügyvédjén, Abu Namouson keresztül még közös cége is volt a magyar állammal.

Pharaon állampolgárságra is vágyott, igaz, Áder János államfő nem járult hozzá. Mint Demeter Márta elmondta: nemcsak Pharaon kívánt Magyarország állampolgárává válni, de vele együtt élettársa, élettársának testvére, de még Pharaon ügyvédje, az ő felesége, illetve a gyerekeik is. Az állampolgárságok igénylésében a mai napig a hazánk jordán tiszteletbeli konzuli feladatait ellátó Zaid Naffa segített nekik. Végül egyik kérelmezőt sem honosította a magyar állam.

„Orbánék szervezetten és tudatosan engednek be bűnözőket Magyarországra az állami intézményrendszer felhasználásával, kizárólag egy szűk kör üzleti érdekében. Pontosan tudták, kicsoda Pharaon, a magyar hatóságok asszisztálásával nemzetközi jogot is sértettek, csak hogy az Orbán család üzleteljen egy olyan emberrel, akit terrorizmus finanszírozásáért köröztek” – kommentálta az ügyet Demeter Márta, hozzátéve: szigorú büntetőjogi felelősségre vonásra számíthatnak azok, akik részt vettek ebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.