Vizsgálat igazolja, hogy hamis a bajai felvétel

Az m1 Híradója szerint a „bajai választási csalást” leleplező videó manipulált anyag.

WA
2013. 10. 20. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi vizsgálat is igazolja, hogy a „bajai választási csalást” leleplező felvétel hamis, manipulált – hangzott el az M1 déli Híradójában vasárnap. A rendőrség további információkat ezzel kapcsolatban nem közölt a köztévével. A hírműsorban azt is elmondták, hogy információik szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik, a másik három férfi Baja 20 kilométeres körzetében lévő két másik településen él.

G. Róbert, akit a felvételen még Józsinak szólítanak, a Hír TV-nek vasárnap azt mondta: csak 300 ezer forintért hajlandó elárulni, hogy hogyan készült a felvétel, de a politikusok nyilatkozataiból már elege van. Az m1 esti Híradójában elhangzott, G. Róbert a köztévé stábjának nem nyilatkozott, ostorral fenyegette meg őket.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap közölte az MTI-vel, hogy választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a BMRFK. Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr alezredes azt mondta, a megyei rendőr-főkapitányság pénteken rendelt el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: az ügyről további részleteket nem kívánnak közölni, így azt sem, kinek a feljelentése alapján indult eljárás.

A Blikk információi szerint a videó egyik készítője, K. G. vallomást tett a rendőrségen, és elmondta, egy MSZP-s politikus egy olyan „oktatófilmet” rendelt meg náluk, amely azt mutatná be, a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat, hogy megnyerjék a voksolást.

 

A hvg.hu főszerkesztője beismerte, hogy bakot lőttek a felvétel nyilvánosságra hozatalával. „Súlyos szakmai hibát követtünk el, amikor olyan címet és leadet írtunk a videót bemutató anyaghoz, amit önmagában a felvétel nem támaszt alá” – jelentette ki a 444-nek Gavra Gábor.

Portálunk további kérdéssel fordult a megyei rendőr-főkapitánysághoz. Azt tudakoltuk, vajon miután a híradások zöme név szerint közölte a videóban szereplő és az ott említettek személyazonosságát, a rendőrség megkereste-e már ezeket az embereket. A BMRFK válaszában csupán azt közölte, milyen gyanúval nyomoz az ügyben, az eddig nyilvánosságra hozott információkon túl azonban nem kívánt mondani semmit.

A Fidesz pénteken tett büntetőfeljelentést a Hvg.hu által pénteken közölt videofelvétel miatt. Zsigó Róbert pedig azt nyilatkozta, megrendezetten és előre kitervelten próbálják lejáratni a Fideszt.

A Magyar Hírlap is felettébb érdekes „véletlenekre” hívta fel a figyelmet szombati cikkében a videóval kapcsolatban. Egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson – számolt be még pénteken a Hvg.hu egy videóra hivatkozva. Mesterházy Attila azon nyomban lecsapott a „bizonyítékokra”, és feljelentést tett. A Magyar Hírlap szombaton azonban már arról írt, valószínűleg megrendezett jelenetről van szó.

A kormánypártisággal nem igazán vádolható 444 is különösnek titulálja a „leleplező” videót. Cikkükben arra is felhívják a figyelmet, hogy a rejtett kamera nem tűnik igazán rejtettnek.

Ismert, korábban a Gyurcsány-párt százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik egyértelműen dokumentálni tudnak bármilyen, a bajai időközi választás megismételt fordulójához köthető csalást.

Bajnaiék stábjának egyik tagja pedig SMS-ben ismerte el Kocsis Máténak, hogy a legvisszataszítóbb technikákat is bevetik a bajai kampányban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.