Kormányzati Tájékoztatási Központ: Trócsányi „bűne”, hogy segített megvédeni hazánkat a migrációtól

Az EP jogi bizottsága fenntartja álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

Forrás: MTI2019. 09. 30. 13:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trócsányi László igazságügyi miniszterként segített megvédeni Magyarországot a migrációtól, az Európai Parlament (EP) bevándorláspárti képviselői viszont nem tűrik el, hogy az új Európai Bizottságnak olyan tagja legyen, aki lezárta a magyar határt a bevándorlók előtt – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.

A közleményben arra reagáltak, hogy az EP jogi bizottsága megerősítette múlt heti döntését, és fenntartja álláspontját, amely szerint összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A tájékoztatási központ azt írta, Trócsányi László „bűne”, hogy segített a kormánynak megvédeni Magyarországot a migrációtól, az ő segítségével alkották meg a jogszabályokat ahhoz, hogy senki se érkezhessen okmányok nélkül, szabálytalanul az ország területére. Hozzátették: a bevándorláspártiak azt szeretnék, ha a határokat megnyitnák a bevándorlók előtt, ahogyan az új baloldali olasz kormány megnyitja a kikötőket előttük.

Szájer József: Gyáva döntés született az EP jogi bizottságának ülésén

A politikus azt követően nyilatkozott, hogy a jogi bizottság (JURI) megerősítette azt a múlt heti döntését, hogy továbbra sem támogatja Trócsányi László biztosi kinevezését. A bizottság fenntartotta azt az álláspontját, hogy összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A JURI múlt csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget.

Szájer József nyilatkozatában gyáva döntésnek nevezte a jogi bizottság hétfői határozatát. A döntés a szakbizottság politikai megoszlását tükrözi – mondta.

Szájer József hangsúlyozta, hogy az EP jogi bizottságának eljárása a magyar biztosjelölttel szembeni „politikai lincselés”, „durva és gyáva” akció a szakbizottság baloldali politikai erőinek részéről.

A politikus hangsúlyozta, hogy az EP jogi bizottsága vita nélküli, zárt ülésen, titkos szavazással, egy jogi eljárás mögé bújva döntött arról, hogy nem találja alkalmasnak a magyar jelöltet biztosi feladatai ellátására, és nem mehet tovább a hivatalos meghallgatásra.

Minden pontja hazugság és cáfolható annak a levélnek, amelyet a szakbizottság az EP elnökének írt. Döntését valótlanságokra építette a jogi bizottság – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint a hétfői szavazást követően az EP elnöke értékeli, hogy a szakbizottság eljárása megfelelt-e az EP házszabályának, illetve azt, hogy magyarázata a döntésről kielégítő-e.

Az EP elnöke ezt követően tájékoztatja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság megválasztott elnökét a szakbizottság döntéséről, akit azonban nem köt a jogi bizottság véleménye, és kitarthat Trócsányi László biztosi jelölése mellett – tette hozzá Szájer József.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint ha egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel szemben, akkor a jelölt nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában.

Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet. Az EP egyes biztosjelölteket nem utasíthat el formálisan, csak a testület egészéről szavaz majd, előreláthatólag október második felében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.