Kevés dolog mutatja be annyira élesen a jelenlegi válságot, mint az a tény, hogy a Gozsdu-udvarban az elmúlt héten naponta osztottak meleg ételt a rászorulóknak. „Ingyen kaja, 12-14 h” – hirdeti egy felirat a Feri's Kitchen and Pub étterem előtt. Napi 50 darab lángost juttat el a Szent László kórházba a Fény utcai piacon található Lángos Land lángosozó. Hriagyel Géza és Roland azért kezdték el az akciót, mert remélték, hogy mások is követik példájukat. Kásás Tamás étterme, a Tommy di Napoli az elmúlt napokban több mint ezer pizzát szállított ki egészségügyi intézményeknek. Mindez csak a jéghegy csúcsa, számos segítő szándékú kezdeményezés látott napvilágot az elmúlt hetekben, és még sosem volt ilyen nagy szükség ezekre.
Ételosztás a Gozsdu-udvarban
Salai Ferenccel, a Feri's Kitchen and Pub zsidó-olasz fogásairól ismert étterem tulajdonosával volt találkozóm, aki az üzlete bezárása után úgy döntött, hogy ameddig bírja anyagilag, ételt oszt a rászorulóknak. Délelőtt 11 órakor a Gozsdu-udvar még kongott az ürességtől. A vendéglátóhelyek zárva, egy árva ember sem volt rajtam kívül az árkádok alatt. Ez is jól mutatta, hogy alig egy hónap alatt a feje tetejére állt a világ. Korábban ebben az időpontban már nyitottak az éttermek, sok helyen napi menüvel várták a környékbeli irodákból ideérkező öltönyös férfiakat és elegánsan öltözött hölgyeket. Az esték pedig a kiadós vacsorákról, az alkoholmámorról és néhány helyen a táncról szóltak. Mindez mostanra a régmúltnak tűnik, mintha egy másik életben történt volna.

– Egyik reggel felkeltem, és elkezdtem félni, hogy mi lesz velem, bukik az üzletem. Harminc évnyi főzés után talán elmehetek krumplit sütni egy gyorsétterembe. De úgy éreztem, hogy Isten szólt hozzám, hogy áldott vagyok. Először nem értettem, de rájöttem, hogy van egy árukészletem, és azt kioszthatom – mesélt Salai a kezdetekről, akinek az akciójáról szóló Facebook-posztot rengetegen megosztották. Mint mondta, azért tette közzé a felhívást, mert arra akarta indítani a kollégákat, hogy ők is segítsenek a rászorulókon.