Fegyelmit kapott a gödi momentumos polgármester

A gödi belpolitikai háború újabb nevetséges fejezete: megrovást adtak a momentumos városvezetőnek.

2020. 09. 09. 11:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Balogh Csaba (Momentum), Göd polgármestere Fotó: Balogh Csaba Facebook-oldala

Fegyelmi eljárásban megkapta élete első megrovását Balogh Csaba, Göd város momentumos polgármestere. A politizálást egyéni és pártérdekek mentén űző, ellenzéke szerint kompromisszumképtelen Balogh maga közölte ezt a Facebook-oldalán. Az önkormányzati testület kedden zárt ülésen tárgyalta a fegyelmit, ám sem a testület, sem a fegyelmi bizottság a zárt ülés tényén kívül semmit nem közöl. A sajátos gödi demokráciafelfogásnak köszönhetően – értsd: a választópolgárnak köze nincs ahhoz, hogy a polgármester mit követett el, vagy mit nem – a Magyar Nemzet is csak a polgármester közösségi oldalán tett bejegyzésére tud támaszkodni. Az ott leírtakból azonban az derül ki, hogy legalábbis nevetséges ülésről és még nevetségesebb, sőt – a polgármester nézete szerint – törvénysértésről volt szó.

Mint azt megírtuk, július 17-én az akkor még LMP-s és DK-s alpolgármester zárt ülésen tárgyalta volna a Balogh – első – fegyelmijéről szóló indítványt, a polgármester azonban ragaszkodott a nyílt üléshez, és ahhoz is, hogy Fülöp Zoltán alpolgármester ismertesse az előterjesztést. Így megtudhattuk, hogy az előterjesztés szerint:

Balogh Csaba hat elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen;

a veszélyhelyzet ideje alatt indoklás nélkül felmentette a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. vezetőjét;

a veszélyhelyzet alatt kizárta az alpolgármestereket a vezetői értekezletekről, holott ha Balogh Csaba akadályoztatva lett volna munkája ellátásában, intézkedése megnehezítette volna a helyettesítését;

anélkül nyújtott be Gödtől a kormány által a megyei közgyűlésekhez rendelt területek kapcsán alkotmányjogi panaszt, hogy a képviselő-testületet értesítette volna. (Fülöp Zoltán szerint elvi szinten nincs vita arról köztük, hogy alkotmányjogi panasznak helye van, de annak tartalmáról a testületnek kellett volna dönteni);

alapos a gyanú, hogy Balogh a beszerzési szabályzattal ellentétesen kötött szerződéseket és teljesített kifizetéseket.

Ehhez képest Balogh Csaba fegyelmiről posztolt bejegyzéséből annyit lehet kihámozni, hogy a fegyelmi bizottság nem mert állást foglalni, csak egy pontban. Amennyiben a momentumos polgármester valóban a tényeknek megfelelően írta le a zárt tárgyaláson történteket, akkor azért kapott megrovást, mert hat elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen.

„Megrovásban részesítettek az 5 pontban felsorolt gyanúik közül az egyik miatt. A többi 4 pont kapcsán bár kötelesek lettek volna döntést hozni (legalább annyira, mint ahogy rám mondják, hogy köteles lettem volna a jogellenes előterjesztéseket is megszavaztatni), de azok kapcsán nem voltak hajlandóak állást foglalni. Persze ez az alaptalan megrovás csak azok szemében fogja rombolni a becsületemet, akik nem ismernek sem engem, sem a Samsung-koalíciót, de azért bírósághoz fordulok a tisztázás kedvéért” – írta Balogh Csaba a közösségi oldalán.

Ezzel újabb frontot is nyitott – ellenzéke szerint a várossal szemben -, hiszen az őt emberileg és szakmailag alkalmatlannak tartó Göd fejlődéséért néven külön frakciót alakító ellenzékieket és a Fidesz frakciót egy kalap alá véve Samsung-koalíciónak nevezi a kétharmados többségben lévő ellenzékét. Szerinte és vélhetően pártvezetése szerint ugyanis a Samsung érdekében léptek fel ellene, az ellenzék azonban Balogh alkalmatlansága mellett éppen azzal érvel, hogy a város érdeke a Samsung tervezte 2700 új munkahely létrehozása.

Ellenzéke szerint a zárt ülésről posztoló Balogh Csaba kompromisszumkészsége a minimumra csökkent, ha valaha is lett volna benne egyetlen csepp politikai érzék. A momentumos polgármester ellen megindított második fegyelmi eljárás jelenleg még tart.

Egyébként a választott testület mindössze két büntetést szabhat ki a vétkesnek talált polgármesterrel szemben: megrovást adhat, vagy 20 százalékos fizetésmegvonással élhet egy adott időre, a fokozatosságot és a megalapozottságot azonban nem hagyhatják figyelmen kívül.

A gödi ellenzéki belháború világosan rámutat arra, hogy ebben a formában életképtelen az ellenzéki összefogás, elsősorban a Fekete-Győr András-féle Momentum és a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció közötti igen jelentős világnézeti és érdekkülönbségek miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.