Nem csak a svábokat sérti az MSZP-s Bárány kirohanása

A budaörsi sváb közösséget is felháborította az a kirohanás, amellyel Bárány Balázs fasiszta baromnak nevezte Solymár polgármesterét. A téma az Országgyűlésben is előkerült, azóta annyi történt, hogy az MSZP-s politikus egy videóüzenetben próbálta kimagyarázni magát.

Kerékgyártó György
2020. 11. 12. 13:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangfelvétel készült arról, hogy Bárány Balázs MSZP-s politikus, solymári önkormányzati képviselő a település polgármesteréről beszél. A Hír TV nyilvánosságra is hozta a felvételt, amelyen Bárány „elfajzott tősgyökeres svábnak, cigánygyűlölő, homofób, zsidógyűlölő, igazi fasiszta baromnak” nevezte politikai ellenfelét. A megjegyzés vállalhatatlan, ráadásul Bárány komoly taktikai hibát követett el, mert egy olyan település népszerű polgármesterről mondta ezt, amely büszke sváb hagyományaira.

Bárány Balázs valójában minden nemzetiséget megsértett Fotó: Facebook

A téma az Országgyűlésben is előkerült. A november 10-i ülésen Ritter Imre nemzetiségi képviselő a német nemzetiséget ért brutális támadásnak nevezte a történteket, és úgy vélte: ki kell zárni a közéletből, aki ilyen kijelentést tesz. Ugyanezen az ülésen Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a solymári svábok 300 éves történetére hívta fel a figyelmet, és arra szólított fel, hogy távozzanak a közéletből, akik sértegetnek, támadnak más embereket.

Bárány nem reagált érdemben, a Hír TV riportere elől elmenekült, később saját Facebook-oldalán egy német nyelvű videóüzenetben beismerte, hogy ő mondta az idézett mondatokat, de a hozzátette, hogy a titkos felvétel az ellene irányuló „sötét propaganda” része.

A bocsánatkérés eső után köpönyeg. Mint azt Ritter Imre parlamenti felszólalása is bizonyítja, a teljes magyarországi német nemzetiségű közösséget sértette Bárány fasisztázása. Czuczor Gergely, az egyik legnagyobb lélekszámú sváb gyökerű település, Budaörs önkormányzati képviselője szerint valójában minden nemzetiséget támadás ért.

– Budaörsiként, konzervatív polgárként, sváb felmenőkkel bíró helyi politikusként mélységesen felháborít és elszomorít az MSZP országos alelnökének minapi vállalhatatlan megnyilvánulása. A solymári polgármestert ért nemtelen támadást minden magyar embernek vissza kell utasítania és ezzel párhuzamosan ki kell állnia a hazai nemzetiségek védelmében – mondta a Magyar Nemzetnek.

Budaörs büszkesége a németek büszkesége

Arra, hogy a magyar kultúrának milyen fontos része a német nemzetiségű magyarok kultúrája, jó példa a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum, amely 2018-ban az Év Tájháza, idén pedig az Év Múzeuma elismerést nyerte el. A tájház elsősorban egy helytörténeti gyűjtemény, de kiadványaival, programjaival a magyarországi németek történetét, életmódját, kultúráját is bemutatja. Ez az intézmény szolgál az összes hasonló tájház (mintegy nyolcvan-kilencven településről) információs központjaként, főiskolákkal, egyetemekkel, könyvtárakkal és levéltárakkal áll kapcsolatban, így segítve a magyarországi németségre koncentráló kutatásokat.

– Ezt a sokszínűvéget értékelték az Év Múzeuma díj odaítélői is – mondta lapunknak Gajdos-Frank Katalin igazgató. – Büszkék vagyunk arra is, 2016 és 2018 között, elsősorban az Emmi támogatásából fel tudtuk újítani a házat, bővült a kiállítóterek száma, és új koncepciót is tudtunk adni a helynek.

A képviselő hozzátette: a baloldali politikus egy olyan közösséget sértett meg, amely büszke a magyarságára, és arra, hogy az elmúlt évszázadok során rengeteget tett hozzá a magyarság történetéhez, kultúrájához.

– A magyarországi német közösség tagjaként büszke vagyok a hagyományainkra, kultúránkra, keresztény hitünkre, mely értékek ápolásában a budaörsi közösség méltán lehet büszke eredményeire. Néhány héttel ezelőtt a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum az Év Múzeuma díját elnyerve bizonyítja, hogy a hazai svábság identitásának ápolásával, átörökítésével igyekszik hozzájárulni Magyarország sokszínűségéhez – fogalmazott Czuczor Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.