Az LMP-s Csárdi Antal arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy megfelel-e az emberek szükségleteinek az a kormányzati döntés, hogy az alapvető élelmiszerek többségén 27 százalékos az áfa, míg a vendéglátóiparban jelenleg ötszázalékos. A képviselő azt is megkérdezte, az embereknek pálinkára vagy alapvető élelmiszerekre van inkább szükségük, hiszen szerinte a kormány adópolitikájából az derül ki, az otthon főzött pálinkának adómentessége van, az alapvető élelmiszereket pedig 27 százalékos áfa terheli.
Válaszában a miniszterelnök előbb azzal viccelt, hogy a pálinka alapvető élelmiszernek minősül. Kiemelte azonban: öt százalékra csökkentették a sertés-, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját is. Elmondta, a további áfacsökkentések az ország gazdasági teljesítményével összefüggésben képzelhetők csak el. Ha nem akarják a jövedelmeket túladóztatni, a fogyasztói adóknak magasnak kell lenniük – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor arról is beszélt, az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése a munkahelyek megőrzését szolgálja.
A miniszterelnök elmondta, szociológiai adottság, hogy a belvárosi képviselő Csárdi Antal másképp vélekedik a pálinkáról, mint a kormány képviselői. Azt is kifejtette, hogy a magyar adórendszer egyértelműen és világosan támogatja, hogy az emberek munkából szerezzék jövedelmüket.