Orbán Viktor: Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése a munkahelyek megőrzését szolgálja

Az LMP arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért terheli 27 százalékos áfa az alapvető élelmiszereket.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 16:12
null
Orbán Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP-s Csárdi Antal arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy megfelel-e az emberek szükségleteinek az a kormányzati döntés, hogy az alapvető élelmiszerek többségén 27 százalékos az áfa, míg a vendéglátóiparban jelenleg ötszázalékos. A képviselő azt is megkérdezte, az embereknek pálinkára vagy alapvető élelmiszerekre van inkább szükségük, hiszen szerinte a kormány adópolitikájából az derül ki, az otthon főzött pálinkának adómentessége van, az alapvető élelmiszereket pedig 27 százalékos áfa terheli.

Válaszában a miniszterelnök előbb azzal viccelt, hogy a pálinka alapvető élelmiszernek minősül. Kiemelte azonban: öt százalékra csökkentették a sertés-, a baromfihús, a tojás, a hal és a tej áfáját is. Elmondta, a további áfacsökkentések az ország gazdasági teljesítményével összefüggésben képzelhetők csak el. Ha nem akarják a jövedelmeket túladóztatni, a fogyasztói adóknak magasnak kell lenniük – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése a munkahelyek megőrzését szolgálja.

A miniszterelnök elmondta, szociológiai adottság, hogy a belvárosi képviselő Csárdi Antal másképp vélekedik a pálinkáról, mint a kormány képviselői. Azt is kifejtette, hogy a magyar adórendszer egyértelműen és világosan támogatja, hogy az emberek munkából szerezzék jövedelmüket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.