Nemzeti emlékhely jöhet létre Cegléden

Három évvel ezelőtt döntött a kormány arról, hogy Cegléden, az egykori, szovjetek által létesített hadifogolytábor helyén történelmi emlékhelyet épít. Ha az Országgyűlés egyetért vele, akkor nemzeti emlékhely is lehet az épülő mementóból.

Kerékgyártó György
2020. 12. 16. 14:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szovjet csapatok által Magyarországon létesített legnagyobb és leghosszabb ideig működő hadifogolytábor működött 1944-től Cegléden. Az itt összegyűjtött, mintegy hetven százalékban magyar állampolgárságú civil és katona közül azokat, akiket arra alkalmasnak találtak, bevagonírozták, és a Szovjetunióba szállították kényszermunkára. Az elhurcoltak előtt kíván tisztelegni a kormány azzal, hogy emlékezetükre 2017-ben támogatást szavazott a ceglédi GULÁG–GUPVI Emlékhely felépítésére.

Csáky András, a város vezetője december eleji online polgármesteri beszámolójában arról adott hírt, hogy telefonon egyeztetett a tervezett történelmi emlékhely felett diszponáló Veritas Intézet főigazgatójával, Szakály Sándorral, aki úgy tájékoztatta, hogy javaslat született a készülő komplexum nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról. Nemzeti emlékhelynek az olyan műemléki épületek, temetők, emlékparkok stb. számítanak, amelyek nem elsősorban építészeti, hanem történelmi értékük miatt számítanak kiemelkedőnek.

A Magyar Nemzet kérdésre Szakály Sándor megerősítette a hírt. Mint elmondta, a javaslatot a Szórakész Alapítvány és a GULÁG Emlékbizottság nyújtotta be a Nemzeti Örökség Intézete ernyője alatt működő Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottsághoz, amely az Országgyűlés elé bocsáthatja az előterjesztést. Ha a parlament mellette szavaz, akkor kiemelt fontosságú emlékhely épül meg Cegléden.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.