Dokumentumok cáfolják Upor állításait az SZFE-akkreditációról

A Mandiner birtokába jutott egy sor olyan dokumentum, amely alátámasztja Zalán és Szarka állításait, és cáfolja Upor nyilatkozatát, hogy „nem hagyták rendezetlenül az egyetemi akkreditációs folyamatokat”.

Forrás: MANDINER.HU2021. 04. 07. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként jelent meg a Mandineren az a nagy port kavaró interjú Zalán Jánossal, amelyben az új rektorhelyettes az előző vezetés súlyos mulasztásaira hívta fel a figyelmet. Az interjúból kiderült, az előző vezetés kormányozatlanul hagyta az intézményt és veszélyeztette a hallgatók diplomáját.

„Sokáig nem értettem, miért szajkózza mindenütt Csernai Mihály (volt HÖK elnök), hogy nem tudja, kitől fog diplomát kapni. (...) Lehet, hogy az SZFE nem tud diplomát adni? Elkezdtem felkutatni, hogyan is áll az egyetem akkreditációs folyamata. Novemberben a hallgatók és az oktatók által fenntartott blokád feloldása után a kezembe került egy dokumentum, amely arról szólt, hogy a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) 2020. december 31-ig az egyetem korábbi vezetőinek kérésére ismét meghosszabbította a beadási határidőt. Amikor elolvastam, majdnem infarktust kaptam. Van másfél hónapunk arra, hogy akkreditáltathassunk egy egyetemet? Az teljességgel kivitelezhetetlen” – mondta a Mandinernek a rektorhelyettes.

Egy ilyen folyamat – normális működés mellett is – minimum egy évig tart. „Erről miért nem tájékoztattak? Mit jelent, hogy ismét? Ezek szerint ezt egyszer már kérvényezték és engedélyezték? Utánanéztem a hivatalos levelezésnek a rektori titkárságon, és kiderült, hogy igen, nem is egyszer kaptak már hosszabbítást. Kiderült, hogy az akkreditációs folyamat megkezdését még Upor László kezdeményezte a MAB-nál 2019. november 20-án” – magyarázta Zalán János.

Tudni kell, hogy akkreditáció szenátusi működés és határozat nélkül nem lehetséges.

Tehát a szenátus – amelynek a HÖK elnöke is tagja – már 2019-ben tudott az ez irányú kezdeményezésről és kötelezettségéről.

Csernai ezek szerint tudta, hogy a többszöri módosítási kérelem után 2020 szeptember végéig kellett volna az egyetem önértékelését és az akkreditációhoz szükséges dokumentumokat elkészíteni. Sajnos ennek a kötelezettségnek az egyetem korábbi vezetése nem tett eleget, és erről sem az új kuratóriumot, sem az általa fenntartónak vélt minisztériumot nem tájékoztatta.

Upor a hvg-nek tagadta a vádakat

A hvg portál szeretett volna magyarázatot kapni Zalán János vádjaira, ezért megkeresték Upor Lászlót, aki cáfolta az új rektorhelyettes állításait. „Természetesen nem hagytuk rendezetlenül az akkreditációs folyamatot – ugyanúgy nem, ahogyan más fontos ügyeket sem. Ezt csak a tények nem ismerete vagy szándékos félreértése mondathatja bárkivel. Ha felelőtlenül jártunk volna el, nem vállalunk önként egy hónapnyi keserves »lemondási időt«, aminek egyetlen célja az elrendezendők elrendezése volt. Hogy azok, akik annyira óhajtották volna átvenni az irányítást, nehezen boldogulnak vele, az már nem a mi hibánk” – reagált a hvg-nek Upor Zalán János azon állítására, hogy “kormányozatlanul hagyták” volna a hajót.

Időközben Szarka Gábor kancellár is elmondta egy Hír Tv-s riportban, hogy a korábbi vezetés valóban többször is haladékot kért a Magyar Akkreditációs Bizottságtól.

Dokumentumok cáfolják Upor állításait

A Mandiner birtokába került ugyanakkor egy sor olyan információ és dokumentum, amelyek alátámasztják Zalán és Szarka állításait, és cáfolják az Upor által elmondottakat. Mivel Zalán János arról beszélt Mandinernek, hogy a blokád feloldása után rábukkant egy dokumentumra, amelyben a MAB 2020. december 31-ig az egyetem korábbi vezetőinek kérésére ismét meghosszabbította a beadási határidőt, utánajártak, vajon valóban létezik-e ez a dokumentum. Nos, igen, valóban létezik.

Jogos volt tehát az aggodalom, az új vezetőség részéről, hogy másfél hónapjuk maradt arra, hogy akkreditáltassák egy egyetemet.

Ahogy Zalán János azon állítása is igaznak bizonyult, hogy az akkreditációs folyamat megkezdését még maga Upor László kezdeményezte Csépe Valéria MAB-elnöknél 2019 novemberében.

A Mandiner munkatársai annak is szerettek volna jobban utánajárni, mi állhat az új rektorhelyettes kérdése mögött: „Mit jelent, hogy ismét? Utánanéztem a hivatalos levelezésnek a rektori titkárságon, és kiderült, hogy igen, nem is egyszer kaptak már hosszabbítást.” Összeszedték hát kronologikusan az egyetem intézményakkreditációs folyamatának állomásait, amelyből világosan kirajzolódik, hogy Upor azon állítása, hogy „természetesen nem hagytuk rendezetlenül az akkreditációs folyamatot”, egyáltalán nem helytálló.

  • 2019. 11. 19. Upor-levél a MAB-nak az akkreditáció ütemezéséről.
  • 2019. 12. 17. MAB értesítés az SZFE vezetőségének a 2020-ban lefolytatandó akkreditációs eljárással kapcsolatos workshopról.
  • 2020. 01. 27. Uporék elfogadhatatlannak tartják a MAB akkreditációs szerződését, így e-mailben kérik a szöveg módosítását.
  • 2020. 03.13. Az SZFE vezetősége újabb levelet küld a MAB-nak az akkreditációs eljárás lefolytatásának időpont módosításával kapcsolatban.
  • 2020. 03. 24. A MAB válaszlevelet küld Uporéknak az akkreditációs eljárás 2021-re ütemezéséről, amennyiben eleget tesz fizetési kötelezettségének és elfogadják, jóváhagyják a szerződésmódosítást.
  • 2020. 03. 26. Az SZFE vezetősége köszönő levelet ír a MAB részére a 2021-es átütemezés miatt, de szóvá teszi az egyetem által kötelezően előkészítendő önértékelés elkészítésének nehézségeit.
  • 2020. 04. 14. Újabb Upor-levél az eljárás 2021-re történő átütemezéséről (indok: Az SZFE nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségének, és továbbra sem készítette el a kötelező önértékelést), nem kezdte meg az akkreditációs dokumentumok előkészítését.
  • 2020. 07. 31. Megérkezik a módosított akkreditációs szerződés, melyet Upor Lászlóék továbbra sem írnak alá és továbbra sem fizetik az eljárási díjat, így maradt a 2020.december 31-ig tartó akkreditációs kötelezettség, azaz akkreditációs dokumentumok benyújtásának határideje. Az SZFE vezetőinek lemondásakor erről nem tájékoztatják sem a fenntartatót, sem az új vezetőséget.
  • 2020. 11. 23. Novák Emil mb. rektorhelyettes befizeti az akkreditációs eljárási díjat, és elfogadja a MAB akkreditációs szerződés javaslatát.
  • 2020. 12. 18. Ezek után a MAB levélének címzettje már Novák Emilnek mb. rektorhelyettes, aki vállalja a MAB által előírt feltételek teljesítését így az eljárás meghosszabbításra kerül 2021. 12. 31-ig.
  • Upor mindent megpróbált, hogy elhalasszák az őszi félévet

    Na, de tekintsük át újra azt is, hogyan indult az egész. Az SZFE hallgatóságának egy része az augusztus 31-i tüntetés után bevonult az egyetemre, szimbolikusan elfoglalta az épületet, és deklarálta, hogy az új vezetőség tagjait nem engedi be az épületbe. Ezt követően barikádot állítottak, és közölték, hogy ők fognak dönteni arról, mely vezetőket és oktatókat engedik be.

    Az egyetem korábbi vezetése végül mindennel megpróbálkozott annak érdekében, hogy elhalasszák a félévet. Upor László szeptemberben, amikor az egyetem már blokád alatt volt, és javában zajlottak a tüntetések, levelet intézett az Oktatási Hivatal akkori, azóta már lemondott elnökéhez, dr. Gloviczki Zoltánhoz, amelyben a vírushelyzetre hivatkozva kérte a félév elhalasztását, és keresztféléves megoldást javasolt.

    A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.