„Közel állunk ahhoz, hogy a digitális világ fölénk kerekedik”

A Covid–19-járvány leküzdésének a kilátásairól, valamint a térséget érintő kiberbiztonsági kérdésekről is szó volt a visegrádi csoport (V4) parlamenti elnökeinek a részvételével tartott, szerdai online találkozón. Kövér László az egyeztetésen arról is beszélt, hazánk nemcsak az oltások terén, hanem a gazdasági következmények kezelését nézve is jól áll.

Magyar Nemzet
Forrás: Infostart2021. 04. 21. 20:00
KÖVÉR László
Kövér László (Fidesz) az országgyűlés elnöke kínai kollégájával folytatott tanácskozást a magyar-kínai együttműködés tovább erősítéséről MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozást a V4-ek soros elnöki tisztségét betöltő Lengyelország parlamentjének a kezdeményezésére tartották – számolt be az Infostart.hu. A megbeszélésen részt vett Elżbieta Witek, a lengyel szejm, Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus, Radek Vondráček, a cseh képviselőház, Miloš Vystrčil, a cseh szenátus, Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke.

Az online találkozón szó volt a Covid-19 járvány leküzdésének kilátásairól, a térség biztonsági kérdéseiről a digitális- és információbiztonság, valamint a hibrid fenyegetések összefüggésében. A résztvevők véleményt cseréltek az Európai Unió parlamenti elnökei május 10-re tervezett konferenciájának napirendjéről is – közölte Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A portál tudósítása szerint a Covid–19-járvány kezeléséről szólva a házelnökök egyetértettek, hogy a tapasztalatok levonása segíthet abban, hogy egy következő járvánnyal már felkészültebben tudjanak szembenézni úgy nemzetállami, mint az európai uniós együttműködés területén.

Kövér László megemlítette, hogy Magyarország az átoltottságot tekintve jól áll az uniós átlaghoz képest, a lakosság több mint 33 százaléka már megkapta legalább az első oltást. – Hazánk nemcsak az oltások terén, hanem a gazdasági következmények kezelését nézve is jól áll – folytatta a házelnök, rámutatva: 16,5 milliárd euróra tehető az az összeg, amit a kormány a költségvetésen keresztül – mintegy a jövőbe való befektetésként – a válság gazdasági kezelésére előirányzott, és aminek a legfontosabb célja az, hogy minél több munkahelyet mentsenek meg. – Bízunk abban, hogy Magyarország a pandémia által előidézett gazdasági válsághelyzetből előnnyel fog kikerülni – hangsúlyozta a találkozón a magyar Országgyűlés elnöke. A házelnök szólt arról is, hogy a járvány okozta veszteségek mellett érdemes számba venni, milyen károkat generál a dezinformáció, ami „akár tudatos politikai, akár üzleti hátsó szándékkal keletkezik, akár egyszerűen csak a virtuális háló által adott gigantikus-globális pletykafészekjellegből adódik”.

Boris Kollár, a Szlovák Nemzeti Tanács és Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kövér László a digitális infrastruktúrák elleni támadásokról, az adathalászatról szólva kifejtette, hogy egy új keletű, globális problémáról van szó, amely Európát fokozottabban érinti, mint a világ más részét, ezért érdekükben áll erőiket egyesíteni, hogy ezeket a kihívásokat kezelni tudják. – Közel állunk ahhoz a veszélyhez, hogy a digitális világ fölénk kerekedik, és elveszítjük az ellenőrzést a működése fölött – mondta a házelnök.

– A tét az, hogy a gyerekeink urai tudnak-e maradni a saját sorsuknak, azaz demokratikus tud-e lenni az a jövő, amiben élnek, vagy kicsúszik az irányítás lehetősége a kezükből, ami a mi generációnk felelőssége is

– fogalmazott, hozzátéve: szükség van olyan megállapodásokra, amelyek korlátok közé szorítják akár az államokat, akár pedig azokat az államok erejével vetekedő magánhatalmakat, amelyek a jövőt tekintve fenyegetést jelentenek a biztonságunkra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.