Gyurcsány emberei veszik körül Karácsonyt

Ki irányítja Budapestet? – vetődik fel joggal a kérdés annak tükrében, hogy bár a főpolgármestert ugyan Karácsony Gergelynek hívják, a Városháza hemzseg Gyurcsány Ferenc embereitől. Karácsony 2019-es győzelme olyan, a 2010 előtti világ bukott kádereinek a visszatérését hozta, mint Draskovics Tibor vagy Gál J. Zoltán.

Magyar Nemzet
2021. 05. 15. 15:50
null
A DK-elnök a főpolgármester legújabb kezdeményezését is igyekszik kontroll alatt tartani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába nyert Karácsony Gergely a 2019-es önkormányzati választáson, Gyurcsány Ferenc teljesen körbebástyázta őt az embereivel a Városházán és a közgyűlésben is, ezért a főpolgármester szinte semmilyen komoly döntést nem tud meghozni a volt miniszterelnök jóváhagyása nélkül.

A DK elnöke ráadásul nem akárkikkel, hanem a 2010 előtti világ bukott kádereivel, a politikai és gazdasági káosz emblematikus figuráival vette körbe az így kesztyűbábbá váló Karácsonyt.

Az egyik legfontosabb Gyurcsány-helytartó a Városházán Gál J. Zoltán, a bukott miniszterelnök egykori kormányszóvivője lett.

Gál J. volt Karácsony kampányának a vezetője, aki a mai napig felügyeli a főpolgármester munkáját, úgy tudni, még a Facebook-posztjait is ő írja. Hivatalosan a főpolgármester stratégiai főtanácsadója.

A volt miniszterelnök emberein keresztül a háttérből tartja kezében a gyeplőt a budapesti önkormányzatnál

A másik legfontosabb pozíciót Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügyi, majd igazságügyi és rendészeti minisztere kapta meg.

A hosszú évekig láthatatlanná váló Draskovics egy csapásra a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági elnöke lett.

Karácsony egyik helyettese pedig nem más, mint Gy. Németh Erzsébet, a Gyurcsány-párt egyik alelnöke lett. Gy. Németh 2002 és 2010 között az MSZP parlamenti képviselője volt, de régóta aktív a fővárosi politikában is.

A kormánypártisággal aligha vádolgató 444.hu úgy jellemezte őt, hogy „abban is különbözik Karácsony többi helyettesétől, hogy ő erősebben képviseli pártja, a DK érdekeit. Ez egyben azt is jelenti, hogy kevesebb autonómiája van a politikailag érzékeny ügyekről zajló vitákban. Többször hangzik el az ő szájából, hogy »erről meg kell kérdeznem az elnökömet«”.

Gyurcsány emberei Karácsony körül

– A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) felügyelőbizottságának az elnöke Élő Norbert, a DK elnökségi tagja.

– Gyurcsány korábbi testőre, Handl Tamás a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság igazgatója.

– Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja a Városháza kulturális tanácsadója.

– Kolber István, Gyurcsány egykori regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztere, a DK országos tanácsának az elnöke a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági tagja.

– Katona Tamás, Gyurcsány korábbi pénzügyminisztériumi államtitkára, az Államkincstár elnöke a BKV Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

– Nemes Gábor, a DK XVI. kerületi önkormányzati képviselője a BKV Zrt. igazgatósági tagja.

– A korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, manapság viszont a DK színeiben politizáló Szabó Zoltán pedig a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottságának a tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.