A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye

Másfél hete kezdődött meg egyes borvidékeken a szüret, és eddig még – szerencsére – nem érkezett hír mustgázmérgezésről. A hatósági figyelmeztetések, a gazdák rutinja ellenére a pincékben, zárt terekben minden évben tucatjával fordul elő szén-dioxid-mérgezés, amelyek nagy része halálos.

2021. 08. 28. 9:01
20190905 Szentbékkálla Mustgáz ellenőrzése - illusztráció A képen: Fodor Gergő tulajdonos Fodorvin pincészet Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton Forrás: vaol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Fotó: Havran Zoltán

A borospincékben a szüretet követően felgyülemlő színtelen, szagtalan, halált okozó gázra, a szén-dioxidra vagy az ezt nagy arányban tartalmazó mustgázra figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A Házipatika.com portál szerint a gázmérgezéses balesetek viszonylag gyakoriak Magyarországon. Gázmérgezés legtöbbször fűtési szezonban a hibás fűtőkészülékből, füstelvezetésből kiszivárgó égéstermék, a szén-monoxid, illetve késő ősszel, 

a most erjedésekor felszabaduló mustgázban lévő szén-dioxid óvatlan belégzése következtében fordul elő, és évente összességében százas nagyságrendben okoz tragédiát.

A katasztrófavédelmi szakemberek szerint Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal – szén-dioxiddal – kapcsolatos mérgezéshez a tűzoltókat, az esetek jelentős részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Felhívják a figyelmet arra, hogy kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. 

Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben halmozódjon fel és akár halálos balesetet okozzon.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, mivel azonban másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti. 

A balesetek megelőzésére 

javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók elhelyezése nagyobb térben, ha erre van lehetőség, valamint gázérzékelő riasztóberendezés használata. Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb derékmagasságban. Ha a gyertya elalszik, az oxigénhiányt jelez, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Gyakori probléma, hogy a balesetet szenvedő személyek segítségére megfelelő védelem nélkül sietnek, az oxigénhiányos helyiségbe lépve azonban maguk is a mustgáz áldozatává válhatnak. A mérgező gázzal teli helységben fekvő személyt csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni. Fontos, akár életet is mentő tudnivaló: a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékkel szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét – tanácsolja az OKF.

Bár az idei szüret már másfél hete tart egyes borvidékeken, de mustgázmérgezésről még nem kaptak hírt, 

halálos baleset azonban máris történt az egyik dunántúli borászatban. 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelem adott hírt arról, hogy szerdán, a délelőtti órákban tetejére fordult egy traktor Győrújbarát térségében. Az Agroinfo.hu mezőgazdasági hírportál számolt be a baleset részleteiről. Eleinte arról szólt a hír, hogy a vezetőfülkébe szorult egy fiatalembert és a helyi hivatásos tűzoltók elkezdték a műszaki mentést. A tetejére fordult traktor mögé egy törkölyt szállító pótkocsit kötöttek, amely szintén felborult. Kiderült, hogy a fiatalember nem a vezetőfülkébe, hanem a fülke alá szorult. A sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A 26 éves, győri fiatalember 18 éves gyakornok korától dolgozott a borászatnál, jártas volt a helyi gazdaságban és rutinos a munkafolyamatokban. Ezért is érthetetlen, hogy bekövetkezett a végzetes baleset.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.