Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

Bákonyi Ádám
2021. 09. 27. 17:15
KÖVÉR László; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; SEMJÉN Zsolt; ROGÁN Antal
Budapest, 2021. június 15. Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b2), Kövér László házelnök (b), illetve Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j2) szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 15-én. Elfogadta Magyarország 2022-es központi költségvetését az Országgyűlés. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés 112 igen, 25 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta  a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányzati előterjesztést. Ezt a kabinet korábban azzal indokolta, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. A kormány jelezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

A javaslatot az egész baloldal, azaz az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is elutasította. 

Az előterjesztő indoklása szerint Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus okozta világjárvány ellen, az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek Európa-szerte. Hozzátette: a negyedik hullám küszöbén, annak kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

A kormány elsődleges célja – csakúgy, mint eddig –, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. 

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

 A kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályának meghosszabbítására 2022. január 1-ig. Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. 

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.