Mátyás 2024. február 24.
logo
A veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi

Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Bákonyi Ádám
2021.09.27. 17:15 2021.09.27. 17:43
Az Országgyűlés meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Az Országgyűlés 112 igen, 25 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta  a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló kormányzati előterjesztést. Ezt a kabinet korábban azzal indokolta, hogy csak így lehet hatékony és gyors válaszokat adni a járvány okozta nehézségekre. A kormány jelezte ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet a jövő évi határidő előtt is megszűnhet, ha azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

A javaslatot az egész baloldal, azaz az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd is elutasította. 

Az előterjesztő indoklása szerint Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus okozta világjárvány ellen, az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek Európa-szerte. Hozzátette: a negyedik hullám küszöbén, annak kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

A kormány elsődleges célja – csakúgy, mint eddig –, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. 

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat.

 A kormány ezért javaslatot tesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályának meghosszabbítására 2022. január 1-ig. Így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni. 

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a kormány kezdeményezni fogja a veszélyhelyzetnek a törvény hatályvesztését megelőző megszüntetését. 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.