Dominikán álnéven élve illegalitásból vezette az ingatlanmaffiát T. Alex

Karibi luxusból juttatta rácsok mögé a csalásokra szakosodott, legalább 130 tagú bűnszervezet irányítóját a BRFK nyomozócsoportja. Az évekig fantomként tevékenykedő, még bűntársai számára is ismeretlen T. Alexet három évi nyomozás után kapták el, csak úgy, mint kiterjedt bandája tagjait.

2021. 10. 07. 9:01
Forrás: BRFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoros rendőri felügyelet mellett hozták haza szeptember 28-án a Dominikai Köztársaságból a 30 éves T. Alexet, aki a karibi országból szervezett meg egy olyan bűnszervezetet, amely magyarországi sértettek sérelmére követett el csalásokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ma számolt be a sajtónak a teljes bűnszervezetet felszámoló nyomozásról.

Fotó: BRFK

Farkas Péter alezredes, a gazdasági bűnözés elleni főosztály vezetője elmondta: a BRFK 2017. novembere óta folytatott nyomozást az ingatlancsalásokra szakosodott bűnszervezet ellen, amelynek feje az eljárás adatai szerint a Dominikai Köztársaságban luxusvillában (lásd fotó!) élő T. Alex. 

A férfi az általa összehangoltan működtetett csoportot interneten és mobiltelefonon keresztül irányította a személyes találkozások teljes mellőzésével, így anonimitását saját társai és áldozatai előtt is meg tudta őrizni.

Az ingatlanmaffia főnökét még saját bandatagjai sem ismerték személyesen.

Fotó: BRFK

A főnöknek tartott 30 éves férfi magyarországi gazdasági társaságok nevében hirdetett meg és adott bérbe ingatlanokat az interneten a tulajdonosok tudta nélkül, később azonban módszerei egyre kifinomultabbá és szervezettebbé váltak, és már olyan ingatlan adás-vételeket is tető alá hozott, amelyekből a vásárlók sosem váltak lakástulajdonossá, és a pénzüket sem látták viszont. 

Ingatlanbérbeadások

Működésének első éveiben, 2014 júniusától 2017 májusáig terjedő időszakban T. ingatlan-bérbeadásokkal tévesztette meg a lakáshirdetésre jelentkezőket, akiktől albérleti díj és foglaló címen csalt ki pénzt.

A lakások adatait és fotóit jellemzően ingatlanportálokról vagy szállásfoglaló oldalakról másolta le, majd tett közzé egy saját hirdetést egy ténylegesen létező gazdasági társaság nevében. A bérlőkkel való találkozásra a csaló álláshirdetések útján alkalmazott asszisztenseket, akiknek rendkívül kedvező bérezést és munkafeltételeket kínált. Alkalmazottainak nagy része nem sejtette, hogy munkájukkal T. Alex strómanjává válnak, mások egy idő után felismerték, hogy bűncselekmények elkövetéséhez társultak, de sokan ezután is folytatták a munkájukat.

A hirdetésre jelentkezőkkel maga T. Alex kommunikált, közreműködőket az ingatlannal kapcsolatos ügyleteknél pedig csak olyan esetben alkalmazott, ahol elengedhetetlen volt a személyes ügyintézés. Asszisztenseinek volt a feladata, hogy találkozzanak a hirdetésre jelentkező bérlőkkel, aláírassák a lakásbérleti foglaló nyilatkozatot és átvegyék a foglalókat, bérleti díjakat. Az átutalásokkal rendezett foglalóknál az asszisztensek T. Alex kérésére bankszámlákat nyitottak, majd az ide érkező pénzt felvették és a főnökük által meghatározott számlára befizették, vagy egy nemzetközi pénzügyi szolgáltatón keresztül juttatták el. A sértettek a pénz átadását követően sosem szereztek bérleti jogot a hirdetésben szereplő ingatlanokra, és a kifizetett összegeket sem kapták vissza.

Ingatlaneladás

A férfi 2017-től módszert váltott, és a gyanú szerint egészen 2019 elejéig ugyancsak gazdasági társaságok nevében tett közzé hirdetéseket, azonban itt már eladásra kínálta az ingatlanokat. 

A lakásokat jellemzően egy szállásfoglaló oldalon választotta ki, majd bűntársa, V. Viktor a fővárosban kibérelte azokat. A lakásokat alkalmazottai mutatták meg a hirdetésre jelentkezőknek, akiknek T. Alex azt állította, hogy az ingatlan tulajdonosa külföldön tartózkodik, és komoly vételi szándékuk igazolására a vételárat előre utalják át egy közjegyzői – valójában asszisztensei által nyitott – letéti számlára. A vevőket ezt követően T. Alex egy másik bűntársa hívta fel, aki egy ismert ügyvéd nevével visszaélve biztosította a vevőket arról, hogy az adás-vétel körül minden jogszerű. A megtévesztett vevőktől ezután T. Alex elkérte irataik másolatát is. A megszerzett adatokkal V. Viktor hamis közjegyzői letéti szerződéseket készített, amelyeket eljuttattak az asszisztenseknek. Az alkalmazottak a hamis közjegyzői okirat birtokában már magukat közjegyző-helyettesnek bemutatva találkoztak a sértettekkel, majd aláíratták velük a hamis közjegyzői letéti szerződést, és felügyelték a vételár elutalását. Az elutalt pénzösszegekhez ezt követően T. Alex már közvetlenül hozzáfért, mert az asszisztensei által nyitott számlák netbankadatai felett mindvégig a férfi rendelkezett.

Nyomozócsoport

A csalássorozat ügyében számos feljelentés és eljárás indult a fővárosban és vidéken is, majd a bűncselekmények módszereiben mutatkozó hasonlóság és összefüggések alapján 2019 januárjában a BRFK nyomozócsoportot hozott létre a csalássorozat felderítésére. A nyomozók az elkövetők digitális lábnyomai alapján mozaikként rakták össze az egészen Dominikáig nyúló ügy részleteit, és sorra azonosították a szervezet tagjait. Bár a tagok ügyleteikhez és kommunikációjukhoz titkosított VPN-kapcsolatot és különböző csevegőalkalmazásokat használtak, 

a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági bűnözés elleni főosztálya két év leforgása alatt 130 embert hallgatott ki gyanúsítottként és 487 olyan bűncselekményt tárt fel, amelyek elkövetésének megszervezésével T. Alex gyanúsítható.

Adathalászat

Amikor a szervezet vezetőjének több társa lebukott, T. Alex új módszert választott a pénzszerzéshez:

már nem adás-vétel útján próbált meg hozzájutni az ingatlanhirdetésekre jelentkező ügyfelek pénzéhez, hanem adathalász programokkal szerezte meg ügyfelei bankszámlaadatait.

Az érdeklődőknek azt állította, hogy az eladásra kínált ingatlant jelenleg nem tudják megtekinteni, de email-ben tud küldeni a megvételre kínált lakásról egy videót. A videó átküldését követően T. Alex hozzáférést szerzett a sértettek számítógépéhez, és ezáltal banki azonosítójukhoz is, személyes adataikat felhasználva pedig asszisztensei hamis meghatalmazásokkal új SIM-kártyát kértek a sértettek hívószámához. T. Alex így ügyfeleinek bankszámlájához teljes hozzáférést nyert, és átutalásokat hajtott végre róluk az általa felügyelt számlákra.

Az alapos gyanú

A BRFK a 2014. március 15. és 2021. június 2. között elkövetett bűncselekmény-sorozatban az ügy gyanúsítottjaival szemben csalás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, pénzmosás, információs rendszer vagy adat megsértése, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt folytatott eljárást. 

A gyanúsítottak a bűncselekmények során 21 közjegyző és hat ügyvéd nevével éltek vissza, 101 lakást hirdettek meg jogosulatlanul.

Fotó: Dominikai rendőrség/BRFK

 A nyomozók 935 főt hallgattak ki tanúként, 477 strómant, azaz asszisztenst azonosítottak.

 A nyomozók 13 megyében és Budapesten 114 ingatlanban, a Dominikai Köztársaságban két ingatlanban hajtottak végre kutatást. A szervezet vezetőjének, T. Alexnek a kihallgatását követően az illetékes bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. A nyomozók az eljárás során 337 millió forintot foglaltak le.  

Borítókép: BRFK

A nyomozás eredménye

A BRFK nyomozócsoportja azonosította a Dominikai Köztársaságból működtetett szervezetet vezető T. Alexet, aki ellen 2019 áprilisában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Elfogása érdekében nemzetközi bűnügyi jogsegélyt bocsátottak ki, végül 2021. januárjában megindultak a tárgyalások a BRFK és a Dominikai Köztársaság Ügyészsége, majd a Fővárosi Főügyészség és a Dominikai Ügyészség között. Ennek eredményeként 2021. május közepén a BRFK háromfős delegációja kiutazott a Dominikai Köztársaságba, hogy közreműködjön T. Alex felkutatásában és elfogásában. A fővárosi nyomozók a helyi hatóságokkal együttműködve megállapították T. Alex pontos tartózkodási helyét és 2021. június 2-án elfogták a férfit. A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársai a gyanúsítottat 2021. szeptember 28-án Frankfurtból Budapestre kísérték, majd átadták a BRFK gazdasági bűnözés elleni főosztály nyomozóinak. A BRFK munkáját a nyomozásban a Fővárosi Főügyészség, az Europol, az Interpol és az FBI is segítette és támogatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.