Vitézy Dávid vázolta a Nyugati pályaudvar fejlesztési irányait

Nemzetközi tervpályázatot írt ki a Budapest Fejlesztési Központ a Nyugati pályaudvar környékének fejlesztésére. Az eredményhirdetés jövő márciusra várható, a kiíró szándéka szerint pedig tizenkét éven belül teljesen megújul az épület, a környék és mindezzel együtt a fővárosi vasúti infrastruktúra is.

Kerékgyártó György
2021. 10. 20. 13:06
null
20200824 budapest nyugati pu ujra forgalomba all az emeletes kiss motorvonat szentkiralyi alexandra kormanyszovivo retvari bence homolya robert mav elnok vezig havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eleve elhibázott volt a Nyugati pályaudvar 1877-es megépítése – derült ki egy, a harmincas években megjelent szakmai kritikából, amelyet Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója ismertetett október 20-án, az Eiffel-csarnokban tartott sajtótájékoztatón. A bírálat szerint 

az ötvágányos csarnok már akkor elmaradt a Nyugat-Európában épülő hasonló létesítményekhez képest, és ez a hiányosság a mai napig egyre több problémát okoz a MÁV-nak és így az utasoknak is. 

További gond, hogy a pályaudvar közlekedési értelemben zsákutca: az ide befutó vonatok nem indulnak tovább sehová, emiatt úgy tűnik – ahogy Vitézy Dávid fogalmazott –, mintha Budapest a világ vége volna, „pedig szeretnénk azt hinni, hogy a közepe”.

A Fürjes Balázzsal, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral és Homolya Róberttel, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón kiderült, a kormány a BFK-val együtt gondolkodva egy olyan fejállomást szeretne több lépcsőben kialakítani, amely a vasúti hálózat segítségével is bekapcsolja a magyar fővárost az európai vérkeringésbe. A pályaudvar emellett – Budapest főpályaudvaraként – kiemelkedő jelentőségű közlekedési csomópont is lenne.

Ide futna be a közvetlen repülőtéri járat, amelynek kialakítása – mint azt Vitézy Dávid elárulta – eddig a repülőtér tulajdonosainak ellenállásán bukott el.

Ha a létesítmény az állam kezébe kerül, ez az akadály elhárul, és megszülethet a ferihegyi gyorsvasút. A Nyugatiba futna be az M5-ös metró is, amelynek a fő feladata a HÉV-vonalak összekötése lenne. Továbbá ide csatlakozna be az a 4,5 kilométer hosszúra tervezett, Duna alatti vasúti alagút is, amely a pályaudvart Kelenfölddel kötné össze, egyszerre lehetővé téve a nemzetközi és az elővárosi vonalak bekötését is.

Az utóbbiakkal kapcsolatban Vitézy Dávid a Magyar Nemzetnek elmondta:

– Minden mindennel összefügg. Az is fontos, hogy aki például Újpalotán lakik, olcsón, gyorsan és egyszerűen át tudjon utazni Újpestre, Angyalföldre, Óbudára. De nyilvánvaló, hogy ez a rendszer akkor teljes, ha az utas a belváros felé is be tud menni, erre pedig a Nyugati pályaudvar alkalmas.

Fürjes Balázs kifejtette, a tervpályázat célja az épület és környékének átalakítása. A vonatok a jövőben a föld alól indulnak majd, az Eiffel-csarnokból közösségi tér lesz, a Nyugati térről eltűnik a parkoló, helyette zöldfelületet alakítanak ki ugyancsak közösségi célokra. Mint elmondta, a főbb irányvonalak megvannak, de a részletek az építészek képzeletén múlnak, ezért remélik, hogy minél több kiváló szakember vesz részt a pályázaton.

(Borítókép: A Nyugati pályaudvar az elővárosi közlekedés fejlesztésének is kulcsa. Fotó: Magyar Nemzet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.