Letartóztatták Turek kettős gyilkossággal gyanúsított társát

Egyelőre 30 napra, január 2-ig rendelte el a nyomozási bíró B. Karol letartóztatását. A szlovákiai magyar megalapozottan gyanúsítható, hogy 1999-ben Turek felbujtására lelőtte Döcher Györgyöt és bolgár testőrét, majd menekülés közben maradandó sérülést okozott egy járókelőnek.

2021. 12. 02. 16:11
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták egy 22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottját, közölte a Fővárosi Törvényszék sajtótitkársága.

A közlemény szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2022. január 2-ig – elrendelte egy férfinak a letartóztatását, akit előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítanak. A megalapozott gyanú szerint a terhelt megbízás alapján 1999. február 2-án több lövéssel megölt két férfit egy XV. kerületi vendéglőben, a helyszínről történő menekülése során pedig egy személynek maradandó fogyatékossággal járó sérülést okozott. 

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt a gyanúsított letartóztatását indítványozta. 

A terhelt külföldön élő külföldi állampolgár, akinek bár vagyoni-jövedelmi viszonyai tisztázottak, Magyarországon állandó, bejelentett lakó-, illetve munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezik. Külföldön a jelenlegihez hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás alatt áll. A terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya kiemelkedő, bizonyítottság esetén akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható érte. 

Minderre, valamint a konspiratív elkövetési módra figyelemmel a bíróság szerint a terhelt vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélye reális. 

A folyamatban lévő nyomozás elsődleges érdeke a bizonyítási eljárás terhelt befolyásától mentes lefolytatása. A gyanúsított eddigi előélete, valamint az ellene folyamatban lévő eljárások tárgyát képező bűncselekmények jellege miatt megalapozottan lehet tartani attól, hogy ha szabadlábon maradna, az eljárásban részt vevő vagy más személyeket megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna. A fentiekre tekintettel a bíróság a letartóztatást látta célszerűnek.

A végzés nem végleges.

A letartóztatott B. Karol, akit november 30-án adtak át osztrák közreműködéssel a német hatóságok a magyar hatóságoknak. A szlovák állampolgárt magyar nemzetközi körözés alapján Németországban fogták el aznap, amikor Budapesten, Pasaréten elfogta a magyar rendőrség az éjszakai életben Turekként ismert D. Alexet, aki névváltoztatása előtt H. Sándor volt. Turek gyerekkori barátja, majd bűntársa volt Döcher Györgynek, akit – a bolgár testőrével együtt – a megalapozott gyanú szerint Turek felbujtására agyonlőtt B. Karol.

B. Karol a dunaszerdahelyi hírhedt Sátor-klánnak dolgozott, Sátor Lajos bujkálása idején Turek segítségével húzta meg magát Magyarországon. 

Az eddigi adatok szerint Sátor „segített” Tureknek megoldani a Döcherrel támadt problémáját, és az emberével kivégeztette őt és testőrét. Cserébe az volt az elvárása, hogy Turek vegyen részt az 1999-es dunaszerdahelyi Fontana bárbeli vérengzésben. A szlovák rendőrök adatai szerint B. Karol és az azóta elhunyt Szamaránszki Árpád voltak a lövészek, azaz ők lőtték le az ellenlábas Pápay Tibort és kilenc emberét; Turek a rendőrök szerint biztosítási és logisztikai feladatot láthatott el.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a szlovák hatóságok mindenben segítik a B. Karol és Turek elleni magyar nyomozást. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre a Döcher-féle kettős gyilkossággal gyanúsítja a két letartóztatott férfit, a dunaszerdahelyi mészárlás nem tárgya a nyomozásnak.

Borítókép: B. Karolt a Nemzeti Nyomozó Irodában hallgatja ki az életvédelmi nyomozó, kommandós közreműködéssel (Fotó: NNI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.