Elemér 2024. február 28.
logo
A Városliget ékessége 2021 legkiválóbb magyar teljesítményei között szerepel

Baloldali elismerés a Magyar Zene Házának + videó

Elek Nikoletta
2022.01.18. 05:45 2022.01.18. 14:36
Baloldali elismerés a Magyar Zene Házának + videó

Bár az elmúlt évek alatt a Városliget ikonikus intézménye folyton-folyvást a támadások kereszttüzébe került, a nyitás közeledtével már a baloldali médiumok is elismerik, hogy a Magyar Zene Háza Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz. Közben egy látványos videó által a hamarosan debütáló intézmény szellemi bázisát jelentő állandó kiállításba is betekintést lehet nyerni, amely az európai és a magyar zenetörténet hét nagy fordulópontját tárja a látogatók elé.

A Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő állandó kiállítás, amely már január 28-tól megtekinthető lesz, ezer négyzetméteren elevenedik meg a látogatók előtt.

A zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeitől, vagyis a zene születésének pillanatától indul, ami után számos izgalmas installáció által a magyar népzene kap teret. Az első fordulópont az írott zene megjelenése, ezt követi a többszólamúság, majd jön az újabb fordulat, az opera műfajának megszületése. A látogatók bekopogtathatnak a legnagyobb mesterekhez, Bachhoz, Haydnhoz és Mozarthoz, illetve a zenetörténet szempontjából fontos XVIII–XIX. századi európai városok is megelevenednek.

Az állandó tárlat továbbá kiemelten mutatja be a magyar nemzeti opera létrejöttét, az opera komplex világát, valamint Liszt Ferenc „életútjait” is. Ezután átlépünk a XX. századba, amelynek zenetörténete elképzelhetetlen Bartók Béla és Kodály Zoltán nélkül. Emellett ez a korszak a zenei kísérletek és újító törekvések ideje is, Mahlertől Debussyn át a mai komponistákig, és ide tartozik a technológia fejlődése, a fonográftól a legmodernebb hanghordozókig és az elektromos hangszerekig, amelyek végigkísérik a mindent elsöprő populáris zenei stílusok térhódítását. A tárlat végére a saját korunkig jutunk el, amikor rengetegféle zene, zörej vesz körül bennünket. A kiállítást interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével járhatják végig a látogatók, akik az elmúlt két évezredből csaknem háromszáz rövid zenei részletet hallgathatnak meg. 

Az állandó kiállítás mellett azonban az egész intézményt kiemelt figyelem övezi, amely a nemzetközi díjak és elismerések számában is megmutatkozik. 

A sikerszéria idehaza is folytatódik, ugyanis a Magyar Zene Háza a Highlights of Hungary ötven jelöltje közé is bekerült, az ötvenes listából pedig az elmúlt év legkiválóbb magyar teljesítményeit fogják kiválasztani. 

A számos elismerés ellenére azonban a magyar baloldal már évek óta igyekszik negatív hangulatot kelteni a Liget-projekt ellen. 

Az elmúlt évek során egyebek mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a DK-s Oláh Lajos, az LMP-s Moldován László, valamint Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester is a Városliget zöldterületeinek úgymond védelmére kelt, függetlenül attól, hogy a zöldfelületet a projekt nem csökkenti, sőt növeli. 

A Liget-projekt számos beruházásával együtt a Magyar Zene Háza is a folyton-folyvást a baloldali támadások kereszttüzébe került. Emlékezetes: amikor megkezdődtek a ház építési munkálatai, a zöldfelületek védelmében Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt. 

Karácsony azonban főpolgármesterként is a Liget-projekt teljes megvalósulását igyekszik megakadályozni azáltal, hogy az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítését blokkolja. 

A Magyar Zene Házának elkészültével azonban megtörni látszik a jég, a baloldali sajtóban ugyanis több olyan cikk látott napvilágot, ahol kifejezetten méltatják az intézményt. A HVG írása szerint 

a Magyar Zene Háza remek lett, sőt valóban olyan légies és varázslatos, mint amit a látványtervek ígértek. Véleményük szerint ezért aligha túlzás azt állítani, hogy az intézmény Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz.

 A HVG-hez hasonlóan pedig a 444.hu is beismerte, hogy „a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet.”

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.