Február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul

Február 15-től az a személy minősül védettnek, aki három oltást megkapott, a 18 év alattiak esetében ugyanakkor a két dózis is elegendő lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter azt is bejelentette, hogy a karanténkötelezettség hét napra rövidül, a negyedik oltást pedig az orvossal való konzultáció után bárki igényelheti. Az élelmiszerárstop kapcsán elhangzott: a kormány döntése egyelőre három hónapig érvényes, de szükség esetén meghosszabbítható.

Bákonyi Ádám, Kincses Krisztina
2022. 01. 13. 11:31
GULYÁS Gergely
Budapest, 2021. november 18. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 18-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fertőzések jelentős részét immár világszerte az omikron vírusvariáns idézi elő, ennek megfelelően pedig a következő napokban, hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint 

ma már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron variáns kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedéseket eredményez. Ezért azokban az országokban, ahol immár a dél-afrikai mutáns a domináns, az látható, hogy a növekvő megbetegedésszám nem eredményezi a növekvő kórházi betegszám és az elhalálozások számának emelkedését sem.

A miniszter ennek kapcsán kiemelte, hogy a kórházi kapacitások terén jól állunk, a rendelkezésre álló ágyszámok 75 százaléka szabad, vagyis több mint nyolcezer ágy áll szabadon. Ugyanígy az oltóanyagok is bőven rendelkezésre állnak, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy akár az oltási akció keretében, akár más módon oltassa be magát.

A legfrissebb járványügyi adatok ismertetése után a tárcavezető bejelentette, hogy

a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvánnyá alakul. A tájékoztatás szerint ehhez nem kell új igazolványokat kiadni, mivel a QR-kód alapján ellenőrizhető lesz. Az minősül védettnek, aki megkapta mind a három oltást, ugyanakkor a 18 év alattiaknál a két oltás is elegendő lesz 

– fejtette ki Gulyás Gergely, aki azt is bejelentette, hogy a karanténkötelezettség hét napra rövidül, öt nap után pedig tünetmentesen, negatív teszttel is el lehet hagyni azt.

A negyedik oltással kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: orvossal való konzultáció után bárki igényelheti azt, az erről szóló szabályozás pedig hamarosan megjelenik.

A miniszter arról is szólt, megfontolják, hogy az antigén gyorstesztek árát is befagyasszák-e, bár eddig ez a lehetőség nem merült fel.

Egyelőre három hónapig lesz érvényben az élelmiszerárstop

A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá közölte, hogy a kormány gazdasági kérdésekkel is foglalkozott. Gulyás kiemelte, hogy a novemberi és decemberi adatok meghaladják a várakozásokat, így 6,5–7 százalék közötti a gazdasági növekedés. Történt ez úgy – jegyezte meg –, hogy a chiphiány miatt az autóipar sem tudott százszázalékosan teljesíteni. A miniszter kitért arra, hogy a rezsicsökkentés havi negyven, évi pedig ötszázezer forint könnyebbséget jelent egy átlagos családnak. Szavai szerint

 a benzinárplafon bevált, ezért február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e 

– fűzte hozzá. A tárcavezető megismételte, hogy a szerbekhez hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerárstopot. Ennek megfelelően pedig hat termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a farhát és a 2,8%-os tehéntej – esetében az árakat október 15-i szintre viszik vissza. Az élelmiszerárstop három hónapig érvényes, de szükség esetén meghosszabbítható. Akik nem tartják be a kormány intézkedéseit, azokra pénzbírság, többszöri szabálysértés esetén pedig a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás vár – rögzítette a miniszter. Gulyás arról is szólt, hogy az élelmiszerárak befagyasztása előreláthatólag tíz- és húszmilliárd forint közötti kárt okoz majd a kiskereskedőknek.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései szerint az év utolsó negyedére visszaállhat normál mértékre az infláció, ebben bízik a kormány is – mondta Gulyás Gergely. Szerinte egy, az egész világot érintő folyamatot nem tud a kormány megállítani, ezért próbálnak lépni ott, ahol a legfájóbb az infláció növekedése: ilyen a benzin, a banki hitelek fizetése, a rezsi és az alapvető élelmiszerek. A tárcavezető közölte, hogy az összes eddig bejelentett intézkedés két százalékkal csökkenheti az inflációt.

Szentkirályi Alexandra továbbá bejelentette, hogy a korábban leégett szentesi Papp László-sportcentrumot újjáépítik. A kormányszóvivő arról is tájékoztatott, hogy az ötezer lakos alatti kistelepülések polgármestereinek és településvezetőinek illetményemeléséhez a kormány külön forrást biztosít, az erről szóló rendelet pedig hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Gyurcsány és Márki-Zay ugyanazt képviselik 

A döntések után az újságírói kérdések következtek. Márki-Zay Péter korábban többek között bírálta a rezsicsökkentést és a gyermekvédelmi népszavazást. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: 

Márki-Zay Péter kijelentései a baloldal gondolkodásával megegyezőek. Ez egy hagyományos baloldali álláspont. Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanazt a politikát képviselik, ezért könnyű támogatnia a baloldalnak Márki-Zay személyét

– fogalmazott a miniszter, aki szerint a baloldali összefogás közös miniszterelnök-jelöltje csupán direktebben fogalmaz, mint más baloldali szereplők.

– Gyurcsány eltörölte, Márki-Zay pedig rossznak tartja a 13. havi nyugdíjat, így ki lehet találni, mit tenne a baloldal, ha esetleg győzne áprilisban – válaszolta a miniszter egy másik kérdésre. 

Az egészségügy privatizációja kapcsán Gulyás Gergely rámutatott: a baloldal, kormányzása idején magánosítani akarta az egészségügyet, most pedig Márki-Zay Péter szintén ezt támogatja a nyilatkozataiban. Az egészségügy privatizációja sokak érdekében áll, hiszen több mint tízmillió ügyfélről van szó

 – tette hozzá.

A gyermekvédelmi népszavazással  kapcsolatos kérdés kapcsán úgy fogalmazott: a népszavazás a legnagyobb garancia, ami három évig köti az Országgyűlést is. A tárcavezető szerint ugyanakkor a népszavazás sem fogja megoldani a csörtét az Európai Bizottsággal. 

Arra a kérdésre, hogy a főváros megkapja-e a kormánytól az Egészséges Budapest Program 2022-es forrásait, a miniszter kijelentette: a helyreállítási alapban 280 milliárd áll rendelkezésre egészségügyi fejlesztésekre, ebből tízmilliárd a főváros részére folyósítható, a kormány pedig a megállapodás szerint fog eljárni.

A meddőségi központok várólistáit illetően Gulyás Gergely elmondta: mindenki ingyenesen jogosult a meddőségi kezelések igénybevételére, azonnali elvárás, hogy mindenki rövid időn belül kapjon időpontot. A pénzforrás és technikai lehetőségek rendelkezésre állnak, októberben is csupán egy központ volt, ahol hosszabb ideig kellett várni – hangsúlyozta a miniszter, aki úgy gondolja, hogy ez a helyzet azóta megváltozott, az új rendszer életbe lépett, januártól pedig külön igazgatóság lett kinevezve a helyzet kezelésére.

A baloldal kettős mércével mér 

Lapunk kérdésére, miszerint mit szól a kormány a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek az antiszemita megnyilatkozásaihoz, Gulyás Gergely rámutatott:

 a baloldal úgy tett, mintha meg sem hallották volna Márki-Zay szavait, kettős mércével mérnek,

az egyesült ellenzék jelöltje azonban gondoskodik arról, hogy újra és újra megkérdőjelezhető kijelentéseket tegyen. De hát ilyen miniszerelnök-jelöltet választott magának a baloldal – fogalmazott a miniszter, majd arra biztatott mindenkit, hogy próbálja meg inkább iróniával szemlélni a kampányt, és akkor nem lesz szükség nyugtatóra. Gulyás Gergely emellett szégyenteljesnek nevezte, hogy Márki-Zay Péter pártszimpátia alapján osztályozta a járványban elhunyt betegeket.

A határkerítéssel kapcsolatos kérdésre továbbá kiemelte: a baloldal egyértelműen fogalmaz a határkerítés lebontását illetően. Ugyanez vonatkozik a minimálbér megszüntetésére is. 

– A minimálbér radikálisan csak jobboldali kormányok alatt emelkedett, a baloldal nyolc éves kormányzása alatt 50 ezerről mindössze 73 ezerre nőtt. Ami tehát a terveket illeti, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter szimbiózisban élnek, hiszen az eddig elmondottak alapján Márki-Zay Péter is kifejezetten minimálbér-ellenes

 – mutatott rá.

Utolsó kérdésünkre válaszolva Gulyás Gergely közölte: 1,45 millió azok száma, akik már februárban megkaphatják az szja-visszatérítést, és pár százezren az adóbevallásuk leadása után kapnak visszatérítést. 

Ezután számos kérdés érkezett Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kijelentéseit illetően, amelyre válaszul Gulyás Gergely elmondta: elvárható, hogy a magyarországi cigány társadalmat büntetlen előéletű emberek képviseljék, azonban a kormánybiztos fogalmazása valóban szerencsétlen volt. Völner Pál ügyével kapcsolatban pedig közölte: az ártatlanság vélelme jogszabályilag továbbra is fennáll.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Külkapcsolatok Tanácsa azzal ijesztget, hogy a jelenlegi kormánypártok vesztése után hatalmas zavargások lesznek Budapest utcáin, és felröppentek olyan hírek, hogy a CIA beavatkozhat a választásokba az ellenzék oldalán, Gulyás Gergely kijelentette: 

az ellenzék a saját maga terveit vetíti ki a jobboldalra, neki pedig a CIA-vel kapcsolatban nincsen információja.

A miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány továbbra is hozzájárul a BKV finanszírozásához, a főpolgármester azonban a kezdeti időkhöz képest már nem konstruktív, mióta a figyelme az országos politika felé fordult, és ennek kárát látja a főváros és az ország is.

A politikus közölte: február 21-én kezdődik és március 10-én zárul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ezen a napon választják meg az új államfőt. 

Mint ismert, a Fidesz–KDNP jelöltje a posztra Novák Katalin.

Az idei országgyűlési választások kapcsán Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte: a karanténkötelezettség miatt a mozgóurnák száma a korábbiakhoz képest idén áprilisban valószínűleg magasabb lesz, erre azonban a választási irodának kell felkészülnie. Arra, hogy tíz civilszervezet érvénytelen szavazásra buzdítja a lakosságot a gyermekvédelmi törvényről, a miniszter úgy reagált: az ő hátterüket tekintve ez nem meglepő.  

Arról is beszélt, hogy a Vatikán részéről felmerült az igény, hogy Ferenc pápa eljönne rendes apostoli látogatásra Magyarországra. A miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott: Ha a szentatya ide kíván jönni, az Magyarország számára megtisztelő.

Borítókép: Gulyás Gergely a Kormányinfó sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.