Nem érzékenyítésről, hanem megrontásról beszélünk

– A test és lélek nem elválasztható entitások – nyilatkozták a szakemberek vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. Az elhangzottak alapján a két szakmai társaság olyan kérdésben fogalmazott meg határozott állításokat, amelyekben még a szakemberek között sincs konszenzus.

2022. 01. 30. 12:40
mesekönyv
mesekönyv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban gondolkodunk, hogy test és lélek nem elválasztható entitások – ezt már Hippokratész óta tudjuk. Emellett még azt mondjuk, hogy általában egy bio-pszicho-szociális keretben, sőt spirituális keretben gondolkodunk minden egyes lelki jelenségről. Akkor hogyan jelentheti ki ez az állásfoglalás, hogy például a hormonháztartásra a környezeti hatások nem befolyásoló tényezők?

– kérdezte Pécsi Rita vasárnap reggel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság gyermekvédelmi törvényt támadó nyilvános levelére reagálva. A neveléskutató hozzátette: vannak olyan tanulmányok, amelyek szerint a környezetnek, a társadalmi változóknak, a propagandának erőteljes hatása van mind a nemi identitás, mind pedig a szexuális orientáció kérdésére. Pécsi Rita csodálkozik, hogy a két társaság egy ilyen fontos témában nem számol a nevelés kérdésével.

Minden más területen a szakmájához tartozik, hogy számoljon vele, hiszen akkor nem lenne értelme csak biológiai gyógyítást folytatni

– mondta. A kutató szerint nem véletlen, hogy olyan nagy mértékben használja az LMBTQ-lobbi a meséket, a filmeket, hiszen gyermekkorban létezik egy latens fejlődési szakasz, amikor még „puha” a nemi identitás, és a gyermekek szerepeket tanulnak érzelmi azonosulási mintákon.

„Nem érzékenyítésről beszélünk, hanem ebben az esetben megrontásról, mert egy folyamatnak a természetes kibontakozásába erőszakosan belenyúl. […] Egy civil szervezet megérkezik, és mindenféle előzetes jogosítvány nélkül – amikért mi éveket tanulunk – mesét olvas a gyerekeknek olyan témákban, amelyekben még a tudományban sincsen konszenzus. ”

– jelentette ki. A kutató elmondta: lehetséges, hogy hazánkban ennek hatását tíz év múlva tudjuk majd kutatni, de szerinte addigra késő lesz. Hozzátette, hogy 60-80 százalék azon fiataloknak az aránya, akik 18 évesen még homoszexuálisnak gondolják magukat, 23 éves korukra teljes mértékben heteroszexuálisnak vallják magukat, annyira változékony ebben a korban a nemi identitás.

A nemi identitás és a szexuális orientáció a későbbiekben, tehát a környezet és a nevelés által nagyon nagy mértékben befolyásolt tényező, és ez egy nagyon hosszú időszak alatt kialakuló tulajdonság. Hogy azonosan képes-e érezni és viselkedni az adott biológiai nemével, amit az összes sejtje hordoz, azt a környezet és a nevelés nagymértékben befolyásolja

– nyilatkozta Hal Melinda klinikai szakpszichológus, közgazdász, a Magyar Pszichiátriai Társaság tagja. A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság közös állásfoglalásában leírta, hogy társadalmunkban már születéskor meghatározzák az újszülött biológiai nemét. A klinikai szakpszichológus szerint ez téves, hiszen „egyetlen orvos sem játszik Istent”. Hal Melinda leszögezte, a biológiai nemünk a kromoszómákon, a genetikán múlik, és nemhogy a születés pillanatában, hanem a megtermékenyítés pillanatában dől el. Hozzátette, ez genetikailag minden esetben egyértelműen meghatározható.

Azt gondolom, hogy ha párbeszédet szeretnénk, ez csak úgy történhet meg, ha tényleg tudunk szakmai vitákat folytatni. Nem kell hogy egyetértsünk. A vitában az a lényeg, hogy több szempontot behozzunk

– zárta gondolatait Hal Melinda. Mint korábban beszámoltunk róla, a napokban tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság a közös szakmai állásfoglalását, amelyben a gyermekvédelmi törvény tartalmára reagálva kijelentették: véleményük szerint a törvény kifejezetten veszélyezteti a fiatalok egy részének mentális egészségét. A gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben számos bírálat látott napvilágot, amelyekben a szakmai kérdések mellett többek között azt kifogásolták, hogy a két társaság fittyet hányt a demokratikus elvekre.

Borítókép: Illusztráció. (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.