időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Ha a kormányhivatal jogszabálysértést állapít meg, bíróság mondhatja ki a polgármester méltatlanságát

Csőzik Lászlót egyelőre megmentette a baloldali többség Érden

Borsodi Attila
2022.02.11. 13:11 2022.02.11. 14:36
Csőzik Lászlót egyelőre megmentette a baloldali többség Érden

Csütörtökön délelőtt Érden az akkor még Asztalos Éva baloldali elnök által vezetett jogi és közbiztonsági bizottság egyértelmű tényként állapította meg, hogy Csőzik László polgármester hónapokon át törvénysértő módon jutott jövedelemhez, és ezzel méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre. A bizottság mindezek alapján arra kérte a város közgyűlését, hogy a jogszabályoknak megfelelően határidőn belül döntsön a Csőzik László méltatlanságát kimondó indítványról.

Ehhez képest néhány órával később – miután a közgyűlés leváltotta Asztalos Évát a bizottság éléről, helyére a momentumos Gál Alex került – a baloldali többség zárt ülésen olyan határozatot fogadott el, amely szerint Csőzik László nem méltatlan a polgármesteri tisztségre.

Simó Károly, a Fidesz frakcióvezetője a hosszúra nyúlt és szerinte időnként bohózatba illő zárt ülésen hozott határozat kapcsán úgy fogalmazott, hogy álláspontja szerint mind a döntés, mind a meghozatalának módja jogszabályellenes, mert a balliberális politikus a törvények értelmében méltatlanná vált a polgármesteri tisztségére. Ezt erősíti, hogy Csőzik László még nyílt ülésen maga is elismerte a törvénysértés tényét. Csőzik ugyanis 2018 óta felügyelőbizottsági tagja a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesületnek, amiért díjazásban részesült.

Egy tavaly májusban elfogadott törvénymódosítás szerint az utóbbi időben azonban már nem vehette volna fel ezt a díjat. A jogszabály ugyanis kimondja: a háromezer főnél nagyobb lélekszámú települések vezetői és képviselői – bizonyos kivételektől eltekintve – nem kaphatnak díjazást máshonnan. 

Csőzik azzal védekezett, hogy nem tudott a jogszabályváltozásról, elismerte, hogy nem volt kellőképpen körültekintő, de hangsúlyozta: a 2021. május 1. óta eltelt időszakban kapott tiszteletdíját nemrég visszautalta. Simó Károly szerint ezzel azonban elkésett, mert kicsúszott a harmincnapos határidőből.

A csütörtök délután zárt ülésen meghozott határozat hivatalból a Pest Megyei Kormányhivatal elé kerül. A törvény szerint, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a közgyűlés jogszabálysértő határozatot hozott, a bíróságtól kérhetik, hogy állapítsa meg a polgármester méltatlanságát, és szüntesse meg a tisztségét. A bíróság a keresetlevél beérkezésétől számított tizenöt napon belül határoz az ügyben, a döntés ellen a határozat közlését követő nyolc napon lehet fellebbezni. Erről a másodfokú bíróságnak az iratok érkezésétől számított tizenöt napon belül kell határoznia.

A bíróság döntése ellen nincs helye perújításnak. Ha a méltatlanságot a bíróság megállapítja, a polgármester tisztsége a döntés jogerőre emelkedését követő napon szűnik meg.

Borítókép: Csőzik László (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.