Ideiglenes védelmet kapnak az ukrajnai menekültek Magyarországon

Az erről szóló kormánydöntés hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelenik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 24. 21:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán menekülteknek is védelmet nyújt – közölte csütörtök esti közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK), megjegyezve: az erről szóló kormánydöntések hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelennek. A tájékoztatás szerint

 az Ukrajna területéről érkező ukrán állampolgárok, illetve az Ukrajna területén jogszerűen tartózkodó ukrán állampolgársággal nem rendelkező személyek Magyarországon is benyújthatják menekültügyi kérelmüket, és a magyar hatóság ideiglenes védelemre jogosultként ismeri el őket. A menekültek befogadására való felkészülés is megkezdődött

 – fejtették ki.

Hangsúlyozták, Magyarországnak az orosz–ukrán háborús konfliktusból ki kell maradnia. Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös uniós erőfeszítéseket, emellett a határvédelmi és humanitárius feladatokra felkészül – tudatták.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ továbbá felidézte, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megkezdte működését a nemzetbiztonsági operatív törzs. A kormány különös hatáskörű szakmai döntés-előkészítő testülete az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos kormányzati feladatok koordinálására jött létre. A nemzetbiztonsági operatív törzs tagja Orbán Viktor kormányfő; Pintér Sándor belügyminiszter; Benkő Tibor honvédelmi miniszter; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Varga Mihály pénzügyminiszter; Kovács József, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára; Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka; Bunford Zsolt János, az Információs Hivatal vezetője; Bárdos Szabolcs, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője; Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője; valamint Szabó Hedvig, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője. A nemzetbiztonsági operatív törzs ülésének állandó meghívottja Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke; Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter; Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára – derül ki a KTK közleményéből.

Borítókép: Határátlépésre várakozók az ukrán–magyar határnál Újlakon (Fotó: Facebook/Határhelyzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.