időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Nézőpont Intézet: A nagy többség helyesli az orosz gáz vásárlását

Kincses Krisztina
2022.03.08. 05:45 2022.03.08. 10:33
Nézőpont Intézet: A nagy többség helyesli az orosz gáz vásárlását

Az orosz–ukrán háború ellenére az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) helyesli, hogy Magyarország orosz gázt vásárol – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. 

A felmérés készítői emlékeztettek arra, hogy az orosz–ukrán háború következményeként napirendre került az Oroszországgal való gázkereskedelem újragondolása. A Nézőpont legfrissebb kutatásában ezért arra kereste a választ, hogy a magyarok inkább helyesnek vagy inkább helytelennek tartják, hogy Magyarország továbbra is orosz gázt vásárol. 

Az eredmények alapján a politikailag aktív magyarok többsége üdvösnek tartja e téren az Oroszországgal való kereskedelmet: az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) szerint helyes Oroszországtól gázt vásárolni, s csak minden tizedik választó szerint helytelen. 

Amennyiben a politikai szimpátia szerinti bontást vizsgáljuk, kiderül, hogy még a baloldali szavazók között is tízből heten (68 százalék), a háború ellenére is, támogatják az energiakereskedelem fenntartását Oroszországgal, és mindössze 15 százalékuk nem helyesli. A kormánypártok szavazói közül tízből kilencen (88 százalék) támogatják az orosz gáz importját, s mindössze minden huszadik (öt százalék) ellenzi.

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. február 28. és március 2. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Sergei Supinsky)

Háború Ukrajnában

Major bomb attack on nuclear power plant could cause disaster

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.