időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Soltész Miklós: Felkészülten várjuk a menekülteket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.17. 13:50 2022.03.17. 13:59
Soltész Miklós: Felkészülten várjuk a menekülteket

– Felkészülten várjuk a következő napokban az Ukrajnából várhatóan nagyobb létszámban elinduló menekülteket a magyar–ukrán határ mentén lévő segítségpontokon

– közölte Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke Barabáson és Beregsurányban tett látogatását követően elmondta, hogy a határon szolgáló rendvédelmiek és a segélyszervezetek munkatársainak tapasztalatai szerint az elmúlt napokban viszonylagos nyugalom volt a térségben, de a szomszédos országból érkező hírek szerint a következő napokban tömegek indulhatnak el Kárpátaljáról Magyarországra.

Továbbá az államtitkár megerősítette, hogy az elmúlt napokban a menekülteket segítők pihentek, „szusszantak” egy kicsit, de ami továbbra is fontos, a segélyszervezetek rendezetten tudják fogadni és egyre több felszerelés segítségével tudják kiszolgálni az Ukrajnából érkezőket. Soltész Miklós arról is beszámolt, hogy a segítségpontok megteltek az ország minden részéből elindított adományokkal. Ezért arra kérik a segíteni akarókat, hogy az Aranyosapátiban kialakított központi raktárba juttassák el az elsősorban tartós élelmiszerből álló felajánlásaikat, amelyeket tartalékolnak vagy szükség szerint a segítségpontokra és Kárpátaljára szállítanak ki.

– A Karitatív Tanács szervezetei számára létrehozott biatorbágyi gyűjtőponton elsősorban a nagy cégek felajánlásait várják reggel nyolctól este nyolcig 

– tette hozzá az államtitkár.

A beregsurányi segítségpontot csütörtökön felkereste Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is, aki a tapasztalatairól szólva az újságíróknak elmondta, az érkezők ellátása olajozottan zajlik a segítségponton, a szeretetszolgálat munkatársai meleg ruhákkal, meleg étellel, szendvicsekkel és információkkal várják a menekülteket, a gyermekes családok számára babakocsikat és babahordozókat tudnak biztosítani.

– Szívszorító, mit élhetnek át a nők és gyerekek, akik menekülni kényszerülnek, hiszen tele vannak bizonytalansággal és félelemmel

 – fogalmazott a köztársasági elnök felesége, megjegyezve: ezért nagyon fontos, hogy a Magyarországra érkezők számára pozitív legyen az első benyomás, valamint oldani tudják bennük a szakemberek a félelmet és a feszültséget.

– A magyarokban nagy a segítőkészség és ez a mostani háborús konfliktusban sincs másképp. Már a háború első napjaiban összefogtak a környező települések közösségei a menekülőkért, ez az összefogás pedig a karitatív szervezetek megjelenésével és segítségével mára nagyüzemben működik – jegyezte meg.

Emellett Herczegh Anita emlékeztetett, hogy az első perctől érezhető volt az összefogás és a segíteni akarás, amit jól bizonyít, hogy még most is folyamatosan érkeznek az ország másik végéből segíteni akaró emberek.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra és Soltész Mikós (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Háború Ukrajnában

Amerikai fegyverekkel is lőhetik a Krímet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.