Újabb baloldali politikus állt ki a háborúban való részvétel mellett

Fegyvereket és magyar katonákat is küldene az ukrajnai háborúba Kendernay János, az LMP korábbi társelnöke – írta meg az Origó.

Forrás: Origo.hu2022. 03. 24. 8:30
KENDERNAY János
Budapest, 2020. február 14. Kendernay János, az LMP társelnöke sajtótájékoztatót tart az Nemzeti Választási Iroda (NVI) V. kerület Alkotmány utcai épületénél, miután további zöld népszavazási kérdéseket nyújtott be Sóskuti-Varga Gergelynek, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) titkársága fõosztályvezetõjének 2020. február 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi baloldali előválasztáson sikertelen politikus egy február 27-i Facebook-bejegyzéséhez írt kommentre reagálva úgy fogalmazott:

MZP azt állította és állítja helyesen, hogy amennyiben a NATO közösen úgy dönt, akkor megy katona és fegyver is (…). És nem egy-két nyugati állam (szállít) már fegyvereket is Ukrajnába. Nagyon nem csodálkoznék azon, ha Magyarország is hasonlóan cselekedne.

Kendernay tehát Márki-Zay Péterrel teljesen egyetért abban, hogy Magyarországnak fegyvereket és akár katonákat is kellene Ukrajnába küldeni, ha a NATO úgy határoz.

Ez a legmilitánsabb megnyilatkozások egyike a baloldalon, amivel súlyos veszélybe sodornák hazánkat és a kárpátaljai magyarokat is – véli az Origó.

Ugyanakkor nem az első és egyetlen ilyen álláspont, hiszen a baloldal miniszterelnök-jelöltje – akire Kendernay is hivatkozott – már február 13-án a Partizánnak adott interjúban egyértelművé tette, ha kirobban a háború, miniszterelnökként katonai segítséget is biztosítana Ukrajnának, amennyiben a NATO úgy dönt. Márki-Zay úgy fogalmazott: „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk.”

A Jobbik alelnöke is magyar katonákat küldene a frontra

A baloldal már a háború kitörése előtt azon az állásponton volt, hogy Ukrajnát támogatni kell katonailag. Juhász Ferenc, Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere már az orosz támadás előtt azt kérte számon a kormányon, hogy miért nem ad magyar lőszert Ukrajnának az orosz katonák lelövésére – emlékeztet a hírportál.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, március elején Ádándon egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy magyar katonákat küldene a frontra. A baloldal országgyűlési képviselőjelöltje a következő fejtegetésbe bocsátkozott: „Hogyha van egy háború, amiben a NATO részt vesz, akkor ott természetesen neki mennie kell és harcolnia kell,de nem a civil embereket küldjük (…) hát nekem is van most, mert ugye van a férjem, aki hadköteles lenne, meg a két fiam is már hadköteles lenne. Hát nyilván nem akarom én sem, hogy a gyerekeimet és a férjemet elvigyék (…). Aki meg elment katonának, az azért ment oda, hogyha a NATO hadba küldi, akkor ő fölüljön a repülőre és elmenjen a háborúba. Mert ő ezért kapja a fizetését. Ő ezt a szakmát, ezt a hivatást választotta.”

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője is mindenben támogatná Ukrajnát, ahogy a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is. Rónai Sándor az ATV-ben fogalmazott úgy a magyar katonai segítség elmaradása miatt:

Nagyon sajnálom a magyar kormány bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek.

A fegyverszállítások tényét az orosz kormány úgy kommentálta, hogy az Ukrajna területére érkező szállítmányokat célpontnak tekintik, így előfordulhat, hogy akár a magyarlakta településeken áthaladva lövik ki az ilyen céllal érkező konvojokat.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.