Fenyő-gyilkosság: Tasnádi Péternek tanúként igazat kell mondania

Két napon át tanúként hallgatják meg az egykori „keresztapát”, Tasnádi Pétert a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő-gyilkosság miatt indult per bizonyítási eljárásában. A vád szerint Gyárfás Tamás 1997-ben először Tasnádit bízta meg, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost. A megbízásról több más tanú is beszélt, mint ahogy egy titkos rendőri jelentés is készült róla.

2022. 05. 30. 7:40
Tasnádi Péter
Budapest, 2016. szeptember 14. Tasnádi Péter büntetõperének tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2016. szeptember 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozati iratok szerint kérdéses, hogy Gyárfás Tamás valóban megbízta Tasnádi Pétert 1997-ben üzleti ellenfele, Fenyő János meggyilkolásával. A vádirat szerint igen, megbízta, ám Tasnádi nem hajtotta végre a megbízást, így Gyárfás felbujtotta Portik Tamást a likvidálásra, amit aztán Jozef Rohác el is végzett.

Gyárfás a nyomozás során végig tagadta, hogy megbízta volna Tasnádit. Ez várhatóan most sem módosul.

A 73 éves egykori keresztapa két napon át – kedden és csütörtökön – tanúskodik a Fenyő-gyilkosság perében a Fővárosi Törvényszéken, és tanúként igazat kell mondania. A Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI), majd a Fenyő-gyilkosság alapügyében Tasnádi 2014-ben is azt vallotta, hogy 1997-ben a Rubin Hotelben egy négyszemközti (!) beszélgetésen Gyárfás azt mondta neki Fenyőről: ezt az embert „tüntesse el”. Tasnádi 12 millió forintot kért, amiből hatmilliót megkapott, ám nem hajtotta végre a megbízást, hanem elutazott Amerikába az akkori feleségével. Fenyő János meggyilkolásáról Amerikában értesült, mire ő felhívta Gyárfást a második részletért.

A megbízásról többen is tanúskodtak a rendőrségen, így Tasnádi akkori felesége, egykori munkatársai is. A nyomozati iratokból azonban kiderül, mindenki csak hallotta, hogy Tasnádit megbízta Gyárfás, méghozzá magától Tasnáditól. 

Még 1997-ben (!) egy fedett nyomozó titkos jelentést írt a megbízásról, ám mint azóta kiderült, ő Tasnádi egyik munkatársától hallotta, aki viszont ismételten csak magától Tasnáditól hallotta.

A vád bizonyítását tovább bonyolítja, hogy Tasnádi is félreérthetően beszélt a megbízásról. Még 2013. március 13-án (!) az NNI-ben szembesítették Gyárfás Tamással. Akkor azt mondta: „Évekig próbálkozott a rendőrség, hogy én is ezt alátámasszam, de én egész idáig tagadtam, mivel a bűncselekményt én nem követtem el, ezzel a rendőröknek is azt tudtam mondani, hogy nem te vagy a Fenyő-gyilkosság felbujtója. Mivel az én munkatársam az A. Gábor, akit te is ismersz, vádalkut kötött a rendőrséggel és ezután szövetkezett M. Judittal (Tasnádi volt feleségével – a szerző), ők ketten hamisan azt állították, hogy te vagy a Fenyő-gyilkosság felbujtója és én voltam a végrehajtója, nem fizikailag, hanem szervezés szempontjából. Mivel ezeket az állításaikat semmivel nem tudták alátámasztani és ma kettőnk közötti megállapodás, mint bűncselekmény elévült, ezért én is vallomást tettem 14 év után, amelyben kifejezetten állítottam, hogy nem hozzád kötődik a Fenyő-gyilkosság.”

A perben a védelem és várhatóan a vádhatóság, valamint Póta Péter bíró is számtalan kérdést fog feltenni Tasnádinak. 

Az is várható, hogy a tanú szavahihetőségét próbálják meg kétségbe vonni, és újabb szembesítés lesz Gyárfás és Tasnádi között.

A volt keresztapa ellen nemrégiben emeltek vádat önbíráskodás miatt a Jászberényi Járásbíróságon. A bíróság állítólag elfogultságot jelentett be, és Szolnokon fogják tárgyalni az ügyet. Ugyanakkor házkutatás volt nála a minap. Kartellbűncselekmény miatt indított nyomozást, majd tartott (ház)kutatást Tasnádi Péternél az NNI korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztály korrupciós bűnözés elleni osztálya – derült ki a rendőrségnek a PestiSrácok megkeresésére adott válaszából. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

Lapunk úgy tudja, hogy egy vidéki polgármesteri hivatal beruházásai kapcsán Tasnádi egy építőipari vállalkozót ajánlott, ám végül nem az ajánlott szakembert foglalkoztatták. Mindenesetre a nyomozók lementették Tasnádi laptopjának adatait, és iratokat is kerestek.

Az egykori keresztapa időközben Keresztapa börtönben címmel kiadta a negyedik könyvét, amiből egyebek mellett megtudhatjuk, hogy kikkel ült együtt, kikkel találkozott a börtönben. Együtt ült például Farkas Péter olimpiai birkózó bajnokkal vagy éppen a nemrég meghalt Molnár Richárddal, a kecskeméti maffiaper egyik elítéltjével. Találkozott a börtönben Magda Marinkóval és az ukrán Leonyid Stecurával, aki az orosz szolncevói maffia főnökének tartott Szeva bácsinak volt a magyarországi helytartója.

Borítókép: Tasnádi több részletben 13 és fél évet töltött börtönben erőszakos bűncselekmények miatt (Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.