időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

Kövér László: Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz

Magyar Nemzet
2022.05.02. 15:11 2022.05.02. 20:17
Kövér László: Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz

Kövér László, újonnan megválasztott házelnök a megválasztása után átvette Turi-Kovács Béla korjegyzőtől az ülés vezetését. A régi-új házelnök emlékeztetett, hogy 1990-ben ugyancsak május 2-án alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés, aminek a 30. évfordulóját a koronavírus- járvány miatt nem lehetett méltóképpen megünnepelni.

– Heten vannak itt, akik harminckét évvel ezelőtt is esküt tettek – emlékeztetett Kövér, aki megjegyezte, hogy ma sokkal jobbak az életkilátások, mint harminckét éve.

– Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz 

– húzta alá. Továbbá Kövér szót ejtett arról, hogy a gazdasági nehézségek, valamint a migráció és a háború miatt a veszélyek korát éljük.

– Erőnk és képességeink minden eddigieknél nagyobb mértékű latba vetése, minden eddiginél nagyobb fegyelem mellett állhatunk csak helyt a készülő viharban

– mondta a házelnök.

– Ideje lenne, hogy aki nem akar segíteni, az legalább ne ártson – tette hozzá. Kövér rögzítette, hogy méltányosan fogja gyakorolni a tevékenységét.

Kövér László közölte, hogy a választópolgárok döntő többségének elvárásait is megfogalmazza, ha azt mondja, hogy ideje lenne a történelmi helyzetre tekintettel mindenki szeme előtt annak lebegni, hogy hol és hogyan tudják segíteni a közösség erőfeszítéseit. Hangsúlyozta, hogy a kampány zajából kihallatszott egy gondolat, amely akár kiindulópontja is lehet annak, amely nélkül nem működhetnek egészségesen a demokráciák, ez így hangzik:

A hatalom a népé.

Ezután a házelnök elrendelte a háznagy személyéről döntő szavazást. Kövér a pozícióra Mátrai Mártát javasolta.

Borítókép: Kövér László megválasztott házelnök fogadja Áder János köztársasági elnök gratulációját az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megalakul az új Országgyűlés

Gondolatok május másodikáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.