Ők lesznek az új Országgyűlés bizottságainak vezetői

A Házbizottság által javasolt bizottsági rendszert, és az összes elnök- és alelnök-jelöltet is egyhangúlag fogadták el a képviselők. Tizenhat bizottság közül kilencet fideszes, kettőt pedig KDNP-s honatya fog vezetni. A nemzetbiztonsági bizottság vezetőjének jobbikos politikust, a költségvetési bizottság elnökének pedig egy szocialistát választottak meg.

2022. 05. 02. 16:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés alakuló ülésének zárórészében a háznagy személyéről nyílt szavazással döntöttek. Mátrai Mártát 145 igen szavazattal, egyhangúlag újraválasztották, így teljessé vált a Házbizottság létszáma is.  

Ezután az Országgyűlés elnöke – mivel az előzetes egyeztetésen a pártok között politikai megállapodás nem született – javaslatot tett a bizottságok tagjaira. 

A bizottsági rendszert 161 szavazattal, egyhangúlag fogadták el. 

Az európai ügyek bizottságának elnöke Hörcsik Richárd (Fidesz) lett, a bizottság alelnököknek Tessely Zoltánt (Fidesz), Balassa Pétert (Jobbik) választották.

A fenntartható fejlődési bizottság elnökének Keresztes László Lórántot (LMP) választották meg, alelnökei Bencsik János (Fidesz), Turi-Kovács Béla (Fidesz), és Szabó Rebeka (Párbeszéd) lettek. 

A gazdasági bizottság elnöke Bánki Erik (Fidesz) lett, akit szintén egyhangúlag, 163 szavazattal támogattak. A gazdasági bizottság alelnökének választották Barcza Attilát (Fidesz), F. Kovács Sándort (Fidesz), Molnár Ágnest (Fidesz), Witzmann Mihályt (Fidesz), Seszták Miklóst (KDNP), Dávid Ferencet (DK) és Mellár Tamást (Párbeszéd). 

Kósa Lajost (Fidesz) a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökének választották meg. Alelnökei Bartos Mónika (Fidesz), Simon Miklós (Fidesz), Lukács László György (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP) lesznek. 

Az igazságügyi bizottságot a továbbiakban is Vejkey Imre (KDNP) fogja elnökölni. A bizottság alelnökei lesznek Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), Kovács Zoltán (Fidesz), Vitányi István (Fidesz) és Sebián-Petrovszki László (DK). 

A költségvetési bizottság elnökének Vajda Zoltánt (MSZP) választották meg, Kara Ákost (Fidesz), Szűcs Lajost (Fidesz), Tilki Attilát (Fidesz), V. Németh Zsoltot (Fidesz), Z. Kárpát Dánielt (Jobbik) pedig alelnököknek választották meg. 

A kulturális bizottságot Pósán László (Fidesz) fogja vezetni az új Országgyűlésben. Demeter Zoltán (Fidesz), Dunai Mónika (Fidesz), Hoppál Péter (Fidesz), Kállai Mária (Fidesz), Simon Róbert Balázs (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Szabadi István (Mi Hazánk) pedig alelnökként segíthetik a munkáját. 

A külügyi bizottságot a következő parlamenti ciklusban is Németh Zsolt (Fidesz) elnökli majd, 

a bizottság alelnökei Balla Mihály (Fidesz), Zsigmond Barna Pál (Fidesz), Juhász Hajnalka (KDNP) és Brenner Koloman (Jobbik) lesznek. 

A mentelmi bizottság elnöki posztján sem lesz változás, Hargitai Jánost (KDNP) is újraválasztották. Mentelmi bizottsági alelnök lett Kálmán Olgából (DK). 

A mezőgazdasági bizottság elnöke Font Sándor (Fidesz) lesz, Czerván Györgyöt (Fidesz), Győrffy Balázst (Fidesz), Varga Zoltánt (DK) pedig alelnöknek választották. 

Sas Zoltánt (Jobbik) a nemzetbizottsági bizottság elnökének választották meg. Alelnöke Halász János (Fidesz) lett.

Pánczél Károly (Fidesz) a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke lett, alelnöknek Bóna Zoltánt (Fidesz), Szászfalvi Lászlót (KDNP) és Molnár Zsoltot (MSZP) választották meg. 

A népjóléti bizottságnak nem választottak elnököt, alelnököknek Kovács Józsefet (Fidesz), Kovács Sándort (Fidesz), Selmeczi Gabriellát (Fidesz), Nacsa Lőrincet (KDNP) és Komáromi Zoltánt (DK) választották meg. 

A vállalkozásfejlesztési bizottságot a jövőben Apáti István (Mi Hazánk) vezeti majd, Bányai Gábor (Fidesz), Szatmáry Kristóf (Fidesz), Kordás László (DK) pedig alelnökök lesznek. 

Hende Csabát (Fidesz) megerősítették a törvényalkotási bizottsági elnöki pozíciójában, miután korábban őt választották meg az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökének is. 

A törvényalkotási bizottság alelnökei Bajkai István (Fidesz), Herczeg Tamás (Fidesz), Salacz László (Fidesz), Vécsey László (Fidesz), Hiller István (MSZP), és Komjáthi Imre (MSZP) lettek.

A Magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke Ritter Imre, a német nemzetiségű képviselő lett. 

Kövér László elmondta azt is, hogy Téglási Andrásnak, a választási bizottság elnökének tájékoztatása szerint a baloldal korábbi két népszavazási kérdésében az érvényes aláírások száma meghaladta a kétszázezret, így a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járulékról is ki lehet írni a népszavazást.  

A képviselők az Országgyűlés alakuló ülésének zárásaként elénekelték a Szózatot, ekkorra a kormánypártok mellett már csak az MSZP, a Jobbik és a Mi Hazánk képviselői maradtak a teremben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.