Ötéves nemzetközi akkreditációt kapott a kárpátaljai főiskola

A megújult magyar felsőoktatás kiemelt figyelmet fordít a külhoni felsőoktatás fejlesztésére, versenyképességének megújítására, és ebben meghatározó, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemzetközi akkreditációt kapott – jelentette be Hankó Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára erről annak kapcsán beszélt, hogy a nemzetközi intézményi akkreditációt a főiskola kérésére a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) lefolytatta, és a határon túli intézmény öt évre el is nyerte azt.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 05. 05. 19:02
Beregszász, 2013. április 26. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola felújított épületrésze az ukrajnai Beregszászon 2013. április 26-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hankó Balázs a sajtótájékoztatón kifejtette, a tudatos felsőoktatás-fejlesztésnek egyik lényegi eleme, hogy a magyar kormány az európai felsőoktatási minőségbiztosítási regiszternek 2021 óta tagja, a MAB pedig az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szövetség teljes jogú tagja. Ezáltal nyílt lehetőség arra, hogy a MAB külhoni és más intézményeknél is európai akkreditációt végezzen – tette hozzá. Hangsúlyozta:

A kárpátaljai magyar főiskola akkreditációja ünnep a magyar felsőoktatásnak, és fontos előrelépés a kárpátaljai és külhoni felsőoktatásnak.

Emlékeztetett arra is, hogy idén márciusban a magyar orvosképzés is nemzetközi akkreditációt kapott.
A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar felsőoktatás segítséget nyújt az orosz–ukrán háborúban mind a kárpátaljai magyaroknak, mind az ukrán menekülteknek. 

Ezért a külhoni magyar nyelvű felsőoktatást támogató Makovecz-program 130 milliós keretéből közel négyszáz oktatónak, hallgatónak és családtagjaiknak nyújtottak támogatást, biztosítják a lakhatásukat, az egészségbiztosításukat, és utazási költségtérítést is kapnak – részletezte, hozzátéve, hogy a kollégiumokban közel nyolcszáz hallgatót és családtagjaikat helyezték el, emellett 440 vendéghallgató és oktató vesz részt a magyar felsőoktatásban.Csépe Valéria, a MAB elnöke a beregszászi főiskola akkreditációját nyereségnek nevezte, és elmondta, hogy a MAB-nak ez volt az első határon túli akkreditációs eljárása, amelynek során az európai standardokat alkalmazták. Ennek lényege, hogy egy adott felsőoktatási intézmény miként biztosítja az oktatás minőségét, az oktatók fejlődését és hogyan képviseli a hallgatók érdekeit képzései során. Kiemelte: ez az elismerés komoly erőt ad a főiskola oktatóinak, hallgatóinak, hiszen egy történelmi pillanatban kerül sor egy történelmi lépésre.
Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora szintén a háborúra utalva kifejtette, hogy számukra a világ 71 napja kifordult a sarkaiból, és ebben a helyzetben Magyarország egy biztos pontot jelentett, hiszen barátok, rokonok és ismeretlenek nyújtottak nekik segítséget.
Tudtuk, hogy mindig számíthatunk a magyar kormányra, de ezt közvetlenül megtapasztalni mindenképpen összetartozástudat-erősítő érzés– jelentette ki. Emlékeztetett, hogy 2021 nyarán nyújtották be az akkreditációs kérelmet, és azért vállalták az eljárást, mert fontos volt számukra, hogy lássák, hol tartanak a minőségbiztosítás területén és az európai felsőoktatáshoz mérten, ezek pedig megfelelnek-e a XXI. századi felsőoktatás támasztotta követelményeknek.
 Borítókép: A kárpátaljai magyar főiskola (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.