Ma kiderülhet, ki lesz a legény a szocialistáknál

Lényegében az utolsó pillanatban, várhatóan ma derül ki, hogy ki indul az MSZP férfi társelnöki posztjáért – értesült a Magyar Nemzet. Eddig Nemény András szombathelyi polgármestert emlegették lehetséges aspiránsként, aki nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt. Az már biztos, hogy Kunhalmi Ágnes újrázna a női társelnökségért, amire minden esélye meg is van, lévén nincsen kihívója. Információink szerint Hiller István választmányi elnökként erősíttetné meg magát.

Bákonyi Ádám
2022. 08. 30. 6:04
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön kezdődik az MSZP tisztújítása, ám rendhagyó módon mindeddig nem tudni, hogy ki indul a párt férfi társelnöki székéért.

A szocialisták elnökségéből lapunk úgy értesült, hogy az aspiráns személyéről várha­tóan ma, azaz lényegében az utolsó pillanatban tesznek bejelentést.

Bár forrásaink ennél többet nem árultak el, mindeddig Nemény Andrást, Szombathely polgármesterét emlegették az egyik legesélyesebb lehetséges indulóként. Erre tett korábban utalást Ujhelyi István is, aki ugyan április végén bejelentette indulását, júniusban már vissza is vonta azt.

A szocialisták EP-képviselője döntését azzal indokolta, hogy bár a párt radikális megújítására – egyebek mellett névváltoztatásra – vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, ugyanakkor 

politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek […] egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését.

Ujhelyi hozzátette: döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András legyen az MSZP társelnöke. Nemény ugyanakkor mindeddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta mindezt. Mint közösségi oldalán korábban sejtelmesen fogalmazott: nagy szükségét látja egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének.

 Olyannak, amelyik az öncélú kritizáláson túl igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes. Ennek megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalok munkát, feladatot. Hogy pontosan mit, abban Szombathely városáért érzett felelősségem is meghatározó lesz

 – írta. 

Szocialista elnökségi forrásaink egyelőre annyit árultak el, hogy a csütörtökön kezdődő tisztújításon Hiller István választmányi elnökként erősíttetné meg magát.

Az viszont már biztos, hogy Kunhalmi Ágnes újra indul a női társelnökségért, amire tudomása szerint rajta kívül nincsen más jelentkező

– erről maga az érintett beszélt az Indexnek adott tegnapi interjújában. Döntését egyrészt azzal magyarázta, hogy felelősséget érez az MSZP és a hazai baloldal jövőjéért.

– A másik, hogy én abban a két évben voltam társelnök, amikor a választásra készültünk, meghatározott keretrendszerben kellett menedzselnünk az MSZP-t, és ezáltal segíteni az egész ellenzéki oldalt. Szeretnék két évig úgy elnök lenni, hogy nem készülünk országgyűlési választásra, hanem el tudjuk végezni a tartalmi munkát is.

Az MSZP-nek, a hazai baloldalnak új kihívásokra új válaszokat kell keresnie

 – hangoztatta.

Kunhalmi beszélt arról is, hogy nincs szükség az ellenzéki pártok összeolvadására, de szorosabb együttműködésre igen. Szerinte a baloldaliak és a liberálisok szövetsége lenne a cél, ebben pedig potenciális partnerként tekintenek a Momentumra.

A társelnök kérdésre elmondta azt is, hogy bár erről még nem született döntés, szerinte az ellenzéki pártoknak együtt kell indulniuk az EP-választásokon. Mindez azért érdekes, mert májusban az MSZP elnökségében lapunkkal még azt közölték, hogy a megméretésen saját listával és listavezetővel, saját kampánnyal, önállóan terveznek indulni.

Bár hozzátették, hogy ezt legfeljebb egy újabb, teljes hatpárti összefogás írhatja felül, a szocialistákon kívül Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, illetve Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke is arról beszélt, hogy önállóan indulnak az EP-választáson.

Borítókép: Tóth Bertalan csak epizódszerepet játszott az MSZP hosszan tartó agóniája során (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.