Márki-Zay Péter: A szankciók igenis működnek

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a nagyhatalmak tudnának véget vetni az ukrajnai háborúnak, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azonban az európai uniós szankciókban látja a megoldást. A politikusok a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón vitáztak pénteken.

Ternovácz Áron (Tihany)
2022. 08. 26. 17:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A szankciók igenis működnek. Nem tudnak repülni az orosz utasszállító gépek. Nem tudnak fegyvereket gyártani, mert olyan technika nincs. Oroszországban ma csak orosz autókat lehet kapni rádió nélkül. Az orosz high-tech ipar a nyugati szankciók következtében egy GPS-t, egy rádiót nem tud betenni azokba az autókba 

– vélekedett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón Tihanyban Rétvári Bencével, a belügyminisztérium államtitkárával folytatott vitája során. 

Márki-Zay Péter szerint a benzinárstop egy ostoba, pártállami intézkedés

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje annak kapcsán fejezte ki felháborodását, hogy Rétvári Bence elmondta: a rezsicsökkentés régi formája is fennmaradhatott volna, ha Brüsszel nem alkalmaz elhibázott szankciós politikát Oroszországgal szemben. Márki-Zay Péter később elmondta, az alapvető élelmiszerárstopot sem tartja jó intézkedésnek, szerinte inkább áfát kellett volna csökkenteni. 

A benzinárstopról úgy vélekedett, az egy ostoba, pártállami intézkedés, amely miatt sorban kell állni az üzemanyagért.

– A háború nem fog megállni a szankcióktól. A háborúnak akkor lesz vége, ha a szuperhatalmak hajlandók lesznek végre a béke irányába, nem pedig a háború irányába lépni. Fontos, hogy Magyarországnak is legyen egy karakteres és kompromisszumok nélküli békepárti álláspontja. És nem olyan, mint amit ön is megpendített, hogy a NATO-t támogatni kell a fegyverek odaküldésében – mondta Rétvári Bence. Hozzátette, a baloldal korábban a parlamentben nem szavazta meg az áfacsökkentést, szerinte ez a kettősség az, ami rombolja a baloldal hitelességét. Rétvári Bence emlékeztetett, Gyurcsányék korábban csökkentették az áfát, megnyerték a választást, majd egyből megemelték. Ezen a ponton figyelmeztette Márki-Zayt, ő tette befutó helyre a listán Gyurcsányékat.

 

Gyurcsányék tették az első helyre

– Nem én tettem fel Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát a lista befutó helyére. Ők tettek engem az első helyre – reagált a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje. Rétvári Bence megkérdezte tőle: 

Mi a közös Gyurcsányban, a Jobbikban és Márki-Zay Péterben ? 

Hódmezővásárhely polgármestere erre úgy reagált, hogy mindnyájan belépnének az Európai Ügyészségbe, valamint bevezetnék Magyarországon az eurót. Hozzátette, ezzel szerinte Magyarország nem mondana le szuverenitásának egy részéről, csak a tolvajok mondanának le róla. Rétvári Bence erre reagálva elmondta, a második negyedéves gazdasági növekedés szempontjából az Európai Unióban Magyarország a harmadik helyen végzett. Csak Portugália és Szlovénia előzött meg bennünket. 

 

Történelmi eredmény a baloldalon?

Márki-Zay Péter az április 3-i választási vereséggel kapcsolatban kifejtette, a baloldali győzelem lehetetlen küldetés volt, csoda lett volna, ha sikerül. Szerinte óriási erőforrástöbblettel rendelkeztek a kormánypártok. Hódmezővásárhely polgármestere ugyanakkor úgy véli, az eredmény történelmi volt a baloldal számára. Márki-Zay Péter arra reagálva, hogy egyedül maradt a színpadon az eredményhirdetéskor, azt mondta, ő kérte azt a jelen levő baloldali politikusoktól, hogy a családjával mehessen fel. Később aztán csatlakozott hozzájuk Karácsony Gergely és Donáth Anna is.

Rétvári Bence úgy értékelt, a választásokra a baloldal taktikát váltott, de stratégiát nem. 

A taktika az volt, hogy együtt indulnak. A stratégián viszont nem igazítottak, mert Brüsszelből és más hatalmi központok oldaláról tekintettek hazánkra, ezért az eredmény sem javult a baloldal szempontjából. – A volt gárdistákkal, a Jobbikkal is összefogtak a posztszocialisták. Úgy gondolták, hogy aki nem szereti a Fideszt, majd odaszavaz. Ez a választóknak kevés volt. Pedig nagyon nagy erők, például külföldi tanácsadók voltak a túloldalon – mondta. 

A teljes vitát alább megtekinthetik:

Borítókép: Képernyőfotó (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.