Kerületi kritika Karácsonyéknak

Nem jelent valós segítséget a főváros által elfogadott rezsitámogatási program. A XVI. kerület átcsoportosítást hajt végre a költségvetésében, hogy támogassa a a legkiszolgáltatottabb réteget, vagyis az egyedül élő nyugdíjasokat – mondta lapunknak Kovács Péter polgármester. Hozzátette: ez évi 360 ezer forintos hozzájárulást jelent, szemben a fővárosi önkormányzat által nyújtott évi 24 ezer forinttal. Karácsony Gergely szerint a kerületi támogatásokkal együtt igenis érdemi segítséget jelent a fővárosi rezsitámogatás, ő pedig biztos benne, hogy 2024-ben is főpolgármesterré választják.

Munkatársunktól
2022. 09. 12. 5:55
null
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVI. kerületi önkormányzat negyvenmillió forintot csoportosít át az ez évi költségvetésből azért, hogy a rezsiszámlák kifizetésében támogassa a havi 170 ezer forint alatti nyugdíjból élő időseket

 – számolt be lapunknak Kovács Péter polgármester. 

Ez évi maximum 360 ezer forint hozzájárulást jelent, ezzel szemben a fővárosi önkormányzat csak 24 ezer forintot ad.
 

A főpolgármester kommunikáció­jával ellentétben a fővárosi rendelet értelmében mindössze évi 24 ezer forintot, vagyis havi kétezer forintot kaphatnak azok, akik 100 és 170 ezer forint közötti nyugdíjból élnek

 – mondta lapunknak Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere. 

Kifejtette: 48 ezer forint hozzájárulásban azok részesülhetnek, akiknek a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Hozzátette: a gyermeket nevelő családok nem, illetve csak akkor kaphatják meg ezt a támogatást, ha már minimum hathavi tartozásuk van.

Ezzel szemben az orosz–ukrán háború és az elhibázott szankciós politika következtében drasztikusan megemelkedett áram- és gázár megfizetéséhez 

a XVI. kerületi önkormányzat valós segítséget kíván nyújtani a legkiszolgáltatottabb rétegnek, vagyis az egyedül élő nyugdíjasoknak

 – hangsúlyozta a polgármester. 

Kovács Péter ezért azt javasolja, hogy a kerületi képviselő-testület döntsön arról: lakhatási rezsitámogatásban részesüljenek a 170 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkező, egyedül élő vagy olyan idősek is, akik a családjukkal, de külön lakrészben élnek.

 – Akik az átlagnyugdíj alatti összegből élnek, azoknak október 1-jétől a korábbi és a megemelkedett rezsiszámla közötti különbség felét fogja kifizetni az önkormányzat, ha a testület megszavazza az előterjesztést – részletezte a polgármester, kiemelve, hogy a támogatás összege átalánydíjas számla esetén maximum havi 30 ezer forint, egyéb vagy vegyes számlázási mód esetén maximum havi 50 ezer forint, vagyis évente maximum 360 ezer forint lehet.

Mint arról lapunk beszámolt, a Fővárosi Közgyűlés a legutóbbi ülésén döntött a fővárosi rezsitámogatási rendszer bevezetéséről, amelyhez egy 23 milliárd forintos alapot hoztak létre.
Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője lapunknak korábban nyilatkozva bírálta Karácsony Gergelyt, mivel a főváros első embere 23 milliárd forintról egy személyben dönt, a főpolgármester engedélyén múlik ugyanis a támogatások odaítélése. Az, hogy Karácsony kihagyja a Fővárosi Közgyűlést és a koalíciós társait is a döntéshozatalból, Bagdy szerint az önkormányzatiság és a főpolgármester saját választási programja elleni döntés.

MAGABIZTOS FŐPOLGÁRMESTER 

Útkeresés zajlik, amiben az ő szerepe világos: ő az, aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának adott hétvégi interjújában. Hozzátette: a közvélemény-kutatásokból azt olvassa ki, hogy Budapest a következő önkormányzati választásokon nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben. Elmondta, hogy a legutóbbi, óbudai baloldali vereséget nem veszi magára, mert nem tartottak igényt a részvételére. A többi között beszélt arról, hogy szerinte egy baloldali kormány már megállapodott volna az Európai Unióval, jönnének az uniós fejlesztési támogatások, a forint árfolyama stabilizálódna, és nem lenne ekkora gazdasági válság. Arra a kérdésre, hogy jövőre leállnak-e a villamosok és sötétbe borulnak-e az utcák Budapesten, úgy reagált: nem ő fogja lekapcsolni a villanyt. Szerinte a kerületi támogatásokkal együtt érdemi segítséget jelent a főváros rezsitámogatása, és úgy vélte, a kormány most nagyobb bajban van, mint a főváros. Karácsony úgy fogalmazott: „Túlélünk, ha beledöglünk is.”

Borítókép: Budapest első embere (középen) arra számít, hogy 2024-ben is nyerni fog (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.