A teljes baloldalt elnyelné Gyurcsány pártja

Számos MSZP-s és momentumos politikus után most a Párbeszédtől szereztek maguknak újabb tró­feát Gyurcsány Ferencék. Szücs Balázs, a Párbeszéd egyik alapítója, erzsébetvárosi alpolgármestere immár a helyi DK-frakcióban, a párt tagjaként folytatja a munkáját. Mindeközben újabb törésvonal alakult ki a baloldalon, most arról, hogy kit delegáljanak a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába.

Bákonyi Ádám
2022. 11. 18. 5:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig öröm, ha új taggal bővül a közösségünk, különösen akkor, ha egy ismerős dönt úgy, hogy már nemcsak szövetségben, hanem a céljaink hatékonyabb és biztosabb elérése érdekében közös pártban és közös frakció­ban akarja tovább folytatni a megkezdett munkát. Éppen ezért fogadtam nagy örömmel Szücs Balázs alpolgármester bejelentését, miszerint a mai naptól kezdve a Demokratikus Koalíció frakciójának tagjaként fog tovább dolgozni” – jelentette be a közösségi oldalán Nie­dermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere.

Szücs Balázs személyében nem akárkit csábítottak át magukhoz Gyurcsány Ferencék. A Párbeszéd honlapja szerint immár egykori politikusuk tizenhárom évig volt tagjuk, és a párt egyik alapítója is volt.

Szücs 2013 és 2019 között a Párbeszéd hálózatépítéséért felelt, a 2014-es, a 2018-as és a 2022-es országgyűlési választásokon kampányfőnökként tevékenykedett, ebből kétszer győzelemre vitte csapatát, Szabó Tímeával megnyerte, majd megvédte Óbuda-Békásmegyeren az egyéni országgyűlési mandátumot.

A jelek szerint a baloldalon immár nyíltan hegemón szerepre törő DK valóságos kis gömböcként falja fel riválisait. Ismert: az elmúlt időszakban számos MSZP-s politikus lépett át Gyurcsány Ferenc pártjába, mert a jövőjüket ott látták biztosítottnak.

Közéjük tartozik Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester, akiket később követett Trippon Norbert újpesti alpolgármester és Farkas István, valamint Szabó Gábor önkormányzati képviselő is. Szintén átlépett a DK-ba Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, de ugyancsak Gyurcsányékat választotta tavaly Kazincbarcika korábbi szocialista alpolgármestere, Klimon István is.  Bár – egyelőre – nem lépett át a DK-ba, beszédes körülmény, hogy Dobrev Klára árnyékkormányában egyetlen párton kívüliként Nemény András, Szombathely szocialista polgármestere kapott még tanácsadói posztot, aki az MSZP elnöki széke helyett választotta inkább ezt a feladatot.

Alig egy hónapja pedig Déri Tibor, Újpest polgármestere jelentette be, hogy kilép a Momentumból, a Fővárosi Közgyűlésben pedig a DK frakciójához csatlakozik – a pártba ugyanakkor még nem lépett be. A Gyurcsány Ferencékhez való átigazolási hullámot pedig csak erősítheti, hogy az alapítástól bevett szabályt elhagyva a jövőben immár más pártok tagjai is beléphetnek a DK-ba.

 

Nincs egyezség 

Újabb ellentét kezd kialakulni a baloldalon, miután lejár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2018 őszén megválasztott, hattagú felügyelőbizottságának mandátuma, a megújuló testületbe az ellenzéki pártok is jelölhetnek összesen egy tagot. A baloldal legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció jelezte, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel, amit azzal indokolnak, hogy nem akarnak részt venni semmilyen színjátékban. Eközben a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd Róna Pétert javasolja az MNB felügyelőbizottságába, akit elismert nemzetközi szaktekintélynek neveztek. Emlékezetes: amikor februárban kiderült, hogy Rónát jelöli a baloldal köztársasági elnöknek, Király Júlia, az MNB korábbi alelnöke – aki Márki-Zay Péter tanácsadója is volt – „huncut pici gazembernek” nevezte a baloldali közgazdászt. Külön utat jár az MSZP, miután a szocialisták Andor Lászlót, Magyarország korábbi európai uniós biztosát, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatótanácsának korábbi tagját akarják delegálni a pozícióba. Ráadásul a Momentumnak is saját jelöltje van, miután sajtóinformációk szerint a párt Varga Csabát javasolja felügyelőbizottsági tagnak, aki korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgatója volt. (M. P.)

Borítókép: Szücs Balázs és Niedermüller Péter (Forrás: Facebook/Niedermüller Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.