Horn Gábor és az SZDSZ-es „poliptechnikum”

Van egy szakkifejezés a csillagászatban: konstelláció. Arra használják, amikor az égitestek jellemző módon együtt állnak. Valami hasonlót a Földön, a politikában is meg lehet figyelni. Remek példa erre Horn Gábor, Hann Péter, Király Dávid és Dominikné Nagy Szilvia esete. E kör évtizedek óta áll együtt, és a jelek szerint máig sikeresen tolják egymás szekerét – olvasható az Adatradar cikkében.

Forrás: Adatradar2022. 11. 17. 16:04
Horn Gábor (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Horn Gábor (Fotó: MTI/Kovács Attila)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Adatradar Zuglóról szóló cikksorozatának 2. részében megírta, hogy a Publicus mellett a Republikon Intézet is több szerződést kötött a baloldali vezetésű XIV. kerületben, s ezekben PR- és tanácsadói feladatok ellátását vállalták – összesen mintegy 30 millió forintért. A cég Horn Gábor ex-SZDSZ-es politikus alapítványáé és egy régi barátja, Hann Péter vezeti, akivel 1990-ben együtt hozták össze a Budapesti Közgazdasági Politechnikumot. De, hogy jön ide az együttállás?

Hann 2011. január 24-től 2019. szeptember 1-jéig volt a Weber und Mill Kft. ügyvezetője. A társaság a 2014-es országgyűlési kampány idején hívta fel magára a figyelmet egy botrányos videóval. A film a szocialisták megrendelésére készült, akiknek akkor éppen a – volt koalíciós egyeztetésekért felelős államtitkárként – bennfentesnek is tekinthető Horn Gábor-féle Republikon készített elemzéseket, többek között arról, milyen üzenetekkel kéne operálniuk.

„Kevés szakpolitika, erős negatív kampány – stadion helyett kórház” – így foglalta össze Horn a győztes stratégiát a Magyar Narancsnak adott február 14-i interjújában. Barátja, Hann Péter cége pedig néhány héttel később le is szállította Mesterházy Attiláéknak az ennek szellemében készült Magyarország ma című fércművet.

A két kft. közel egy időben tűnt fel a Párbeszédnél is. Az elérhető adatok alapján 2019. január 1-jével írta alá Szabó Tímea a Republikon és február 1-jével a Weber und Mill megbízását. Az előbbitől kutatásokat és elemzéseket rendelt, az utóbbit pedig social marketinges feladatokkal és tanácsadással bízta meg. Mindkét szerződés az év október 31-én vesztette hatályát.

A Hann-korszak ezzel a Weber und Millnél véget ért ugyan, de a cég továbbra is együtt mozgott az intézettel: 2020. március 1-jétől május 31-ig a zuglói önkormányzat, június 15-től december 31-ig pedig a Zugló Információs és Médiacsoport Kft. (ZIM) foglalkoztatta a társaságot. A Republikont ugyanabban az éveben, az április 1-je és május 31-e közötti időszakra szintén a szocialista Horváth Csaba szerződtette le, majd ezt követően az intézetet is „átvette” a ZIM – olvasható az Adatradar cikkében.

A Párbeszéd frakciója 2019. december 1-jével ismét megbízta mindkét céget, s tavaly szilveszterig bizonyosan el is látta őket megrendelésekkel. Erzsébetvárosban is együtt tűntek fel: 2021 májusától áll Niedermüller Péter szolgálatában a Weber und Mill, és ugyancsak 2021-ben a Republikon is kapott egy megbízást a VII. kerülettől, melynek polgármestere nem mellesleg Horn Gábor apósa.

Kicsit sok ez így ahhoz, hogy az egészet el lehetne intézni egy legyintéssel: véletlen. Annál is inkább, mert a társaságok ugyanarra a címre vannak bejegyezve (1026 Budapest, Harangvirág utca 7.). És van itt más is: Hann Pétert Dominikné Nagy Szilvia váltotta. Dominikné 1995-ben lett a Soros Alapítvány munkatársa, a közoktatási programban dolgozott asszisztensként. A projektet felügyelő kuratórium ügyvezető alelnöke akkoriban Horn Gábor volt, és később Hann Péter is részt vett a Nyílt Társadalom Alapítványok egyik oktatás-fejlesztési programjában.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a Weber und Mill ügyvezető asszonya 2004 körül a közgazdasági politechnikumba járatta a gyermekét, és tagja volt az iskolatanácsnak is.

Korábban az Átlátszó írta meg, hogy

2015-ben 213 millió forintot kapott a Horn Gábor vezette Budapesti Politechnikum Alapítvány egy olyan program létrehozására, amelyben fiatalok vállalkozóvá válását segítették a Dél-Alföldön. Az alapítvány a megvalósításra közbeszerzést írt ki, amin az Önkonet Kft. (72,4 millió forint), a Limerence-Trust Kft. (23,8 millió forint) és a Weber und Mill Kft. (15,2 millió forint) nyertek. Az Önkonet ügyvezetője Petrus László, Horn egykori kabinetfőnöke volt akkor (és azóta is ő az) – az elődjét pedig úgy hívták: Hann Péter. Horn ennek ellenére azt állította: nincs ráhatása a pályázatok értékelésére.

Végül Király Dávidról kell még néhány szót ejteni. A Republikon Intézet honlapja szerint ő a társaság Budapest Műhelyének vezetője; 2016 óta van a cégnél. Egy apróság viszont kimaradt az életrajzából. Mint ismert, 2020 februárjában Horváth Csaba és a XIV. kerületi képviselő-testület baloldali többsége arra utasította a Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-t, hogy alapítsa meg a már fent említett ZIM-et. A médiacég élére előbb Murányi Marcell, majd a halála után, 2021. március 16-tól Király Dávid került, s mint kommunikációs referens, ő szerepel az önkormányzat és a Republikon Intézet az évi szerződésében kapcsolattartóként – olvasható az Adatradar cikkében.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Horn Gábor (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.