Világszínvonalú kutatóképzést indítanak a Semmelweis Egyetemen, hamarosan indul a jelentkezés

2023 júliusa és 2026 júniusa között a Harvard Medical School posztgraduális orvosképző klinikai kutató képzési programot valósít meg a világ kétszázötven legjobb oktatási intézménye közé választott Semmelweis Egyetemen. A program célja, hogy a hallgatók olyan módszertanokat sajátítsanak el, amelyekkel képesek lesznek új gyógyszerek, módszerek vagy eszközök fejlesztésére, a betegellátás minőségének javítására. Az egyetem tájékoztatása szerint a kilenc hónapos képzést 2023 első két hónapjában hirdetik meg, a legjobb ötven egyetemi jelentkezőt pedig öt-ötezer dolláros támogatásban részesítik.

2022. 12. 20. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milyen megállapodás született a Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem között?

Több mint tízéves klinikai kutatási együttműködés előzte meg azt a kiemelkedő oktatási megállapodást, amely a világ, illetve Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme között jött létre – tájékoztatta lapunkat a Harvard Medical Schoollal (HMS) kötött megegyezést követően a Semmelweis Egyetem (SE).

 A megállapodás értelmében a Harvard Medical School posztgraduális orvosképző klinikai kutató képzési programot valósít meg a Semmelweis Egyetemen a tervek szerint 2023 júliusa és 2026 júniusa között. 

A képzésen való részvételre – amelyet a jövő év első két hónapjában hirdetnek meg – olyan végzett orvosok számára nyílik lehetőség, akik egyetemi oktató-kutatói feladatokat is végeznek – közölte az egyetem, majd a közös képzés részleteit ismertette.

Beszédet mond Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Forrás: semmelweis.hu)

A beszámoló szerint a kilenc hónapos programba felvett hallgatók olyan kutatási projektek módszertanát fogják megtanulni, amelyek a későbbiek során a gyakorlatban is közvetlen haszonnal járnak.

– Nagyon széles a portfólió, hiszen a belgyógyászattól a sebészetig minden orvos és specializált orvos részt vehet a képzésen, amely azt a célt szolgálja, hogy megtanulják azokat a módszertanokat, amelyekkel képesek lesznek új gyógyszerek, módszerek vagy eszközök fejlesztésére, amit a klinikai gyakorlatban történő evidenciákkal erősítenek meg.

 Mindez azt jelenti, hogy a betegellátás minősége javul, hiszen az eredmények közvetlenül a gyógyításban realizálódnak

– mutattak rá. 

Az intézmény szerint „nagyon fontos a klinikai és az úgynevezett transzlációs kutatás, ahol az alapkutatás és a klinikai kutatás közötti kapcsolatot fogják keresni. Emellett olyan népegészségügyi problémák megoldása felé fognak fordulni, amelyek úgynevezett epidemiológiai típusú kutatási módszereket tanítanak meg.”

Hogyan tervezi lebonyolítani a képzést a Semmelweis Egyetem?

A képzés tantervét – folytatták – az amerikai intézmény állítja majd össze, amelynek első két hete a Semmelweis Egyetemen lesz, amit egy kilenc hónapos online képzés követ, a kurzus pedig Bostonban, a Harvard Egyetemen fejeződik be. 

A hallgatók tehát élő workshopokon és webináriumokon fognak részt venni, ahol egyéni és csoportos feladatokat oldhatnak meg és kérésre egyénileg is többórányi előre felvett tananyagot hallgathatnak meg. A résztvevők várhatóan átlagosan heti hét-tíz órában fogják feldolgozni az anyagokat és elvégezni a projekteket – részletezte a Semmelweis Egyetem, majd arra is kitért, hogy a képzés megvalósításához intézményük milyen vállalásokat tesz. 

Egyetemünk vállalja, hogy a legjobb ötven egyetemi jelentkezőt öt-ötezer dolláros támogatásban részesíti. A teljes képzés költsége egyébként tízezer dollár. Itt előnyben fogjuk részesíteni azokat az orvos kollégákat, akiknek úgynevezett tudományos képzettségük, PhD-jük van. A cél az, hogy olyan további kutatásokra készítsük fel őket, amelyek a betegellátást segítik, azaz a klinikai orvostudományt fogják előbbre vinni 

– fogalmaztak, valamint közölték az is, hogy az oktatók körülbelül egyharmada semmelweises lesz. 

Ajay K. Singh, a Harvard Medical School tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora (Forrás: semmelweis.hu)

A Semmelweis Egyetem a világranglistán is sikeresen javította pozícióját

Lapunk kérdésére a Semmelweis Egyetem azokról a kiemelkedő szakmai eredményekről is beszámolt, ami az elmúlt négy év intenzív munkájának köszönhető. 

Bármilyen rangsort nézünk, mindegyikben és minden paraméter tekintetében jelentős előrelépést értünk el. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk.

A Times Higher Education (THE) legfrissebb, 2023-as világranglistáján a tavalyi eredményén 41 helyet javított a Semmelweis, így a 236. helyre került. Az Európai Unió tagállamai között pedig a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán. Mindez azért jelentős, mivel magyar egyetem most először szerepel a THE világrangsorának legjobb, 250-es mezőnyében. Stratégiai cél ugyanakkor a top 100 között szerepelni, hiszen ez volt a célja a fenntartói modellváltásnak és ezt szolgálják az elmúlt időszak fejlesztései is” – húzták alá. 

Jelentősen növekedett a külföldi diákok száma a Semmelweis Egyetemen 

Közép-Európa vezető orvosegyeteme kétségkívül vonzza a külföldi diákokat is, amely az évről évre növekvő hallgatói létszámban is megmutatkozik. 

„A 2022/2023-as tanév első félévének létszámadatai alapján az egyetemnek összesen 4577 külföldi hallgatója volt. Az első évesek 1161-en vannak, ez a szám a múlt tanévben 990 volt. Minden harmadik hallgató angol vagy német nyelven kezdte meg a tanulmányait, akik a világ közel száz országából érkeztek” – részletezték.

Borítókép: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Ajay K. Singh, a Harvard Medical School tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese és Pavlik Lívia kancellár. (Forrás: semmelweis.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.