Leszedhetik Karácsonyt a választási sakktábláról

A jászberényi időközi választás eredménye miatt sürgetővé válhatott a Gyurcsány-pártnak, hogy az előválasztás intézménye ellen kampányoljon, hiszen a DK-s támogatás nélkül könnyedén újrázni tudó polgármester győzelme kapcsán felerősödtek a jelöltválogatót és a civil összefogást sürgető hangok, amelyek a pártok szerepvállalását is háttérbe szorítanák. Különös, hogy a napokban Jakab Péter osztott meg egy videót, amely a DK álláspontját visszhangozza a kérdésben.

Munkatársunktól
2023. 01. 26. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Gyurcsány Ferenc már az áprilisi választás után néhány nappal tartott beszédében arra utalt, hogy politikai leszámolásra készülhet a szivárványkoalíción belüli ellenfeleivel, ám úgy tűnik, hogy a DK-vezér által beharangozott „zavaros hetek” jócskán elhúzódnak. Az ellenzék belső erőviszonyainak alakulása jelentős mértékben függhet attól, hogy tartanak-e előválasztást az önkormányzati voksolás előtt vagy sem. A válogató mellőzését favorizáló Gyurcsány-pártban aggodalmat kelthet a jászberényi időközi választás, amelyen a DK támogatása nélkül is könnyen újrázott a jobbikos polgármester, Budai Lóránt, ahogyan az is, hogy az ellenzéki politikusok egy csoportja, Márki-Zay Péterrel az élen azt hangoztatja, hogy civil jelöltekre van szükség az önkormányzati választáson, miközben a parlamenti pártok szerepét minimalizálnák a kampányban.

A DK-nak így sürgős lehetett az előválasztás elleni narratíva felerősítése. Érdekes módon ezt az álláspontot végül Jakab Péter hangosította fel a minap azzal, hogy egy videót tett közzé a Facebook-oldalán. Ebben azt fejtegette, hogy a valós támogatottsággal rendelkező pártoknak kellene megegyezniük a jelöltek személyéről, és hogy a casting tévút, hiszen tavaly is félresikerült ez a kísérlet, amelynek eredményeként Márki-Zay Péter lett a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelöltje

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. – Dobrev Klára arról beszélt a DK árnyékkormányának a bemutatásán, hogy nem akarnak kompromisszumot kötni, mivel a DK „tisztán baloldali” programot képvisel, ez pedig szerinte összeegyeztethetetlen a többi ellenzéki párt egyéb ideológiai vonulatai­val – fejtette ki az elemző.

Kiszelly Zoltán szerint az előválasztást ellenző stratégiájával a DK Karácsony Gergelyt is megpróbálhatja kiiktatni a lehetséges baloldali miniszterelnök-jelölt aspiránsok közül.

– Amennyiben nem előválasztáson dől el, hogy ki induljon jövőre a főpolgármesterségért, akkor Gyurcsányék is indíthatnak saját jelöltet. Elsősorban azok a nagyvárosok állhatnak Gyurcsányék célkeresztjében, amelyek élén pártháttér nélküli polgármesterek állnak, mint például Eger, Siófok vagy Miskolc. Annak fejében, hogy a DK nem indít saját polgármesterjelölteket, képviselői helyeket alkudhatnak ki, amivel pedig a Gyurcsány-párt beépülhet számos újabb önkormányzati struktúrába – fogalmazott az igazgató.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.