„Nem tudom elképzelni, hogy más országban éljek”

A társadalom jó működéséhez vissza is kell valamit adnunk abból, amit kaptunk – nyilatkozta lapunknak Mező Misi. A Magna Cum Laude zenekar vezetője szerint Isten mindenben jelen van, és tehetségét is az Úrnak tulajdonítja. A mindig is zenésznek készülő művésszel – aki nemrég műsorvezetőként is kipróbálta magát – a haza, a család és az adakozás fontosságáról is beszélgettünk.

Szabó Réka Zsuzsanna
2023. 01. 02. 5:50
null
Mező Misi Zenész 20221219 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenben megtalálhatjuk Isten jelenlétét, gondviselését és szeretetét, akár egy dalban is, mert egy dal is rámutathat arra a fajta változásra, amire szüksége van annak az embernek, aki mélyen van és nem találja a kiutat – vallja Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekar frontembere. A zenész lapunknak kifejtette: ilyen a Színezd újra című dal is, amit 15 évvel ezelőtt egy fesztiválra írtak, de lehet akár más értelme is, hiszen Isten is színesebbé teszi az életet. 

Mint elmondta, az életében mindig jelen volt a hit, mert hitt magában és abban, hogy el tudja érni, amit szeretne. Majd olyan trauma érte, ami mélyebb gondolkodásra bírta. 

– Ebben a mélységben jött Isten jelenléte, akkor szembesültem azzal, hogy mennyire apró és semmi az ember, aki nem alkalmas az isteni szerepre – idézte fel édesanyja halálának napját az énekes, aki saját bevallása szerint mérhetetlen bűntudatot érzett emiatt, és magát hibáztatta. Elmesélte, hogy egy már szintén elhunyt barátja, Szenczi Sándor – akinek többen köszönhetik a megtérésüket – tanúságtételeinek és példaértékű életének tulajdonítja azt a változást, ami bekövetkezett az életében.

– Baptista vagyok, és minden egyháznak megvan a maga hitvallása, de nem hiszek abban, hogy a mostani időkben is fenn kell tartani ezeket a határokat, mert aki elfogadta Jézus Krisztust megváltójának, nekem testvérem az Úrban, a többi nem lényeges – jelentette ki Mező Misi. Elmesélte, hogy tizenöt éve folyamatosan tanul a karácsonyról, mert gyerekkorában – annak ellenére, hogy négy testvére van – nem volt jelentősége ennek az ünnepnek. 

Hálás viszont azért, hogy a felesége összetartja a családot, így ez mára már megváltozott – tette hozzá, hangsúlyozva: gyermekeiket is igyekeznek keresztény szellemben nevelni, ezért katolikus óvodába és iskolába íratták őket, amikor tehetik, járnak istentiszteletre és rendszeresen imádkoznak is. 

Megosztotta velünk azt is, hogy tizenöt éve nem néz televíziót, a műsorkészítést viszont nagyon kedveli, és hálás azért, hogy a Duna Televízió felkérte a tizenkét részes Jézus és… című, vallási ismeretterjesztő dokumentumsorozat műsorvezetőjének. – Nekem ez egy hatalmas kihívás és életem legnagyobb kalandja volt, nagyon szerettem csinálni, bár kifejezetten fárasztó volt az egyéves munka – számolt be a részletekről, kiemelve, többször előfordult, hogy a turnébuszból kiszállva ment forgatni. Mező Misi nagyon hálás azért az emberségért és bizalomért, amivel a stáb kezelte, mert saját bevallása szerint nem csak a számtalan elfoglaltsága miatt tanul nagyon nehezen szöveget. Palkó Áron rendező és Szepesi Dávid operatőr igényes munkája és maximalizmusa viszont neki is sokat segített, a végeredmény pedig egy hiánypótló sorozat lett – hangsúlyozta. Elárulta ugyanakkor azt is, hogy még A Dal című műsor válogatói közben kérte fel a Duna Televízió egy karácsonyi műsor elkészítésére. 

– Olyan előadóművészeket és színészeket hívtam meg, akik többségében szintén hívő emberek, és megfelelőképpen tudják átadni a karácsony üzenetét 

– mondta a zenész. A Kaláka együttessel, a Csík Zenekarral, Palya Beával, Ferenczi Györggyel és az Első pesti Rackákkal, Dánielfyvel, a The Signnal, Andelicz Jonatán Jotával, a Blahalousianával, a Keresztkérdéssel, az Eucharisttal és Szabó Balázzsal, illetve Zámbori Somával közösen készített, Az ünnepelt című verses zenés összeállításba a Magna Cum Laude, Gubik Petra, illetve Egri Péter és a Mystery Gang is írt egy új dalt. A műsort szenteste napján lehetett megtekinteni.

– Úgy érzem, ezt is ajándékba kaptam a Jóistentől – hangsúlyozta Mező Misi, mert úgy gondolja, tehetségét is az Úrnak köszönheti, ezért is vett részt szívesen a Dicsőítő Sziget elnevezésű eseményen is nyáron. A Mesélő című előadásról ugyanakkor elmondta: a Covid-járvány idején néhány barátjával heti rendszerességgel videóchatelt, miközben gitározott, és ők javasolták neki, hogy próbálja ki magát egyedül is. Mivel korábban a felesége is erre ösztönözte, létrehozta a saját élettörténetére épülő előadást, ahol természetesen különféle stílusok dalait is eljátssza – tette hozzá a gyerekkora óta zenésznek készülő művész, aki nagyon élvezi, hogy ezeken a szerepléseken még a hangtechnikát is maga állítja be.

– Fontos szerepe van az életemben a hazaszeretetnek is. Nem tudom elképzelni, hogy más országban éljek, mert akárhová megyünk nyaralni, néhány nap után már honvágyam van 

– vallotta be az énekes, felidézve történelmünk eseményeit, amelyek számára példaként szolgáltak. Szerinte Csíksomlyóhoz hasonlóan Tusványos is olyan hely, ahol egy szívvel és lélekkel lehet együtt a magyarság, ezért szeret ott fellépni a zenekarával. Kifejtette: nem jár sok helyre nyaralni, de ha teheti, minden évben ellátogat Gyergyószentmiklósra, mert úgy érzi, hazamegy az ottani barátaihoz, de ugyanolyan szívesen utazik a Felvidékre, a Délvidékre vagy Kárpátaljára is. 

– Az Isten, haza, család hármasának fontossága minden keresztény emberben jelen van és jelen kell hogy legyen – fogalmazott Mező Misi, akinek a hazaszeret mellett a lokálpatriotizmus is fontos. 

Emellett az adakozást is lényegesnek tarja, ezért a vendégszerepléseiért kapott összeget mindig felajánlja jótékony célra. Segített már gyermekei óvodáinak a XVI. kerületben és Szentendrén is, hozzájárult a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány költségeihez, de vitt már adományokat Böjte Csaba árváinak is. – Ahhoz, hogy jól működjön egy társadalom, vissza is kell adnunk abból, amit mi kapunk – jelentette ki, hozzátéve: ha az ember rendben van saját magával és szeretettel él, megszűnnek a háborúk is. Azt kívánja, mindenki találja meg Istent, mert hisz az ima erejében, és ha sokan imádkoznak a békéért, az szerinte meg is valósulhat.

Borítókép: A zenész a vendégszerepléseiért kapott összeget mindig felajánlja jótékony célra (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.