Szülőket és tanárokat akar „érzékenyíteni” a Labrisz

A pedagógusok érzékenyítése mellett a szülőknek szóló, szexuális nevelést célzó program elkezdését tervezi a Labrisz Leszbikus Egyesület – derült ki a szervezet ügyvivőjének beszámolójából. Közben vidéken is meghirdetik az Európai Bizottság által finanszírozott, Befogadó terek elnevezésű, iskolákat és munkahelyeket célzó programot, így Budapest mellett Pécsen és Szegeden 16 órás oktatási projektet indítanak a pedagógusoknak.

2023. 01. 03. 5:55
20210614 Budapest A pedofilellenes törvényjavaslat egyes módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidékre is kiterjesztik az iskolákat és munkahelyeket célzó érzékenyítő programjukat a hazai LMBTQ-szervezetek. Az Európai Bizottság által finanszírozott, Befogadó terek elnevezésű programban a szervezők Budapest mellett Pécsen és Szegeden is oktatási projektet indítanak a pedagógusoknak és fiatalokkal dolgozó szakembereknek, amelyet az Amnesty International Magyarország, valamint a Labrisz Leszbikus Egyesület szakemberei és trénerei fognak lebonyolítani. A leírás szerint a 16 órás ingyenes továbbképzés után a tanárok már el fognak igazodni az ­LMBTQ-fogalmak között, valamint tisztába lesznek a homofób- és transzfóbtörvény (gyermekvédelmi törvény) negatív társadalmi hatásaival.

Ezenfelül, ahol relevánsnak érzik, be tudják majd építeni a szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba, valamint a saját iskolai környezetükre szabva alkalmazni tudnak olyan módszereket, amelyek segítik a ­bullying megelőzését és kezelését, illetve saját intézményükre szabott tervet hoznak létre annak érdekében, hogy az minél befogadóbbá váljon 

– olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivője szerint egyébként az lenne jó, ha akkreditált képzést tudnának csinálni a tanároknak. „A pedagógusoknak meg van adva, hogy hány év alatt mennyi továbbképzésen kell részt venniük, de abba csak az akkreditált képzések számítanak bele. Biztos vagyok benne, hogy nagyon-nagyon nehéz lenne most egy ilyen programot akkreditáltatni. Szegény pedagógusok pedig annyira túl vannak terhelve, hogy nem fognak elmenni egy akkreditálatlan képzésre, mert nem fér bele az életükbe” – fejtegette a Telexnek adott interjúban Rédai Dorottya.

A szervezet ügyvivője arra is kitért, hogy a Meseország mindenkié című kiadvány meséivel kapcsolatban is tartanak képzéseket a pedagógusoknak, arról, hogy „hogyan lehet felhasználni a meséket az órákon különböző emberi jogi témák megvitatására”. Azt mondta, hogy mivel ezek mesék, ezeken az alkalmakon általános iskolás pedagógusok is jelen vannak. Az interjúból kiderült az is, hogy szeretnének egy szülői projektet is, mivel úgy vélik, egy ilyen képzésre is lenne igény. „Azt állítja a kormány, hogy ők a gyermekvédelmi törvényt azért hozták, mert a szülők kizárólagos joga a szexuális nevelés. Na, most mutasson nekem egy szülőt, aki ezt szívesen csinálja” – indokolta a projekt ötletét Rédai.

Miként lapunk elsőként megírta, 2022 február­ja és 2024 januárja között az Am­nesty International Magyarország a hazai LMBTQ-közösség legismertebb érdekvédelmi szervezeteivel, a Háttér Társasággal, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Szivárvány Misszió Alapítvánnyal együttműködve programot indított a nemi és szexuális kisebbségek zaklatásának és diszkriminációjának csökkentésére a magyarországi iskolákban és a munkahelyeken. A Befogadó terek elnevezésű projekttel – amit az Európai Bizottság Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programja több mint 177 ezer euróval támogat – a közösségi oldalon feltüntetett információk szerint már több mint ötszáz diákot tudtak elérni, novemberben pedig elkezdődött a munkavállalóknak és munkáltatóknak szóló 270 perces tréning is.

Borítókép: A pedofilellenes törvényjavaslat egyes módosításai ellen tartott demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth téren (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.