A MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel

– Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta lapunknak Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a Belügyminisztérium törvénymódosítása kapcsán. Tájékoztatása szerint az érintett orvosok nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara.

2023. 02. 27. 20:19
null
20200227 Nyíregyháza Jósa András kórház Dr. Tóth Lajos Barna - osztályvezető főorvos, onkológiai sebész fotó:Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amennyiben az orvosok eddig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kommunikációja miatt nem írták alá az ügyeleti szerződést, akkor a törvénymódosítás megkönnyebbülést, nyugalmat eredményezhet, és az orvosok visszatérhetnek a praktizáláshoz. Az, hogy valaki a törvényben meghatározott feladat ellátásától való tartózkodásra buzdítsa a kollégákat, példátlan, és szembemegy azzal a hippokratészi esküvel, amelyre mindnyájan felesküdtünk – nyilatkozta lapunknak Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója. 

Csató Gábor szerint a MOK szembe mehetett a Hippokratészi Esküvel Fotó: Országos Mentőszolgálat
Csató Gábor szerint a MOK szembemehetett a hippokratészi esküvel Fotó: Országos Mentőszolgálat

A kialakult helyzet rendezése érdekében a Belügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett elő az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításáról, megszüntetve ezzel a kötelező kamarai tagságot.  

 

Miért lehet szükség a MOK-ot érintő törvénymódosításra? 

A kamarai felhívás következményeit jól mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron Vármegyében valamennyi, a kórházban dolgozó háziorvos megtagadta az ügyeleti szerződés aláírását. Az Index szerint a MOK vezetése etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a kollégáinak. Fontos megjegyezni,

ha egy háziorvos ellen etikai eljárást kezdeményez a MOK, akkor fennáll az esélye, hogy az érintett orvos nem praktizálhat.

Az etikai eljárás megdöbbentette a szakma jelentős részét, hiszen a MOK egyértelműen deklarálta, hogy az ügyeleti ellátórendszer átalakításának szükségességével egyetért. 

Az OMSZ főigazgatója elmondta, több mint 20 éve dolgozik az egészségügyben, látott külföldi rendszereket is, de soha sehol nem tapasztalt ahhoz hasonlót, ami az elmúlt hónapokban történt Magyarországon. 

 

A betegigények ellátását gátolja 

– Húsz éve dolgozom az egészségügyben. Láttam külföldi rendszereket is, de sehol nem tapasztaltam, de még az OMSZ hetvenöt éves fennállása alatt sem fordult elő, hogy egy, a betegek érdekében hozott, törvényben rögzített intézkedést a kamara megpróbáljon érdekérvényesítésre felhasználni. A gond az, hogy már nem valamiért, hanem valami ellen cselekednek – részletezte. 

Hozzátette, akik részt vennének az ügyeleti rendszerben, azokat árulással vádolják meg. 

Az OMSZ főigazgatója példaként elmondta, gyermekügyeleti rendszerben érintett orvosok jelezték, hogy semmiképp nem szeretnének szembemenni a kamarával, de hivatásukat ellátnák, ezért inkább önkéntes alapon, ingyenesen letöltött munkaórákat ajánlottak fel a mentőszolgálatnak, hogy ez ne legyen a MOK által támadható.  

Ma reggel jelezték, hogy a győri kollégákkal egyeztetve visszaléptek ebből az önkéntes szerződésből is, mert nem szeretnének erre a csatamezőre tévedni. Ez elképesztő. Ők a betegekért szeretnének dolgozni, mi a mentőszolgálatnál szintén ezt a célt tartjuk szem előtt 

– mondta. Hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy a kamara – amelynek az orvosok szakmai képviseletét kellene ellátnia – elkezdi gyűjteni „azon kollégák nevét, akik önkéntesen szeretnének szerződni a mentőszolgálattal”. 

Az érintett kollégák nem szeretnék, hogy velük statuáljon példát a kamara. 

– Kincses Gyula elnök úr korábban elmondta: nem emberek, hanem székek vitája folyik a kamarában. Ezzel maximálisan egyetértek, a magam részéről mindent megteszek annak érdekében, hogy folyamatos és zavartalan legyen a betegellátás. Amennyiben ezzel a céllal a kamara is egyetért, úgy a jövőben nem fogja akadályozni a betegellátás jobbítása érdekében tett intézkedéseinket – zárta gondolatait a főigazgató. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.