Kázmér 2024. március 4.
logo

Az emlékezés szövetség a múlt, jelen és jövő között

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.02.25. 16:47 2023.02.25. 17:36
Az emlékezés szövetség a múlt, jelen és jövő között

Az emlékezés szövetség a múlt, jelen és jövő között, kötelesség, amellyel az áldozatoknak, önmagunknak és az utánunk jövőknek tartozunk − mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten.

Gulyás Gergely a Terror Háza Múzeumban tartott rendezvényen kiemelte: hol máshol lehetne beszédesebb az emlékezés, mint az Andrássy út 60.-ban.

Fontosnak nevezte, hogy azok, akik átélték a borzalmakat, saját személyes szenvedéstörténetüket tegyék a nemzeti emlékezet részévé, tudatosítsák az utánuk következő generációkban, hogy mit kell elszenvedni az embernek az embertelenségben. Továbbá, hogy mekkora érték a jelenlegi magyar társadalom többségének már örökül kapott szabadság.

Ahogy nélkülözhetetlen az is, hogy a ma még élő elkövetők kiszolgálói és a gyilkos ideológia mára már átöltöztetett modern zászlóvivői is tudják, számukra a mi emlékezésünk újból és újból szembesítést jelent a megmagyarázhatatlannal és a megbocsáthatatlannal − jelentette ki Gulyás Gergely.

Felidézte, hogy 76 évvel ezelőtt a szovjet hatóságok mentelmi joga ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Béla országgyűlési képviselőt, az akkori legnagyobb kormánypárt, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt főtitkárát. Kovács Béla elhurcolásával egyértelmű lett, olyan ideológia vetette meg a lábát Magyarországon, amelynek képviselői a háború időszakán kívül is a mindennapok részévé emelték a félelmet, a vérontást, az így élt időket pedig békének és felszabadulásnak nevezték − jelentette ki Gulyás Gergely.

Ezekben az évtizedekben a kommunisták nem pusztán az ország szuverenitását számolták fel, hanem tízezernyi honfitársunk élethez való jogát is − mondta a miniszter, hozzátéve, hogy ezért minden évben legalább egyszer fel kell idézni mindazt, ami jóvátehetetlen módon alakította át és változtatta meg nemcsak családjaink, nemzetünk, de az egész világ életét.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, szinte minden családot megcsonkított a kommunista diktatúra, ezért méltó és igazságos, hogy mindig megemlékezzünk az áldozatokról.

Az államtitkár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a kommunizmus nem vész el, csak átalakul.

Rámutatott, hogy a 20. századi kommunista szólamokat most már szivárványos hangszereken szólaltatják meg, de ugyanúgy véleménydiktatúrára törnek. Ugyanazok az értékek kerülnek a támadások kereszttüzébe ma a szivárványos ideológiák nevében, mint egykor a kommunista ideológiák nevében. Példaként említette, hogy nem kímélik sem a vallást, sem a családot, sem a nemzetet, sem a hagyományokat, sőt még magukat a biológiai törvényszerűségeket sem.

Rétvári Bence előadásában kitért az 1914. június és július közötti, az első világháborút megelőző időszakra, amelyben eldönthették, hogy a háborút választják vagy a békét.

Emlékeztetett, hogy 1914 júniusában gyilkolták meg az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösét, majd júliusban üzent hadat a monarchia Szerbiának.

Kijelentette, minden történelmi helyzetben, így a háború előszobájában is csak egy helyes álláspont van, és ez a háborúnak az elkerülése.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: 23 éve minden február 25-én megemlékezünk a kommunista diktatúra áldozatairól, azért hajtunk fejet előttük, mert sokkal tartozunk nekik.

Az ő bátorságuk, áldozatuk, tartásuk, erkölcsösségük, kiállásuk az igazság és az emberi méltóság mellett mentette meg a lelkünket, ők alapozták meg azt a szabad Magyarországot, amelyben ma élünk

− fogalmazott a múzeum főigazgatója.

Az ünnepség végén a résztvevők a Terror Háza Múzeum épülete előtt gyertyákat, mécseseket gyújtottak.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Áder János volt köztársasági elnök mécsest helyez el a Terror Háza Múzeum Hősök Falánál a kommunizmus áldozatainak emléknapján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Semjén Zsolt: Érdemes azokra a csillagokra tekinteni, akik utat mutatnak nekünk

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.