Elfogtak két, a budapesti embervadászatban részt vevő német szélsőségest

Rajtaütött ma reggel a német rendőrség különleges kommandója a februári, budapesti embervadászat két, szélsőbaloldali német résztvevőjén, és elfogtak két szélsőségest, Emilie Samira D.-t (21) és Moritz Sch.-t (21). A hírhedt Kalapácsbandához köthető két erőszakos radikálist a budapesti rendőrök keresték.

2023. 03. 15. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel rendőrkézre került a februári, budapesti embervadászat két, német szélsőbaloldali támadója Németországban. Mindketten a hírhedt német szélsőbaloldali bűnszervezet, a Hammerbande (Kalapácsbanda) tagjai lehetnek, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság körözte őket.

Ma reggel 6 óra körül egy elit rendőri egység megrohamozott több lakást Lipcsében (Szászország) és Jénában (Türingia). A műveleteket a Szászországi Állami Bűnügyi Rendőrség végezte a Drezdai Ügyészség irányításával – jelentette a Bild című napilap.

Az elfogott gyanúsítottak  Emilie Samira D. (21) és Moritz S. (21) mindketten baloldali szélsőségesek, a lipcsei Connewitz kerületben élnek. A rendőrség szóvivője megerősítette az elfogások hírét. A Bild információi szerint minden gyanúsítottat letartóztattak.

A Dokumentation  Linksextremismus fotója a rajtaütés egy pillanatáról

A szélsőbaloldali terrorista cselekményeket dokumentáló Dokumentation Linksextremismus a Twitter-oldalán megerősítette: elkapták a baloldali szélsőségeseket, Emilie Samira D.-t és Moritz Sch.-t.

Az elfogottakat úgy jellemzik, hogy a hírhedt szélsőbaloldali terroristacsoport, a Hammerbande második vagy harmadik generációját alkotják, módszereik, szervezettségük hasonló a Német Szövetségi Köztársaságban egykor gyilkoló és robbantó RAF terrorszervezetéhez. 

A Bild emlékeztet rá: február elején Budapesten több támadást is a két most elfogott és más baloldali radikálisok számlájára írnak. A magyar nyomozás adatai szerint a feltételezett támadók a még mindig körözött Clara Wittkugel (22), Anna M. (26), Emilie D. (21), Moritz Sch. (21), Tobias E. (29) Németországból és Ilaria S. (38) Olaszországból.

Közülük négyet letartóztattak: Tobias E.-t, Anna M.-t, Iliara S.-t és egy 42 éves magyart. Utóbbit a napokban szabadlábra helyezték. Anna M.-t pedig bűnügyi őrizet alá vették azzal, hogy hetente kell e-mailben jelentkeznie a budapesti rendőröknél.

Georg Maier (SPD) belügyminiszter az mondta a Bildnek: „A ma reggeli intézkedések világossá teszik, hogy a közép-németországi biztonsági hatóságok következetesen lépnek fel olyan erőszakos bűncselekmények ellen, amelyeket feltehetően baloldali szélsőségesek motiváltak. Türingiában az Állami Bűnügyi Rendőrségi Hivatalban külön állambiztonsági bizottságot hoztak létre, amely szorosan együttműködik a szász kollégákkal.”

Clara Judith Wittkugel körözési fotója. Forrás: Rendőrség

Clara Judith Wittkugel továbbra is a körözési listán szerepel. A nyomozás eddigi adatai szerint ő is közvetlenül részt vett a budapesti embervadászatban. Német sajtóforrások szerint zöldaktivistaként kezdte pályafutását, majd radikális zöld lett, amit aztán követett a szélsőbaloldali erőszakos Hammerbande-csoport.

Hammerbande

Német sajtóorgánumok az egyik elfogott és letartóztatott gyanúsítottat Tobias E.-ként azonosították, aki a Lina-ügyként elhíresült németországi Antifa-támadások résztvevője is lehetett, amelyeket a Hammerbande követett el. Tobias E. a Hammerbande egyik meghatározó alakja. A banda vezetőjét, Lina Engelt évekkel ezelőtt elfogták, a per jelenleg is tart ellene, de a banda tagjai közül a német hatóságok nem tudtak mindenkit elfogni. A német sajtó szerint most a magyar rendőrség számolhatja fel teljes egészében a Hammerbandét. A BRFK mindenesetre továbbra is együttműködik a német és az olasz társszervekkel, valamint a titkosszolgálatokkal, a német és a magyar Alkotmányvédelmi Hivatal extremitások ellen fellépő részlegeivel.

Borítókép: Az egyik brutális támadás Budapesten, a Gazdagréten történt (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.