Nacsa Lőrinc: Magyarország a béke pártján áll

– Európa a háborúba sodródás napjait éli – fogalmazott Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese a Kossuth rádióban. Emellett a kormánypárti politikus nem számít arra, hogy az ellenzék megszavazná a Fidesz–KDNP békepárti határozatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 05. 12:26
NACSA Lőrinc;
Páty, 2020. október 16. Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke beszédet mond a Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulójához kapcsolódóan megrendezett rajzpályázat díjátadó ünnepségén a pátyi Szent II. János Pál Plébániatemplomban 2020. október 16-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz–KDNP nem fogja hagyni, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba – jelentette ki Nacsa Lőrinc a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy több mint egy éve tart Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, aminek a végétől egyre messzebb kerülünk, és hihetetlen nyomás helyeződik Magyarországra, a magyar kormányra. – Ez egy háborúpárti politikai nyomás, ami kívülről és belülről is érkezik – mondta a kormánypárti politkus. Megjegyezte, hogy azért nyújtottak be békepárti határozati javaslatot az Országgyűlésnek, mert meg kell erősíteni a béke melletti elköteleződést, a politikai nyomásra pedig politikai választ kell adni.

béke
A kormánypártok békepárti határozatot terjesztettek be az Országgyűlésnek Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A béke oldalán

– Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament határozatokban követeli fegyverek szállítását, háborúpárti amerikai és brüsszeli politikusok próbálják Magyarországot nyomás alá helyezni, hogy álljon be a háborúpárti sorba. Mi a béke mellett állunk és a béke mellett fogunk kiállni akkor is, hogy ha a háborúpártiak továbbra is nyomást gyakorolnak ránk – szögezte le Nacsa Lőrinc. A KDNP képviselője emlékeztetett, hogy már 35 ország szállított fegyvert Ukrajnának, így nem lehet helyi konfliktusról beszélni. Szót ejtett arról is, hogy a hétről hétre megszülető európai parlamenti határozatok valójában háborúpárti nyilatkozatok, amelyeket felelőtlenül tesz a Nyugat, és ez az út világháború felé vezet.

 

– Ennek kell megálljt parancsolni, ezért nyújtották be a kormánypártok a békepárti határozatot 

 

–  emelte ki.

A politikus szerint a határozatnak van gazdasági oldala is, mert a szankciók ártanak Magyarországnak, nem Oroszországot sújtják, hanem Európát. Mint mondta, a szankciókat, legfőképpen az energetikai szankciókat felül kell vizsgálni, és azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szankciók kigondolására és bevezetésére mennek, inkább arra kellene fordítani, hogy mielőbb tűzszünet legyen. – Ez nem csak európai érdek, hiszen több százezren hunytak már el ebben a háborúban, és minden egyes perc, amellyel meghosszabbodik, további emberéleteket követelhet – szögezte le. Nacsa Lőrinc beszélt arról is, hogy ha az elmúlt egy évet nézzük, akkor világosan kijelenthető, a dollárbaloldal háborúpárti, fegyverszállításokat követel, az összes ezzel kapcsolatos európai parlamenti határozatot megszavazta, adott esetben még élőerőt is bevetne.

 

Ennek fényében nem számít arra, hogy a békepárti határozatot az ellenzék megszavazná 

 

– szögezte le.

Tisztázni kell a vitákat

A kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese kitért arra is, hogy Magyarország érdekelt a NATO fennmaradásában, megerősödésében és bővülésében, ezért alapvetően támogatják Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Ugyanakkor elismerte, hogy a frakcióülésen vita volt arról, hogy ez a döntés ne olyan automatizmus legyen a parlamentben, mint általában a nemzetközi szerződéseknél szokás.

 

– Svédország és Finnország éveken keresztül dobálta ránk a szemetet, feljelentettek mindenféle nemzetközi fórum előtt. Olyan mondat is elhangzott hivatalban lévő svéd minisztertől, hogy a magyar családvédelmi akcióterv számára a harmincas évek Németországát idézi, és számtalan alkalommal a magyar embereket sértegették, most pedig szívességet kérnek Magyarországtól 

 

– jelezte Nacsa Lőrinc. 

A frakcióvezető-helyettes kiemelte, hogy ezeket a politikai vitákat tisztázni kell, mert egy másik szövetségi rendszerben is szövetségesek leszünk, így a kommunikációt és a kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet alapjára és a párbeszédre kell helyezni. – A jövő héten utazó delegáció azt kéri svéd és finn barátainktól, hogy mostantól beszéljük meg egymás között az ügyeket, ne a sajtónak harsogjunk mindenféle hazugságot a másik nemzetről, legfőképpen ők rólunk, és ne a magyarokra tegyenek megjegyzéseket – tette hozzá.

Borítókép: Nacsa Lőrinc (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.