Semjén Zsolt: Esterházy János a magyarság megmaradását képviselte

A kereszténység és a magyarság egymásra mutató valóság – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 12. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Esterházy János élete során a magyarság megmaradását és azt a gondolatot képviselte, hogy minden nemzetnek joga van a létezéshez – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a mártírsorsú felvidéki politikus emlékére rendezett ünnepségen a Parlamentben. 

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke úgy fogalmazott: Esterházy János képviselni tudta a szlovák és magyar, illetve a közép-európai és magyar sorsközösséget egyaránt, valamint azt, hogy mindenkinek kötelessége saját nemzetének megőrzése, értékeinek felmutatása. Szimbolizálja és bizonyítja, hogy a kereszténység és a magyarság nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság – fejtette ki. 

Rámutatott: nem képzelhető el egyetemesebb valóság a kereszténységnél és az egyháznál; az evangélium tanítása érvényes térben, időben, témájában mindig és mindenhol.
Szerinte az egyetemes kereszténység és egyház mindig tisztában volt az ember antropológai valóságával, azzal, hogy egy konkrét történelmi közösségnek, a nemzetnek a tagjai vagyunk. – Isten az égi haza mellett földi hazát is adott, és az égi hazához is hűtlen az, aki a földi haza sorskérdései elől dezertál – vélekedett a KDNP elnöke. Hozzátette: elsődleges „állapotbeli kötelessége” mindenkinek a saját családja iránt van, de szélesebb értelemben „állapotbeli kötelessége” mindenkinek a saját nemzete sorskérdéseivel törődni. – Minden nemzet Isten egy gondolata, olyan sajátos értékgazdagság, amit csak az adott nemzet adhat, és minden nemzet alapvető küldetése, hogy a saját értékeit megőrizze, kimunkálja és felmutassa – emelte ki.
Semjén Zsolt hangoztatta: ha bármelyik nemzet eltűnne a történelemből, akkor az egyetemes emberiség lenne szegényebb, csonkább.

A kereszténység formálta Európát, és az európai nemzetek mindegyike fiatalabb, mint az egyház, a kereszténység tehát nem megszüntette a nemzeti létet, hanem lehetővé tette a megszületését, a kibontakozását és fennmaradását – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes. 

Megjegyezte: ha a kereszténységgel ellentétes lenne a nemzeti lét, akkor ezek a nemzetek nem jöttek volna létre.
Felidézte Esterházy János hitvallását, amikor volt bátorsága – a horogkereszt uralma idején – azt mondani: „Mi csak egy keresztet ismerünk, a Golgota keresztjét.” A miniszterelnök-helyettes kiemelte, Esterházy János azért tudott utat mutatni az embertelenségek korában, mert tekintetét a Golgota keresztjére és – a vörös csillag uralma idején – a betlehemi csillagra függesztette. Ez a betlehemi csillag, ami a magyarságnak, Közép-Európának, a világnak utat mutat, és „adja a Jóisten, hogy Esterházy János hitvallása és vértanúsága utat mutasson mindannyiunknak, és kérjük, hogy minél előbb oltárainkon tisztelhessük” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség Esterházy-díjjal tüntette ki Majnek Antal nyugalmazott munkácsi római katolikus püspököt a kárpátaljai magyarokért és minden Kárpátalján élő emberért végzett szolgálata elismeréseként.

Esterházy János (1901–1957) a szlovákiai magyarság két világháború közötti politikai vezetője volt. A második világháború után letartóztatták és a csehszlovák hatóságok átadták a Szovjetuniónak, ahol koholt vádak alapján kényszermunkára ítélték, majd a gulágra küldték. A szlovák nemzeti bíróság 1947-ben halálra ítélte a fasisztákkal való együttműködésért. Később elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglant kapott, majd ezt egy általános amnesztia során huszonöt éve börtönbüntetésre módosították. 1957. március 8-án, a morvaországi Mírov börtönben halt meg.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond az Állatorvos-tudományi Egyetem doktorrá avató és diplomaosztó ünnepségén 2023. február 24-én (Forrás: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.