időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Tordai szerint a most egyszázalékos Párbeszéd jövőre a tízet is elérheti + videó

Munkatársunktól
2023.03.31. 16:50 2023.03.31. 17:50
Tordai szerint a most egyszázalékos Párbeszéd jövőre a tízet is elérheti + videó

A legutóbbi közvélemény-kutatások sem festettek túl jó képet az ellenzékről. A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező pártok közül csupán három érné el vagy haladná meg az 5 százalékos küszöböt. Az 1 százalékra mért Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence azonban bizakodó.

Az IDEA Intézet márciusi közvélemény-kutatása alapján az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd is 1 százalékon áll. Ennek értelmében a parlamenti küszöb eléréséhez szükséges szavazóbázissal csupán a DK, a Momentum és a Mi Hazánk rendelkezik.

A hétvégén Párbeszéd – Zöldekre módosította nevét Karácsony Gergely pártja. Vélhetően ezzel szeretnének határozottabb karaktert építeni a gyakorlatilag mérhetetlen támogatottságú politikai formációnak. A közelmúltban hasonlóval próbálkozott a Jobbik is, hiszen az ő nevük ezentúl Jobbik – Konzervatívok. Ez a karakterépítés egyelőre úgy tűnik nem mozgatta meg az ellenzéki szavazókat.

Ennek ellenére Tordai Bence bizakodóan nyilatkozott a Mediaworksnek, sőt korábbi álláspontját is megerősítette. A Párbeszéd társelnöke még tavaly júliusban is arról beszélt, hogy becslése szerint 5 és 10 százalék között lehet a támogatottságuk. Ezt az optimizmust azonban azóta sem igazolták vissza a kutatások. Tordai most pedig azt mondta, hogy számításaik szerint a jövő évi EP-választáson 5 százalék felett fog teljesíteni a Párbeszéd, és minimum két mandátumra számítanak.

Borítókép: Tordai Bence (Fotó: MTI/Kovács Attila)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.